Quantcast
Γιούνκερ: Ένας εμπορικός πόλεμος δεν συμφέρει ούτε την Ευρώπη ούτε τις ΗΠΑ - enikonomia.gr
share

Γιούνκερ: Ένας εμπορικός πόλεμος δεν συμφέρει ούτε την Ευρώπη ούτε τις ΗΠΑ

δημοσιεύτηκε:

«Ένας εμπορικός πόλεμος δεν θα ήταν προς το συμφέρον ούτε της Ευρώπης ούτε των ΗΠΑ» προειδοποίησε o πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε γερμανική εφημερίδα.

Μιλώντας στην Bild am Sonntag, o κ. Γιούνκερ είπε πως τα σχόλια της κυβέρνησης και του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ περί προστατευτισμού πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και επίσης ότι πρέπει να υπάρξει προετοιμασία.

Δήλωσε πως χαίρεται που θα συναντηθεί με τον ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, την Τρίτη, και πρόσθεσε: «Θέλουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στην Ε.Ε. και στην Ιαπωνία φέτος».

Ο Τραμπ έχει κατηγορήσει την Ιαπωνία ότι εκμεταλλεύεται το αδύναμο γεν για να δώσει στις εξαγωγές της αθέμιτο εμπορικό πλεονέκτημα. Παρομοίως, ο ανώτατος σύμβουλος του Τραμπ σε θέματα εμπορίου κατηγόρησε τη Γερμανία ότι χρησιμοποιεί ένα «υπερτιμημένο» ευρώ προκειμένου να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Σημειώνεται ότι υπό την πίεση της αμερικανικής κυβέρνησης οι αναφορές στην καταδίκη του προστατευτισμού και στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα αποσύρθηκαν από το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των 20 (G20), ενώ ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε σήμερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να πιστεύουν στο ελεύθερο εμπόριο αλλά θέλουν να επανεξετάσουν ορισμένες συμφωνίες και να διορθώσουν κάποιες υπερβολές.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.