Quantcast
Κατάινεν: Η Ευρωζώνη είναι περισσότερο πρόθυμη να αλλάξει μετά το Brexit - enikonomia.gr
share

Κατάινεν: Η Ευρωζώνη είναι περισσότερο πρόθυμη να αλλάξει μετά το Brexit

δημοσιεύτηκε:

Τα επόμενα βήματα στην ενοποίηση της ευρωζώνης μετά το Brexit θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν μεγαλύτερες επενδύσεις στα φτωχότερα μέλη της ζώνης του ενιαίου νομίσματος, αλλά μόνο εάν μειώσουν τους επικίνδυνους δεσμούς μεταξύ των κυβερνήσεων και των τραπεζών, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ.

Η επικείμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ έχει πυροδοτήσει εκ νέου τη συζήτηση για το πώς θα ενισχυθεί η ένωση και θα καταστεί δυνατότερη και πιο βιώσιμη η ευρωζώνη, παρά τις διαφορετικές απόψεις της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γίρκι Κατάινεν δήλωσε ότι η πολιτική του οικογένεια, το ισχυρό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) που περιλαμβάνει τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, είναι έτοιμη να εξετάσει τη χρηματοδότηση επενδύσεων στα αδύναμα μέλη της ευρωζώνης.

Αυτό υπολείπεται σε σχέση με τα αιτήματα της Γαλλίας να υπάρξει συντονισμός της οικονομικής πολιτικής σε όλη την ευρωζώνη και εποπτεία των δημοσιονομικών μεταβιβάσεων μεταξύ των 19 κρατών-μελών.

Ωστόσο, το κεντροδεξιό ΕΛΚ είναι περισσότερο ανοιχτό σε αυτό που χαρακτήρισε ο Κατάινεν «επενδυτική δυναμικότητα», στηρίζοντας ενδεχομένως έργα μέσω του νέου επενδυτικού ταμείου της ΕΕ για υποδομές μέσω της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας.

«Είναι κατανοητό ότι στην οικονομία υπάρχουν κύκλοι και προκειμένου να διατηρηθεί η νομισματική ένωση όσο τον δυνατόν πιο σταθερή, υπάρχει η ανάγκη να εξομαλύνονται οι ανοδικές και καθοδικές φάσεις των κύκλων», δήλωσε ο Κατάινεν σε συνέντευξη του στο Reuters σήμερα μετά το συνέδριο του ΕΛΚ στη Μάλτα. «Εάν υπάρχουν σοκ σε κάποια μέλη που έχουν κυκλική φύση, είναι λογικό να βοηθήσει κάποιος», δήλωσε.

Μετά την παρ’ ολίγο διάλυση της ευρωζώνης κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2010-2012, πολλοί οικονομολόγοι υποστήριξαν ότι η ευρωζώνη μπορεί να επιβιώσει μόνο ως μια κανονική νομισματική ένωση όπως οι ΗΠΑ. Αυτό θα σημαίνει μια νέα ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση, ενδεχομένως με υπουργό Οικονομικών της ευρωζώνης που θα έχει τα μέσα να προχωρεί σε δημοσιονομικές μεταβιβάσεις από τα πλουσιότερα προς τα φτωχότερα μέλη της ευρωζώνης.

Η ιδέα αυτή αποτέλεσε ανάθεμα για την κυβερνώσα τάξη της Γερμανίας, με την κυβέρνηση της Μέρκελ να έχει απορρίψει κάθε είδους μόνιμων μεταβιβάσεων στις φτωχότερες χώρες.

Ωστόσο, ο Κατάινεν δήλωσε ότι διαισθάνεται μια αλλαγή στους πολιτικούς της βόρειας Ευρώπης. «Βλέπω μεγαλύτερη προθυμία να εξετάσουν πώς θα έμοιαζε η ιδανική νομισματική ένωση», δήλωσε. «Και η δική μου νοοτροπία έχει αλλάξει. Δεν κοστίζει τίποτα να είναι κάποιος ανοιχτόμυαλος».

«Λόγω του Brexit, το αίσθημα των υπόλοιπων 27 χωρών για την αναμόρφωση της ΕΕ έχει ενισχυθεί, με το βάρος να δίδεται στην EMU», δήλωσε ο Κατάινεν, αναφερόμενος στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση.

Σύμφωνα με τον Κατάινεν, το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών της ευρωζώνης. «Δεν εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον όσο θα έπρεπε».

Ένα βήμα που πρότεινε το ΕΛΚ είναι η ευρωζώνη να ορίσει όρια στο ποσό των χρημάτων που οι κυβερνήσεις μπορούν να δανείζονται από τις τράπεζες της ευρωζώνης προκειμένου να αποφύγουν μια κρίση, η οποία θα διέλυε τις τράπεζες εάν η χώρα χρεοκοπούσε.

«Αυτό είναι ένας φαύλος κύκλος που πρέπει να σπάσει. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε χώρες, αλλά πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουμε τις βασικές αιτίες κάθε κρίσης», δήλωσε.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.