Quantcast
ΗΠΑ: Μικρές αλλαγές στη NAFTA προτείνει η κυβέρνηση - enikonomia.gr
share

ΗΠΑ: Μικρές αλλαγές στη NAFTA προτείνει η κυβέρνηση

δημοσιεύτηκε:

Η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει να πετύχει περιορισμένες αλλαγές στη Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών (NAFTA) με το Μεξικό και τον Καναδά, υποστηρίζει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα Wall Street Journal, επικαλούμενη ένα προσχέδιο πρότασης που κυκλοφόρησε στο Κογκρέσο από το γραφείο του Αμερικανού εκπροσώπου σε θέματα εμπορίου.

Με βάση τις αλλαγές αυτές, που προτάθηκαν αφού ο Τραμπ αποκάλεσε “καταστροφική” τη συνθήκη, η Ουάσινγκτον θα διατηρήσει ορισμένες από τις πιο αμφιλεγόμενες διατάξεις της NAFTA, όπως εκείνη που αφορά τη συγκρότηση “ομάδων διαιτησίας” που επιτρέπουν στους επενδυτές και στις τρεις χώρες να παρακάμπτουν τα τοπικά δικαστήρια στις αστικές αγωγές.

Ορισμένοι επικριτές της Συμφωνίας υποστηρίζουν σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι αυτή η πρακτική παραβιάζει την εθνική κυριαρχία.

Μια ενδεχόμενη αλλαγή είναι η πρόταση να επιτραπεί στις χώρες που μετέχουν στη NAFTA να επαναφέρουν τους δασμούς στην περίπτωση που μια “πλημμύρα εισαγωγών” προκαλεί σοβαρή ζημιά ή απειλεί να προκαλέσει ζημιά στις εγχώριες βιομηχανίες, αναφέρει το δημοσίευμα.

Το προσχέδιο ζητά επίσης να προστατευθούν το ηλεκτρονικό εμπόριο και η πνευματική ιδιοκτησία αλλά και να οριστεί ότι οι κρατικές εταιρείες θα λειτουργούν με εμπορικά κριτήρια.

Το κείμενο αυτό μπορεί να αναθεωρηθεί και η κυβέρνηση θα πρέπει να ενημερώσει το Κογκρέσο 90 ημέρες νωρίτερα προτού να ξεκινήσει την επίσημη επαναδιαπραγμάτευση της NAFTA.

Ο πρόεδρος Τραμπ υποστηρίζει ότι εξαιτίας της συνθήκης αυτής οι ΗΠΑ έχουν χάσει χιλιάδες θέσεις εργασίας προς όφελος του Μεξικού και έχει δεσμευτεί ότι θα αποχωρήσει από τη NAFTA εάν δεν μπορέσει να την επαναδιαπραγματευτεί για να ελαχιστοποιήσει τις ζημίες.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.