Quantcast
Χρονοδιάγραμμα εκλογών ζητούν δεκατέσσερις αμερικανικές χώρες από τη Βενεζουέλα - enikonomia.gr
share

Χρονοδιάγραμμα εκλογών ζητούν δεκατέσσερις αμερικανικές χώρες από τη Βενεζουέλα

δημοσιεύτηκε:

Δεκατέσσερις αμερικανικές χώρες ζήτησαν από τη Βενεζουέλα “την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων” και την κατάρτιση “εκλογικού χρονοδιαγράμματος” σε κοινή δήλωση που εκδόθηκε αργά χθες βράδυ από τα υπουργεία Εξωτερικών του Μεξικού και της Βραζιλίας.

Οι χώρες που υπογράφουν είναι η Αργεντινή, η Βραζιλία, ο Καναδάς, η Χιλή, η Κολομβία, η Κόστα Ρίκα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γουατεμάλα, η Ονδούρα, το Μεξικό, ο Παναμάς, η Παραγουάη, το Περού και η Ουρουγουάη. “Θεωρούμε επιτακτική ανάγκη να εξεταστεί κατά προτεραιότητα η απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων, να αναγνωριστεί η νομιμότητα των αποφάσεων της Εθνικής Συνέλευσης, σύμφωνα με το Σύνταγμα, και να καταρτιστεί ένα χρονοδιάγραμμα εκλογών στο οποίο να περιλαμβάνονται οι εκλογές που αναβλήθηκαν” δηλώνουν.

Οι προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα έχουν προγραμματιστεί τον Δεκέμβριο του 2018. Οι εκλογές κυβερνητών και δημάρχων που θα διεξάγονταν τον περασμένο Δεκέμβριο αναβλήθηκαν για το 2017 και η ημερομηνία τους δεν έχει οριστεί ακόμη.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Τράπεζα Δημοκρατικής Ενότητας (MUD), ο κεντροδεξιός συνασπισμός της αντιπολίτευσης, πάγωσε τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του σοσιαλιστή προέδρου Νικολά Μαδούρο. Οι συνομιλίες αυτές πραγματοποιούνταν από τον Οκτώβριο υπό την αιγίδα του Βατικανού και της Ένωσης Κρατών Νότιας Αμερικής (Unasur).

Η αντιπολίτευση, που ελέγχει το κοινοβούλιο από τα τέλη του 2015 και ζητεί πρόωρες εκλογές, κατηγορεί τον πρόεδρο Μαδούρο ότι έχει βυθίσει τη χώρα σε σοβαρή πολιτική και οικονομική κρίση.

Την περασμένη εβδομάδα, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) Λουίς Αλμάγκρο, ο οποίος συγκρίνει τη σημερινή Βενεζουέλα με “δικτατορία”, δημοσίευσε έκθεση 75 σελίδων για την πολιτική κατάσταση της Βενεζουέλας. Στην έκθεση αυτή επικαλείται τη δυνατότητα της προσωρινής παύσης της συμμετοχής της χώρας από τον ΟΑΚ, αν δεν διεξαχθούν γρήγορα εκλογές στη χώρα.

Ο πρόεδρος Μαδούρο απάντησε κατηγορώντας τον Αλμάγκρο για προώθηση “διεθνούς επέμβασης” κατά της Βενεζουέλας.

Οι 14 χώρες τονίζουν ότι “ανησυχούν πολύ” για την πολιτική, οικονομική και κοινωνική κρίση που επικρατεί στη Βενεζουέλα. Δηλώνουν ότι θα εξετάσουν “με προσοχή” την έκθεση του γενικού γραμματέα του ΟΑΚ “προκειμένου να συμφωνήσουν σε μια κατάλληλη στρατηγική δράσης”. Καλούν την κυβέρνηση του Καράκας να εγγυηθεί τον ουσιαστικό διαχωρισμό των εξουσιών και τον σεβασμό του κράτους δικαίου και των δημοκρατικών θεσμών. Επισημαίνουν ότι “η προσωρινή παύση της συμμετοχής ενός μέλους” του ΟΑΚ είναι “η έσχατη λύση” και δηλώνουν ότι ο διάλογος και η διαπραγμάτευση είναι “ο κατάλληλος τρόπος για την επίτευξη βιώσιμων λύσεων στα προβλήματα” της Βενεζουέλας.

“Η περιοχή δεν μπορεί να μένει αδιάφορη” για όσα συμβαίνουν στη Βενεζουέλα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Λουίς Βιντεγκαράι. Όπως επισήμανε, η δήλωση αντανακλά τη βούληση των υπογραφόντων να “συμβάλουν στην αποκατάσταση, πρώτα, του διαλόγου και κατά δεύτερον, της πλήρους δημοκρατίας” στη Βενεζουέλα.

Η υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Ντέλσι Ροντρίγκες απέρριψε μέσω Twitter τις “παράξενες και δουλικές δηλώσεις” του μεξικανού ομολόγου της και κατηγόρησε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών για “ανάμιξη” στα εσωτερικά θέματα της χώρας. “Τι θέλουν να κάνουν; Να επιτεθούν στη Βενεζουέλα; Δεν θα δεχθούμε καμιά επίθεση εναντίον της ιερή πατρίδα μας”, τόνισε.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.