Quantcast
Γράμματα του Αϊνστάιν έπιασαν 210.000 δολάρια σε δημοπρασία - enikonomia.gr
share

Γράμματα του Αϊνστάιν έπιασαν 210.000 δολάρια σε δημοπρασία

δημοσιεύτηκε:

Οκτώ γράμματα που είχε γράψει ο ‘Αλμπερτ Αϊνστάιν, σχετικά με τον Θεό, το Ισραήλ και τη Φυσική, πουλήθηκαν σε δημοπρασία στην Ιερουσαλήμ, αντί σχεδόν 210.000 δολαρίων.

Τα γράμματα που είχαν γραφτεί μεταξύ 1951-1954 και έφεραν την υπογραφή του μεγάλου φυσικού, είχαν εκτιμηθεί από τον οίκο δημοπρασιών Winners, με αρχική τιμή 31.000 έως 46.000 δολαρίων.

Την υψηλότερη προσφορά (84.000 δολ.) προσέλκυσε ένα γράμμα του Αϊνστάιν σε έναν άλλο διάσημο φυσικό, τον Αμερικανο-εβραίο Ντέιβιντ Μπομ, στο οποίο, μεταξύ άλλων, ο «πατέρας» της θεωρίας της σχετικότητας έγραφε: «Αν ο Θεός έχει δημιουργήσει τον κόσμο, η πρωταρχική έγνοια του ασφαλώς δεν ήταν να κάνει εύκολη την κατανόησή του για εμάς».

Σε ένα άλλο γράμμα στον Μπομ, που πουλήθηκε 50.400 δολάρια, ο Αϊνστάιν, αναφερόμενος στη σύνδεση μεταξύ κβαντικής θεωρίας και θεωρίας σχετικότητας που επιχείρησε ο Μπομ, ο Αϊνστάιν έγραφε: «Πρέπει να ομολογήσω ότι αδυνατώ να μαντέψω πώς μπορεί να επιτευχθεί μια τέτοια ενοποίηση».

Ο γνωστός Ισραηλινός «μάγος» Γιούρι Γκέλερ αγόρασε ένα γράμμα στο οποίο ο Αϊνστάιν προσπαθεί να αποτρέψει τον Μπομ να μετακομίσει στο Ισραήλ, από τη Βραζιλία όπου είχε καταφύγει μετά τις μακαρθικές διώξεις στις ΗΠΑ. Τελικά, ο Μπομ έγινε απλώς επισκέπτης καθηγητής στο Ισραήλ και μετακόμισε στην Αγγλία το 1957.

Ο οίκος δημοπρασίας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, έκανε γνωστό ότι τα γράμματα προήλθαν από τη χήρα του Μπομ.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.