Quantcast
Νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει τη Βραζιλία - enikonomia.gr
share

Νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει τη Βραζιλία

δημοσιεύτηκε:

Ο Μάρσιου Φαρία ντα Σίλβα, πρώην αντιπρόεδρος της εταιρείας Odebrecht, κατηγόρησε τον πρόεδρο της Βραζιλίας Μισέλ Τέμερ ότι το 2010 έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια συνάντηση για την καταβολή μιας δωροδοκίας 40 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το βίντεο της κατάθεσής του που δόθηκε στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα.

Ο πρόεδρος Τέμερ διέψευσε ότι ενέχεται στην υπόθεση και διαβεβαίωσε πως «έχει σύμμαχό του την αλήθεια».

Εισαγγελείς επισημαίνουν ότι δεν μπορεί να διεξαχθεί έρευνα σε βάρος του Μισέλ Τέμερ για αδικήματα που διαπράχθηκαν πριν αναλάβει την εξουσία του 2016, αλλά η κατάθεση του πρώην στελέχους της Οντεμπρέχτ ενδέχεται να καταφέρει βαρύ πλήγμα στο κύρος του προέδρου καθώς προχωράει στην εφαρμογή μιας πολιτικής λιτότητας για να αποκαταστήσει, όπως λέει, την εμπιστοσύνη στη βραζιλιάνικη οικονομία.

Ο Φαρία είπε πως η συνάντηση έγινε στο δικηγορικό βραβείο του Τέμερ στο Σάου Πάουλου.

Πέραν του Τέμερ παρόντες ήσαν ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Εντουάρντου Κούνια και ο βουλευτής Ενρίκε Εντουάρντου Άλβες του κόμματος PMDB του σημερινού προέδρου, σύμφωνα με την κατάθεση, η οποία έγινε στο πλαίσιο των ομολογιών στελεχών της Οντεμπρέχτ τις οποίες δημοσιοποίησε ένα μέλος του Ομοσπονδιακού Ανώτατου Δικαστηρίου.

Το γραφείο Τύπου της προεδρίας επιβεβαίωσε ότι ο Τέμερ είχε συναντηθεί με τον Φαρία παρόντος του Κούνια, αλλά διέψευσε ότι ο Άλβες είχε πάρει μέρος. Ανέφερε επίσης ότι ο Τέμερ δεν συζήτησε ποτέ για χρήματα με τον Φαρία.

Ο δικαστής Λουίς Έντισον Φακίν έδωσε στη δημοσιότητα την κατάθεση αυτή την εβδομάδα, αφού γνωστοποίησε πως αρχίζουν έρευνες για σχεδόν 100 γνωστούς πολιτικούς στο πλαίσιο της κολοσσιαίων διαστάσεων υπόθεσης διαφθοράς της Petrobras.

Το στέλεχος της Οντεμπρέχτ υποστήριξε ότι—παρότι ο Τέμερ δεν αναφέρθηκε σε κάποιο ποσό—ο Κούνια ξεκαθάρισε πως αναμενόταν να καταβληθούν χρήματα.

«Μίλησε ο Κούνια. Εξήγησε ότι θέλαμε μια σύμβαση με την Πετρομπράς. Μια δέσμευση ότι θα μας γινόταν η ανάθεση θα προϋπέθετε μια πολύ μεγάλη συνεισφορά στο κόμμα», κατέθεσε ο Φαρία.

Οι νέες κατηγορίες καταγράφονται την ώρα που ο Τέμερ περικόπτει τις κοινωνικές δαπάνες και προσελκύει ιδιωτικές επενδύσεις, κινήσεις που οδήγησαν σε άνοδο τη βραζιλιάνικη χρηματαγορά και το νόμισμα της χώρας. Ο πολιτικός ήδη είναι αντιμέτωπος με μια έρευνα από το εκλογοδικείο για δωροληψία το 2014, όταν ήταν ο υποψήφιος αντιπρόεδρος της πρώην προέδρου Ντίλμας Ρουσέφ.

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του Τέμερ, η συζήτηση που έγινε με τον Φαρία το 2010 ήταν «γρήγορη και επιφανειακή» και δεν εθίγησαν ούτε τυχόν συμβάσεις με την Πετρομπράς, ούτε πληρωμές.

«Ο πρόεδρος διαψεύδει κατηγορηματικά κάθε ανάμιξη του ονόματός του σε θέματα διαπλοκής», αναφέρεται στην ανακοίνωση της προεδρίας. «Ουδέποτε ενήργησε για λογαριασμό ειδικών συμφερόντων σχετικά με την Πετρομπράς, ούτε τάχθηκε υπέρ της καταβολής χρημάτων σε πολιτικούς».

Το ποσό που φέρεται να ζητήθηκε το 2010 αποτελούσε μια μίζα 5% επί του ύψους της ακόμη τότε πιθανής σύμβασης της Οντεμπρέχτ και της Πετρομπράς, αξίας 825 εκατομμυρίων δολαρίων, για τη συντήρηση των εγκαταστάσεων της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου της Βραζιλίας σε εννέα χώρες.

Ερωτηθείς εάν ήταν σαφές πως η συνάντηση έγινε για να ζητηθεί από την εταιρεία να δωροδοκήσει τους πολιτικούς, ο Φαρία απάντησε ότι γινόταν συζήτηση «σαφώς για ένα αθέμιτο πλεονέκτημα», και ότι αυτό που εθίγη ήταν «ένα ποσοστό επί της σύμβασης».

Ο αντιπρόεδρος της Οντεμπρέχτ διευκρίνισε πως μόλις έγινε η ανάθεση η πληρωμή έγινε σε μετρητά, στη Βραζιλία και σε τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό.

Το PMDB έλαβε το 4% της αξίας της σύμβασης και άφησε το 1% στο Κόμμα Εργαζομένων (PT), που είχε τότε την προεδρία, κατά τον ίδιο.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.