Quantcast
Ανησυχία στην Ευρώπη για τον Κινέζικο «δράκο» - enikonomia.gr
share

Ανησυχία στην Ευρώπη για τον Κινέζικο «δράκο»

δημοσιεύτηκε:

Έντονο προβληματισμό έχουν προξενήσει στις δυτικές αγορές οι εξελίξεις στον πιστωτικό και ασφαλιστικό κλάδο της Κίνας. Μπορεί ο Κινεζικός Δράκος να προβάλλει ως ο μεγαλύτερος χρηματοδότης επενδύσεων ωστόσο ο διεθνής τύπος εσχάτως εστιάζει σε σειρά προβληματικών καταστάσεων αλλά κι εξελίξεων για να φρενάρει προσδοκίες και να αναδείξει προβληματικές καταστάσεις πίσω από τις λαμπερές βιτρίνες.

Κι αυτό λίγες μέρες πριν τη διεξαγωγή του Φόρουμ Διεθνούς Συνεργασίας «Μία ζώνη, Ένας δρόμος» που θα διεξαχθεί στο Πεκίνο στις 14 και 15 Μαΐου 2017 κι όπου θα δώσουν το παρόν πολλοί ξένοι ηγέτες , μεταξύ αυτών και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Με δημοσίευμα τους στις 14/4 οι Financial Times αναπαράγουν δημοσιεύματα του κινεζικού τύπου και πιο συγκεκριμένα της εφημερίδας οργάνου του κόμματος People’s Daily, όπου αναφέρεται ως μείζον γεγονός που θα ανοίξει τον καμβά των εξελίξεων τη σύλληψη του επικεφαλής της εποπτικής αρχής για την ασφαλιστική αγορά Xiang Junbo για υποθέσεις διαφθοράς.

Σε άλλο δημοσίευμα του οι FT αναφέρονται στην πολυπλοκότητα του συστήματος των παράγωγων χρηματοοικονομικών προϊόντων που καθιστά σχεδόν αδύνατο για τους επενδυτές να διακρίνουν την ταυτότητα τους, με τον τελικό δανειολήπτη να δυσκολεύεται να εκτιμήσει τον κίνδυνο αθέτησης. Η πολυπλοκότητα δημιουργεί επίσης κίνδυνο μετάδοσης, καθώς η ενιαία αθέτηση μπορεί να προκαλέσει ζημίες σε πολλαπλά ιδρύματα με παράγωγα ανοίγματα. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που σημαντικές συμφωνίες καθυστερούν ή ακόμη και ακυρώνονται.

Ορισμένες από τις νέες πολιτικές επικεντρώνονται στους κινδύνους από τη σκιώδη τραπεζική, και συγκεκριμένα από την συγκλονιστική πολυπλοκότητα των επενδυτικών προϊόντων υψηλής απόδοσης που πωλούν οι τράπεζες στο λιανικό εμπόριο και που αυτές τροφοδοτούν με κεφάλαια τις κινεζικές επενδύσεις στην Ευρώπη.

Όπως αναφέρεται στους FT η διαφθορά στον χρηματοπιστωτικό και ασφαλιστικό τομέα είναι τέτοια, που αναγκάζει την κινεζική ηγεσία να λάβει πρωτοφανή μέτρα για την καταπολέμησή της.

Βασικές ενστάσεις των αναλυτών, όμως, όπως του Martin Wolf, αποτελούν πρωτίστως το ενισχυόμενο ρυθμιστικό πλαίσιο στην Κίνα αλλά και το γεγονός ότι στην Κίνα υπάρχουν εμπόδια στην κίνηση κεφαλαίων προς το εξωτερικό. Αυτό όπως αναφέρεται εγκυμνονεί κινδύνους εγκλωβισμού για επιχειρήσεις που θέλουν να μεταφέρουν κεφάλαια εκτός της χώρας.

Πέρυσι, το Πεκίνο άρχισε να ενισχύει περαιτέρω τους ελέγχους των εμβασμάτων των εταιρειών και να σταματά εταιρείες από την αποστολή κεφαλαίων εκτός συνόρων. Ταυτόχρονα, η Κίνα προσπάθησε να προωθήσει τις εισερχόμενες επενδύσεις για να προσελκύσει περισσότερα ξένα νομίσματα.

Στο φόντο αυτό στις 17/4 oi FT ανέφεραν ότι οι ασφαλιστικές εταιρίες από τις ΗΠΑ Fidelity & Guaranty Lifeσταμάτησαν τις διαδικασίες συγχώνευσης με Anbang Insurance που πέρυσι προσπάθησε να αγοράσει την ξενοδοχειακή εταιρία Starwood με μια πρόταση που έφτανε τα 14 δισεκ. δολ.

Στον ασφαλιστικό τομέα πάντως οι Κινεζικές εταιρίες δεν έχουν πάντα να επιδείξουν επιτυχείς ιστορίες, όπως η ασφαλιστική εταιρεία Fidelidade στην Πορτογαλία. Μια χώρα που αποτέλεσε αντικείμενο κινεζικής επέλασης, σε τέτοιο βαθμό που μέχρι και η Deutche Welle αχολήθηκε προ καιρού, ενώ ο η κριτική που έχει δεχθεί ο πρωθυπουργός Κόστα είναι έντονη.

Η όρεξη των Κινέζων, όπως αναφέρει η DW, για επενδύσεις στην Ευρώπη είναι ακόρεστη. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Ινστιτούτου Κινεζικών Μελετών Mercator και του ομίλου Rhodium, μόνο πέρυσι εισέρρευσαν στην γηραιά ήπειρο 40 δις δολάρια κινεζικό κεφάλαιο, που αντιπροσωπεύει αύξηση κατά 77% σε σύγκριση με το 2015. Το 1/3 εξ αυτών επενδύθηκε στη Γερμανία.

Τελευταία οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας απέστειλαν επιστολή στην αρμόδια Επίτροπο Σεσίλια Μάλστρομ ζητώντας να βρεθεί τρόπος για την απαγόρευση επενδύσεων από τρίτες χώρες όταν οι επενδυτές στηρίζονται από το κράτος, η επένδυση είναι τμήμα ενός κρατικού προγράμματος ή δεν υπάρχει η αρχή της αμοιβαιότητας, λόγοι που ισχύουν στην περίπτωση της Κίνας.

Βέβαια η κινεζική κυβέρνηση δεν αποκρύπτει ότι στηρίζει τις μεγάλες επιχειρήσεις, επικαλούμενη το καθεστώς αναπτυσσόμενης χώρας που έχει. Επιχείρημα όμως που δεν ισχύει, όπως σημειώνει ο Γεργκ Βίτκε. «Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο. Σε ορισμένους τομείς μάλιστα οι Κινέζοι έχουν την πρωτοκαθεδρία. Αναρωτιόμαστε για πόσο καιρό ακόμη θα κρύβονται πίσω από το επιχείρημα ότι είναι αναπτυσσόμενη χώρα»;

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ η Κίνα συγκαταλέγεται στις χώρες με κλειστή οικονομία. Αποτελεί και έναν από τους λόγους που οι ευρωπαϊκές επενδύσεις στη χώρα έπεσαν πέρυσι κατά 30% σε σύγκριση με πρόπερσι. Στο μεταξύ η Κίνα στέλνει μηνύματα καλή θέλησης.

Η αρχή έγινε στο Νταβός όπου στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ο κινέζος πρόεδρος χρησιμοποίησε τη λέξη παγκοσμιοποίηση και ακολούθησε οδηγία του Κρατικού Συμβουλίου με την οποία χαλαρώνουν οι περιορισμοί ξένων επενδυτών σε διαφόρους τομείς παροχής υπηρεσιών.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.