Quantcast
Αθώοι κρίθηκαν πρώην χρηματιστές για το σκάνδαλο Libor - enikonomia.gr
share

Αθώοι κρίθηκαν πρώην χρηματιστές για το σκάνδαλο Libor

δημοσιεύτηκε:

Αθώοι κρίθηκαν σήμερα δύο πρώην χρηματιστές της Barclays που κατηγορούνταν για συνομωσία με σκοπό τη χειραγώγηση του επιτοκίου διατραπεζικών χορηγήσεων Libor.

Ο 35χρονος Αμερικανός Ράιαν Ρέικ και ο 45χρονος, ελληνικής καταγωγής, Στυλιανός Κοντογούλας αφέθηκαν ελεύθεροι μετά τη δεύτερη δίκη τους, κατηγορούμενοι για συνωμοσία με σκοπό την εξαπάτηση. Οι ένορκοι που εξέτασαν πέρυσι την υπόθεση δεν κατάφεραν να φθάσουν σε απόφαση, παρόλο που τέσσερις συγκατηγορούμενοί τους από την Barclays οδηγήθηκαν στη φυλακή.

Οι αποφάσεις, που ελήφθησαν ομόφωνα, ανεβάζουν σε οκτώ τον αριθμό των κατηγορουμένων που έχουν αθωωθεί κατά την πενταετή ποινική έρευνα στη Βρετανία αναφορικά με το εάν οι τραπεζίτες ενέργησαν με παράτυπο τρόπο στην προσπάθειά τους να επηρεάσουν τα διατραπεζικά επιτόκια.

Το βρετανικό σώμα δίωξης οικονομικού εγκλήματος (Serious Fraud Office, SFO) είχε κατηγορήσει τον Ρέικ και τον Κοντογούλα για σκευωρία με άλλους εργαζομένους της Barclays από τον Ιούνιο του 2005 έως τον Σεπτέμβριο του 2007 για τη χειραγώγηση του επιτοκίου Libor.

Η Barclays ήταν η πρώτη από 11 ισχυρές τράπεζες και χρηματιστηριακές εταιρίες στις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα λόγω κατηγοριών για χειραγώγηση των επιτοκίων. Η υπόθεση αυτή προκάλεσε πολιτική αναταραχή, οδηγώντας στην αποχώρηση υψηλόβαθμων στελεχών, μεταξύ τους και του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας Μπομπ Ντάιμοντ, ενώ είχε ως αποτέλεσμα την εκ βάθρων αναθεώρηση των κανονισμών για το επιτόκιο Libor καθώς και την έναρξη ποινικής έρευνας.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.