Quantcast
Ποιος χρηματοδοτεί τον γαλλικό προεκλογικό αγώνα; - enikonomia.gr
share

Ποιος χρηματοδοτεί τον γαλλικό προεκλογικό αγώνα;

δημοσιεύτηκε:

Η χρηματοδότηση του προεκλογικού αγώνα είναι σαφής. Ιδιώτες μπορούν να διαθέτουν το χρόνο μέχρι και 7.500 ευρώ για ένα κόμμα και για τον προεκλογικό αγώνα ενός υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές μέχρι 4.600 ευρώ.

Εταιρείες και άλλα νομικά πρόσωπα – με εξαίρεση τα κόμματα και τις πολιτικές κινήσεις– αποκλείονται πλήρως από τη χρηματοδότηση κομμάτων και υποψηφίων. «Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να αποκλειστεί οποιαδήποτε επιρροή και να διασφαλιστεί η ισότητα των ευκαιριών για τους υποψηφίους. Θεωρώ πως είναι ένας σωστός κανονισμός» δηλώνει στη Deutsche Welle ο Μάρκους Όμπρεχτ, πολιτικός επιστήμονας από το πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ.

Μέχρι σήμερα το πολιτικό κίνημα του Μακρόν με την επωνυμία «Εn Marche» συγκέντρωσε εννέα εκατομμύρια ευρώ από δωρεές. Τα χρήματα προέρχονται από 35.000 ιδιώτες, οι οποίοι έδωσαν κατά μέσο όρο 257 ευρώ.

Τον περασμένο Μάρτιο ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως πήρε δάνειο από μια τράπεζα ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ. Στη Γαλλία κάτι τέτοιο δεν είναι ασυνήθιστο: «Οι υποψήφιοι μπορούν να δανείζονται χρήματα από τράπεζες, από επιχειρήσεις ή από ιδιώτες. Αυτή είναι ίσως μια παρακαμπτήρια οδός»; όπως λέει ο Γκιγιόμ Ντιβάλ, αρχισυντάκτης του γαλλικού οικονομικού περιοδικού Alternatives Economiques.

Μετά τις εκλογές, το γαλλικό κράτος τους αποδίδει σχεδόν το μισό ποσό που έχουν καταβάλει στην προεκλογική εκστρατεία υπό την προϋπόθεση να έχουν συγκεντρώσει το 5% των ψήφων. Πριν από τον Μακρόν και ο υποψήφιος της αριστεράς Ζαν Λυκ Μελανσόν πήρε δάνειο 8 εκατομμυρίων ευρώ.

Μυστικότητα περί των οικονομικών τηρεί η Μαρίν Λεπέν

Η Μαρίν Λεπέν δεν έχει δημοσιοποιήσει μέχρι τώρα στοιχεία για την χρηματοδότηση του προεκλογικού της αγώνα και δεν απάντησε σε σχετική ερώτηση που της τέθηκε από την Deutsche Welle.

Σε αντίθεση όμως με τον Μακρόν, μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη ενός κόμματος που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια. Ωστόσο και ο δικός της προεκλογικός αγώνας δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί πλήρως από τα 85.000 μέλη. Η χρηματοδότηση του Εθνικού Μετώπου είναι συχνά αντικείμενο ερευνών των αρχών, ενώ υπάρχουν πολλά ανοιχτά ερωτήματα. Για παράδειγμα το καλοκαίρι του 2016 πήρε δάνειο 3 εκατομμυρίων ευρώ από ρωσική τράπεζα. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δέχθηκε την Μαρίν Λεπέν τελευταία φορά στις 24 Μαρτίου αυτού του χρόνου. Ήταν η τέταρτη επίσκεψή της στο Κρεμλίνο.

Επιπλέον, η γαλλική εισαγγελία ερευνά εάν η Μαρίν Λεπέν έχει διαπράξει οικονομικές ατασθαλίες ως ευρωβουλευτής προσλαμβάνοντας προσωπικό που εργαζόταν για το κόμμα της. Ο γαλλικός νόμος είναι αυστηρός και εφαρμόζεται. Ο Ζακ Σιράκ, για παράδειγμα, το 2011 καταδικάστηκε σε δυο χρόνια φυλάκιση με αναστολή διότι τη δεκαετία του 1990 ως δήμαρχος του Παρισιού προσέλαβε 30 συμβούλους, τους οποίους πλήρωσε από τα δημόσια ταμεία και οι οποίοι δεν εργάζονταν για τη διοίκηση αλλά για το κόμμα του.

Πηγή: Deutsche Welle


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.