Quantcast
Ο Τραμπ «ξηλώνει» ένα-ένα τα προγράμματα που άφησαν παρακαταθήκη οι Ομπάμα - enikonomia.gr
share

Ο Τραμπ «ξηλώνει» ένα-ένα τα προγράμματα που άφησαν παρακαταθήκη οι Ομπάμα

δημοσιεύτηκε:

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έβαλε χθες φρένο στο πρόγραμμα που προώθησε η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Μισέλ Ομπάμα για υγιεινά σχολικά γεύματα με τη χρήση λιγότερου αλατιού, λιπαρών και ζάχαρης.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Γεωργίας αναφέρει ότι η αλλαγή αυτή θα δώσει στα αμερικανικά σχολεία “μεγαλύτερη ευελιξία” και θα σταματήσει την πρακτική των παιδιών να πετούν τα λιγότερο λαχταριστά γεύματα που προσφέρονται βάσει του προγράμματος αυτού.

Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της Μισέλ Ομπάμα ήταν η πρωτοβουλία της για την υιοθέτηση πιο υγιεινών και θρεπτικών σχολικών γευμάτων, ένα πρόγραμμα το οποίο υποχρεώθηκαν να υιοθετήσουν τα σχολεία προκειμένου να λάβουν ομοσπονδιακή επιχορήγηση.

Η πρωτοβουλία αυτή με στόχο την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας είχε πολλούς οπαδούς στις ΗΠΑ. Έθετε περιορισμούς στην ποσότητα νατρίου και ζάχαρης που περιέχει το γάλα και απαιτούσε από τα σχολεία να αυξήσουν την ποσότητα των τροφίμων ολικής αλέσεως που προσφέρουν στους μαθητές.

Η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να αναστείλει το πρόγραμμα συνέπεσε με τη δημοσιοποίηση μελέτης σύμφωνα με την οποία αν τα παιδιά στις ΗΠΑ γυμνάζονταν περισσότερο, θα εξοικονομούνταν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε ιατρικά κόστη καθ΄όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι ερευνητές στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Μπλούμπλεργκ στο πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς.

Σύμφωνα με τα Αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών, σχεδόν ένα στα έξι παιδιά στις ΗΠΑ είναι παχύσαρκο ή υπέρβαρο.

Το υπουργείο Γεωργίας ανέφερε ότι οι διατροφικές απαιτήσεις που επιβλήθηκαν στα σχολεία την τελευταία πενταετία επιβάρυναν κατά 1,2 δισεκ. δολάρια τον προϋπολογισμό για τις σχολικές περιφέρειες και τις πολιτείες.

Προσθέτει δε ότι η χαλάρωση των κανονισμών αυτών θα μειώσει τα κόστη, θα επιστρέψει τον έλεγχο στις τοπικές αρχές, ενώ τα παιδιά θα απολαμβάνουν περισσότερο το γεύμα τους.

“Αν τα παιδιά δεν τρώνε το φαγητό τους και καταλήγει στα σκουπίδια, δεν διατρέφονται με θρεπτικές ουσίες και επομένως υπονομεύεται ο σκοπός του προγράμματος”, δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Σόνι Περντού.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση Τραμπ διέκοψε ένα ακόμη πρόγραμμα που έφερε την υπογραφή του πρώην προεδρικού ζεύγους.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα του 2015, το οποίο είχε στόχο την προώθηση ευκαιριών για την εκπαίδευση έφηβων κοριτσιών σε αναπτυσσόμενες χώρες με τίτλο “Αφήστε τα Κορίτσια να Μάθουν”, μετέδωσε το CNN, σύμφωνα με το ΑΠΕ, επικαλούμενο εσωτερικό υπόμνημα που φέρεται να εξασφάλισε.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.