Quantcast
Ιβάνκα Τραμπ: Η επένδυση στη γυναίκα είναι επένδυση στην ανάπτυξη - enikonomia.gr
share

Ιβάνκα Τραμπ: Η επένδυση στη γυναίκα είναι επένδυση στην ανάπτυξη

δημοσιεύτηκε:

των Ivanka Trump και Jim Yong Kim *


Στις εαρινές συνόδους της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον, κεντρικό θέμα ήταν το πώς θα επιταχυνθεί η βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς οικονομική ανάπτυξη. Αλλά τη στιγμή που οι παγκόσμιοι ηγέτες προσπαθούν να αναζωπυρώσουν την παγκόσμια οικονομία, ένα μεγάλο κομμάτι της συνταγής για ανάπτυξη και σταθερότητα υποτιμάται: η δυναμική των γυναικών στην οικονομία.

Μόνο το 55% των γυναικών συμμετέχουν στο εργατικό δυναμικό που πληρώνεται παγκοσμίως και εξακολουθούν να είναι μια ανεκμετάλλευτη πηγή ανάπτυξης. Είναι ένα ανεκτίμητης αξίας ατού με αποδεδειγμένες αποδόσεις, αλλά δεν έχουμε επενδύσει τους πόρους για να απελευθερώσουμε τις πλήρεις δυνατότητες των γυναικών. Είναι σαρωτικές οι αποδείξεις για το ότι η υποστήριξη της οικονομικής συμμετοχής των γυναικών έχει τεράστια πλεονεκτήματα για οικογένειες, κοινότητες και ολόκληρες οικονομίες.

Έρευνες της Παγκόσμιας Τράπεζας, του ΔΝΤ, του ΟΟΣΑ και του ιδιωτικού τομέα, συμπεραίνουν ότι μπορούμε να προσθέσουμε δισεκατομμύρια στην παγκόσμια οικονομία με τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος, αυξάνοντας τη συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό και την ιδιοκτησία επιχειρήσεων, και βελτιώνοντας την παραγωγικότητα της εργασίας τους. Αυτές οι ενέργειες θα οδηγήσουν και σε ανάπτυξη των εθνικών οικονομιών και θα κάνουν τις χώρες πιο ανταγωνιστικές. Η εξάλειψη του χάσματος ανάμεσα στα δύο φύλα είναι εύλογη σε μακροοικονομικό επίπεδο, αλλά και σε εταιρικό επίπεδο. Έρευνες καταδεικνύουν μια συσχέτιση μεταξύ του αριθμού των γυναικών στα εταιρικά συμβούλια και υψηλότερα εταιρικά κέρδη.

Πέραν του οικονομικού αντίκτυπου, έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες τείνουν να ξοδεύουν μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων τους σε τρόφιμα, ιατρική φροντίδα και εκπαίδευση -εν ολίγοις, αγαθά που ωφελούν τα παιδιά τους και που έχουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για πολλές γενιές. Και όμως, παρά τις σαρωτικές αποδείξεις για τα οφέλη της επένδυσης σε γυναίκες επιχειρηματίες και γυναίκες στο προσωπικό, η πρόοδος έχει καθυστερήσει. Η έκθεση με τίτλο Global Gender Gap Report του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του 2016, εκτίμησε πως η επίτευξη οικονομικής ισότητας μεταξύ των δύο φύλων θα μπορούσε να διαρκέσει 170 χρόνια. Αυτό είναι απαράδεκτο. Έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας δείχνει πως επιχειρήσεις που ανήκουν σε γυναίκες καλύπτουν μόνο το 38% των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στις αναδυόμενες αγορές. Μεταξύ των γυναικών που έχουν ανοίξει δικές τους επιχειρήσεις, μόνο το 10% έχει πρόσβαση στο κεφάλαιο που χρειάζεται για να τις αναπτύξει.

Παγκοσμίως, οι γυναίκες επιχειρηματίες είναι σε ακόμη πιο μειονεκτική θέση λόγω νομοθεσίας που παρεμποδίζει οικονομικές ευκαιρίες για τις γυναίκες, αποκλείοντάς τες από συγκεκριμένα επαγγέλματα, εμποδίζοντάς τες να ταξιδέψουν και περιορίζοντας τη δυνατότητά τους να κληρονομήσουν ή να κατέχουν δική τους γη. Οι επιχειρήσεις που ανήκουν σε γυναίκες έχουν συγκεντρωθεί σε ένα πιο στενό εύρος τομέων, σε μεγάλο βαθμό με χαμηλότερα περιθώρια κέρδους και δυνατότητες για εξαγωγές.

Αυτή την εβδομάδα, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, που έχει κάνει έκκληση για ανάληψη δράσης, φιλοξενεί τη σύνοδο της G20 στο Βερολίνο, εστιάζοντας στην προώθηση της οικονομικής ισχύος των γυναικών, ως αναπόσπαστο κομμάτι τις ατζέντας των ηγετών. Γνωρίζουμε τι έχει αποτέλεσμα. Χρειάζεται να ενισχύσουμε την πρόσβαση σε χρηματοδότηση, να ανακατανείμουμε την εργασία στον ευρύτερο τομέα της φροντίδας, να επιταχύνουμε τη διαδικασία της οικονομικής συμμετοχής και να προσφέρουμε προγράμματα που εκπαιδεύουν γυναίκες επιχειρηματίες και τις βοηθούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε αγορές υψηλότερης αξίας.

Χρειάζεται να αναπτύξουμε νέα νομικά και ρυθμιστικά πλαίσια για να τονώσουμε την ανάπτυξη και την παραγωγικότητα των γυναικών. Η εκπαίδευση σε σωστές δεξιότητες ενισχύει την ικανότητα των γυναικών να διοικούν τις επιχειρήσεις τους. Και ευκαιρίες καθοδήγησης και η πρόσβαση σε δίκτυα, φέρνουν ευκαιρίες για μάθηση και συνδέσεις με κεφάλαια και αγορές.

Ομάδες όπως η W20, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, η Παγκόσμια Τράπεζα και η Ομάδα Υψηλού Επιπέδου των Ηνωμένων Εθνών επάνω στην οικονομική ισχύ των γυναικών, έχουν σταθεί βασικές στην ενίσχυση της επιχειρηματολογίας υπέρ της επένδυσης στις γυναίκες, εντοπίζοντας αποτελεσματικές λύσεις. Ηγέτες που χαράσσουν πολιτικές, επιχειρηματικά στελέχη, οικονομολόγοι και άλλοι ακαδημαϊκοί, όλοι συμφωνούν πως ένας από τους πιο ισχυρούς τρόπους για να αναπτύξουμε την παγκόσμια οικονομία είναι να διευρύνουμε το ρόλο των γυναικών στις επιχειρήσεις. Πρόκληση για εμάς είναι τώρα να συνεργαστούμε –στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα- για να κινηθούμε αποφασιστικά προς την επένδυση στη γυναίκα παγκοσμίως.

* Κόρη του Ντόναλντ Τραμπ και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας

Πηγή: Financial Times, Euro2day.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.