Quantcast
Φάμπιαν Πικάρντο για Brexit: Το Γιβραλτάρ δεν θα γίνει διαπραγματευτικό χαρτί - enikonomia.gr
share

Φάμπιαν Πικάρντο για Brexit: Το Γιβραλτάρ δεν θα γίνει διαπραγματευτικό χαρτί

δημοσιεύτηκε:

Ο πρωθυπουργός του Γιβραλτάρ επέκρινε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για την πρόθεση να χορηγηθεί δικαίωμα βέτο στην Ισπανία σχετικά με την διαμόρφωση της μελλοντικής σχέσης ανάμεσα στον βρετανικό θύλακα και την Ευρωπαϊκή Ενωση μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλοκ.

Το μέλλον του Γιβραλτάρ έχει αναδειχθεί σε θέμα τριβής μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης από την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι στις 29 Μαρτίου.

Σύμφωνα με το σχέδιο του ευρωπαϊκού οδικού χάρτη για τις διαπραγματεύσεις του διαζυγίου Λονδίνου-ΕΕ, «αφού το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την Ενωση, καμία συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα εφαρμοσθεί για τον θύλακα του Γιβραλτάρ χωρίς συμφωνία ανάμεσα στο Βασίλειο της Ισπανίας και το Ηνωμένο Βασίλειο».

«Ο κ. Τουσκ, ο οποίος εννοεί να προσφεύγει στις αναγωγές με το διαζύγιο και την αγωγή διαζυγίου, συμπεριφέρεται σαν απατημένος σύζυγος που εκμεταλλεύεται τα παιδιά», δήλωσε ο Φάμπιαν Πικάρντο στο πρακτορείο Reuters.

Ο Πικάρντο θεωρεί ότι η Ισπανία προσπαθεί να τρομοκρατήσει το Γιβραλτάρ και ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση της επιτρέπει να το κάνει, ενώ διακηρύσσει ότι ο βρετανικός θύλακας δεν θα επιτρέψει να γίνει διαπραγματευτικό όπλο στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

«Δεν θα επιτρέψουμε να μεταβληθούμε σε διαπραγματευτικό χαρτί και να γίνουμε θύμα του Brexit αφού δεν είμαστε οι υπαίτιοι του Brexit: ψηφίσαμε υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ενωση, άρα το να γίνουμε στόχος ισοδυναμεί με το να επιτραπεί στην Ισπανία να συμπεριφέρεται ως νταής», δήλωσε.

Ο Πικάρντο ζήτησε την αφαίρεση της αναφοράς στο Γιβραλτάρ από το σχέδιο των οδικού χάρτη των διαπραγματεύσεων. «Η αφαίρεση της αναφοράς στο Γιβραλτάρ θα ήταν ένδειξη καλής πίστης και καλής θέλησης», είπε.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.