Quantcast
Renault και Deutsche Bahn στα θύματα της παγκόσμιας κυβερνοεπίθεσης - enikonomia.gr
share

Renault και Deutsche Bahn στα θύματα της παγκόσμιας κυβερνοεπίθεσης

δημοσιεύτηκε:

Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault είναι μεταξύ των εταιριών, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές των οποίων, δέχθηκαν κυβερνοεπίθεση το βράδυ της Παρασκευής.

Η αξιολόγηση της ζημιάς που υπέστη το δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών της εταιρίας, βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με εκπρόσωπο Τύπου της Renault.


Οθόνες με πληροφορίες δρομολογίων της Deutsche Bahn εμφάνιζαν μηνύματα σφάλματος


Πολλά συστήματα της δημόσιας επιχείρησης των γερμανικών σιδηροδρόμων, της Deutsche Bahn, επλήγησαν από κακόβουλο λογισμικό χθες καθώς μια κυβερνοεπίθεση δίχως προηγούμενο σε διεθνές επίπεδο κλείδωσε χιλιάδες υπολογιστές, σημειώνουν γερμανικά ΜΜΕ.

Η εφημερίδα Bild γράφει πως πολλές από τις οθόνες που προβάλλουν πληροφορίες δρομολογίων σε διάφορους σταθμούς—στη Φραγκφούρτη και στο Νόιστατ, μεταξύ άλλων—αντ’ αυτών εμφάνιζαν μηνύματα του κακόβουλου λογισμικού WannaCrypt.

Η γερμανική ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφάλειας πληροφοριών (BSI) εξέδωσε αργά χθες Παρασκευή μια προειδοποίηση που επισημαίνει ότι το ransomware εξαπλώνεται μέσω δικτύων φαινομενικά από μόνο του και κάλεσε να γίνει το ταχύτερο εγκατάσταση ενημερώσεων ασφαλείας σε συστήματα με το λειτουργικό σύστημα Windows.

Μηνύματα σφάλματος του κακόβουλου λογισμικού, το οποίο κλειδώνει τα συστήματα κι απαιτεί να γίνει μια πληρωμή για την αποκατάσταση της πρόσβασης σε αυτά, εμφανίστηκαν επίσης σε υπολογιστές νοσοκομείων της Βρετανίας, του υπουργείου Εσωτερικών της Ρωσίας, εταιρειών τηλεπικοινωνιών της Ισπανίας—συνολικά, σε πάνω από 90 χώρες. Η εταιρεία κυβερνοασφάλειας Kaspersky Lab κατέγραψε περίπου 45.000 τέτοιου είδους επιθέσεις παγκοσμίως, τις περισσότερες στη Ρωσία. Η Microsoft, η παραγωγός του λειτουργικού συστήματος Windows, επισήμανε ότι έχει εκδώσει ενημέρωση ασφαλείας για την αντιμετώπιση της απειλής.


Η βρετανική κυβέρνηση δεν γνωρίζει ποιος βρίσκεται πίσω από την κυβερνοεπίθεση


Η βρετανική κυβέρνηση δεν γνωρίζει ακόμη ποιος βρίσκεται πίσω από τη χθεσινή παγκόσμια κυβερνοεπίθεση που προκάλεσε αναστάτωση στο βρετανικό σύστημα υγείας, δήλωσε σήμερα η υπουργός Έσωτερικών Άμπερ Ραντ.

«Δεν είμαστε σε θέση να σας πούμε ποιος βρίσκεται πίσω από την επίθεση. Η δουλειά συνεχίζεται», δήλωσε στον ραδιοσταθμό του BBC.

Η υπουργός πρόσθεσε πως το βρετανικό Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας εργάζεται μαζί με την υπηρεσία υγείας της χώρας για να εξασφαλίσει ότι η επίθεση θα τεθεί υπό έλεγχο και θα περιοριστεί, ενώ η εθνική εγκληματολογική υπηρεσία συνεργάζεται μαζί τους για να βρει από πού προήλθε η επίθεση .

Η Ραντ δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν γνωρίζει αν η επίθεση κατευθύνεται από κάποια ξένη κυβέρνηση.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.