Quantcast
Διαφάνεια στη χρηματοδότηση των ΜΚΟ ζητεί το Ευρωκοινοβούλιο - enikonomia.gr
share

Διαφάνεια στη χρηματοδότηση των ΜΚΟ ζητεί το Ευρωκοινοβούλιο

δημοσιεύτηκε:

Αντιδράσεις μεταξύ των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών προκαλεί έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την οποία ζητείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σταματήσει την χρηματοδότηση των μη κυβερνητικών οργανώσεων που αντιτίθενται στους στρατηγικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους τομείς του εμπορίου και της ασφάλειας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Euractiv.com.

Ο τρόπος με τον οποίο δαπανώνται τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την χρηματοδότηση των μη κυβερνητικών οργανώσεων πρέπει να είναι επαρκώς και αξιόπιστα αιτιολογημένος, αναφέρει ο συντάκτης της έκθεσης Μάρκους Πίπερ, Γερμανός χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις έλαβαν χρηματοδότηση ύψους 1,2 δισεκατομμυρίου το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, ενώ περισσότερο από το 90% της χρηματοδότησης εντάχθηκε στο σχήμα «Global Europe», που περιλαμβάνει επείγουσα χρηματοδότηση προς τις αναπτυσσόμενες χώρες. Το 4% της χρηματοδότησης χορηγήθηκε υπό το σχήμα «Sustainable growth within natural ressources» και 4% υπό το σχήμα «Security and citizenship».

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι το 60% της διαθέσιμης χρηματοδότησης στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών περιβαλλοντικών, κοινωνικών προγραμμάτων, καθώς και υγείας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατευθύνεται προς μία χούφτα μη κυβερνητικών οργανώσεων, σε μόνον 20 οργανώσεις, σύμφωνα με την έκθεση που ζητεί την βελτίωση των ελεγκτικών διαδικασιών, αλλά και διαφάνεια στις επαφές lobbying με Ευρωπαίους αξιωματούχους και ευρωβουλευτές.

Πηγή: Euractiv.com


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.