Quantcast
«Πράσινο φως» από την Κομισιόν στην κρατική ανακεφαλαιοποίηση της Monte dei Paschi - enikonomia.gr
share

«Πράσινο φως» από την Κομισιόν στην κρατική ανακεφαλαιοποίηση της Monte dei Paschi

δημοσιεύτηκε:

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε αρχική συμφωνία με τις ιταλικές Αρχές για την ανακεφαλαιοποίηση της προβληματικής τράπεζας Banca Monte dei Paschi di Siena (MPS).

Η Επιτροπή ανέφερε ότι συμφώνησε καταρχήν στην «προληπτική ανακεφαλαιοποίηση» της τράπεζας, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια, όπως να είναι βέβαιο ότι η τράπεζα θα γίνει κερδοφόρα. «Αυτό θα επέτρεπε στην Ιταλία να διαθέσει κεφάλαια στην MPS προληπτικά, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, ενώ θα περιόριζε το βάρος για τους Ιταλούς φορολογούμενους», δήλωσε η Επίτροπος για τον ανταγωνισμό, Μαργκρέτε Βεστάγκερ σε ανακοίνωσή της.

Η τέταρτη μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα δήλωσε ότι βρίσκεται σε αποκλειστικές συζητήσεις με εγχώριο επενδυτικό ταμείο και ομάδα επενδυτών για την πώληση του χαρτοφυλακίου «κόκκινων» δανείων της. Η MPS, που είναι η παλαιότερη τράπεζα του κόσμου με έδρα στη Σιένα της Τοσκάνης, αναδείχθηκε η πιο αδύναμη ευρωπαϊκή τράπεζα από τις ασκήσεις αντοχής πέρυσι τον Ιούλιο και έχει ζητήσει βοήθεια από το κράτος για να καλύψει ένα κεφαλαιακό έλλειμμα 8,8 δισ. ευρώ, μετά την αποτυχία της να συγκεντρώσει κεφάλαια από την αγορά πέρυσι τον Δεκέμβριο.

Η Επιτροπή δήλωσε ότι η συμφωνία εξαρτάται από την επιβεβαίωση της ΕΚΤ ότι η MPS είναι φερέγγυα και από τη συμφωνία ιδιωτών επενδυτών να αγοράσουν το χαρτοφυλάκιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων της.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.