Quantcast
Ιταλία: Απερρίφθη προσφυγή κατά του TAP - enikonomia.gr
share

Ιταλία: Απερρίφθη προσφυγή κατά του TAP

δημοσιεύτηκε:

To ιταλικό Συμβούλιο Επικρατείας απέρριψε προσφυγή της περιφέρειας της Απουλίας η οποία ζητούσε να σταματήσουν τα έργα για την κατασκευή του διαδριατικού αγωγού Tap (Trans Adriatic Pipeline), ο oποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας και μέσω της Ελλάδας θα καταλήγει στην Ιταλία.

Στην προσφυγή τους, η περιφέρεια της Απουλίας και ο δήμος του Μαλεντούνιο ζητούσαν να ληφθούν υπόψη οι αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου και να εξετασθούν άλλες εναλλακτικές σε σχέση με τις περιοχές που θα μπορούσαν να επιλεγούν.

Με την απόφασή του, όμως, το Συμβούλιο Επικρατείας τονίζει ότι έγιναν όλες οι περιβαλλοντικές μελέτες και πριν από την τελική επιλογή ελήφθησαν υπόψη συνολικά ένδεκα εναλλακτικές επιλογές.

Σύμφωνα με το τελικό σχέδιο, ο αγωγός θα καταλήξει στην περιοχή του Σαν Φόκα, μια από τις ωραιότερες παραλίες της Κάτω Ιταλίας, ενώ, όπως προβλέπεται, θα πρέπει να ξεριζωθούν περίπου διακόσια αιωνόβια ελαιόδεντρα. Σήμερα, στην περιοχή του δήμου του Μαλεντούνιο ξανάρχισαν τα έργα για το ξερίζωμα των δέντρων. Μια ομάδα ακτιβιστών προσπάθησε να εμποδίσει την είσοδο των οχημάτων στο εργοτάξιο, τα οποία εισήλθαν τελικά στην περιοχή, με αστυνομική συνοδεία.

Όπως τονίζει ο ιταλικός Τύπος, τα έργα κατασκευής του Tap συνεχίζονται, αλλά θα πρέπει να εκφραστεί σχετικά και το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, στο οποίο έχει προσφύγει ο περιφερειάρχης της Απουλίας Μικέλε Εμιλιάνο, ζητώντας να αποσαφηνισθεί ποια είναι τα αρμόδια όργανα που πρέπει να αποφασίσουν για την έγκριση του όλου έργου.

Η προσφυγή αυτή βασίζεται στο ιταλικό Σύνταγμα, το οποίο ορίζει ότι σε θέματα ενεργειακού χαρακτήρα και για έργα μεγάλης σημασίας, η κυβέρνηση της Ρώμης πρέπει να προχωρά σε συγκεκριμένες επιλογές, αλλά πρέπει να εκφράσει την βούλησή της και η τοπική αυτοδιοίκηση.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.