Quantcast
Λι: Η Κίνα δεν στρατικοποιεί τη Νότια Σινική Θάλασσα - enikonomia.gr
share

Λι: Η Κίνα δεν στρατικοποιεί τη Νότια Σινική Θάλασσα

δημοσιεύτηκε:

Η Κίνα δεν στρατικοποιεί τη Νότια Σινική Θάλασσα, δήλωσε ο κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ σήμερα, ομολόγησε ωστόσο ότι το αμυντικό υλικό στα τεχνητά νησιά στον αμφισβητούμενο θαλάσσιο διάδρομο έχει τοποθετηθεί εκεί για να διατηρήσει την “ελευθερία πλεύσης”.

Η Κίνα έχει επισύρει διεθνή κριτική για έργα μεγάλης κλίμακας στη Νότια Σινική Θάλασσα, παρότι ο Λι δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Αυστραλία ότι η οικοδόμηση έγινε για μη στρατιωτική χρήση.

“Οι εγκαταστάσεις της Κίνας, τα κινεζικά νησιά και οι κινεζικοί ύφαλοι είναι κυρίως για μη στρατιωτική χρήση, και ακόμα και εάν υπάρχει ένα ποσοστό αμυντικού υλικού ή εγκαταστάσεις, είναι για τη διατήρηση της ελευθερίας πλεύσης”, είπε ο Λι.

Η Κίνα εγείρει αξιώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της Νότιας Σινικής Θάλασσας, η οποία είναι πλούσια σε πόρους, και από την οποία διαπλέουν πλοία που μεταφέρουν εμπορεύματα αξίας περίπου 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων (4,6 τρισεκατομμύρια ευρώ) ετησίως. Οι γειτονικές χώρες Μπρουνέι, Μαλαισία, Φιλιππίνες, Ταϊβάν και Βιετνάμ έχουν επίσης εγείρει αξιώσεις επί της στρατηγικής περιοχής.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπολογίζουν ότι το Πεκίνο έχει προσθέσει πάνω από 13.000 στρέμματα γης σε επτά σημεία της Νότιας Σινικής Θάλασσαας τα τελευταία τρία χρόνια, χτίζοντας αεροδιαδρόμους, λιμάνια, στέγαστρα για αεροπλάνα και εξοπλισμούς επικοινωνιών, και έχουν διεξαγάγει μια σειρά επιχειρήσεων ελευθερίας πλεύσης στη Νότια Σινική Θάλασσα, αυξάνοντας την ένταση μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.