Quantcast
Σύνοδος Κορυφής: Η Ευρώπη γυρίζει σελίδα – Το «αντίο» στη Μέι - enikonomia.gr
share

Σύνοδος Κορυφής: Η Ευρώπη γυρίζει σελίδα – Το «αντίο» στη Μέι

δημοσιεύτηκε:

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Οι «28» Ευρωπαίοι ηγέτες έχοντας πλέον σαφή μηνύματα από την αποδυνάμωση της λαϊκιστικής ακροδεξιάς στα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα στην Ευρώπη, συνέρχονται σήμερα στις Βρυξέλλες.

«Το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο θα συνεδριάσουμε είναι διαφορετικό από αυτό των προηγούμενων μηνών, οπότε οι αντιευρωπαϊκές δυνάμεις βρίσκονταν σε άνοδο», αναφέρει και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ στην πρόσκλησή του προς τους «28» για την Σύνοδο Κορυφής, προσθέτοντας ότι «οι τρέχουσες εξελίξεις στην ήπειρο φαίνεται ότι δείχνουν πως σιγά- σιγά γυρίζουμε σελίδα».

«Είμαστε μάρτυρες της επιστροφής της Ε.Ε. ως λύσης και όχι ως προβλήματος», υπογραμμίζει ο Τουσκ, συμπληρώνοντας, ωστόσο πως «δεν πρέπει να εφησυχάζουμε».

Ειδικότερα, η σημερινή, τελευταία Σύνοδος Κορυφής πριν από το καλοκαίρι πραγματοποιείται με φόντο την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit αυτήν την εβδομάδα αλλά και τις πρόσφατες εξελίξεις στη διεθνή πολιτική σκηνή, όπως είναι η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Οι «28» αναμένεται να συμπεριλάβουν στα συμπεράσματα μια σαφή δέσμευση για την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού και την αποφασιστικότητά τους να συνεργαστούν με άλλους εταίρους, όπως είναι οι λιγότερο αναπτυγμένες χώρες και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Σε ό,τι αφορά το Brexit, η πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Τερέζα Μέι αναμένεται κατά τη διάρκεια του δείπνου να τοποθετηθεί σχετικά με το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών και κατά πόσο αυτό θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Ε.Ε., η Τ. Μέι ενδέχεται να παρουσιάσει και τη διαπραγματευτική θέση της σε ό,τι αφορά την πρώτη προτεραιότητα των διαπραγματεύσεων, που δεν είναι άλλη από τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών στις δύο πλευρές της Μάγχης.

Ωστόσο, να σημειωθεί πως οι «27» ομόλογοί της για ακόμα μία φορά δεν σκοπεύουν να μπουν σε διάλογο μαζί της, παραπέμποντας την όποια επί της ουσίας συζήτηση στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που έχει οριστεί.

Ως εκ τούτου, μόλις ολοκληρώσει η Τερέζα Μέι την ενημέρωσή της, θα αποχωρήσει από τη συνεδρίαση και οι «27» θα ανταλλάξουν απόψεις με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μισέλ Μπαρνιέ.

Όσον αφορά στην ημερήσια διάταξη των συνεδριάσεων, οι 28 θα ξεκινήσουν τις εργασίες με την παραδοσιακή ανταλλαγή απόψεων με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, στις 15.00.

Μετά την ανταλλαγή αυτή, ο πρωθυπουργός Μουσκάτ θα ενημερώσει για την εφαρμογή των προηγούμενων συμπερασμάτων.

Η πρώτη συνάντηση εργασίας θα είναι αφιερωμένη στην εσωτερική ασφάλεια, την αντιτρομοκρατία και την άμυνα.

Μετά την έγκριση των συμπερασμάτων θα ξεκινήσει δείπνο εργασίας για τις εξωτερικές σχέσεις.

Η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρόεδρος Μακρόν θα παρουσιάσουν πρώτα την κατάσταση όσον αφορά την εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ και ο Πρόεδρος Τουσκ θα ενημερώσει για τις πρόσφατες διεθνείς συνόδους κορυφής και συναντήσεις, μεταξύ άλλων με τους Προέδρους Τραμπ και Ερντογάν.

Την Παρασκευή οι 28 θα ξεκινήσουν στις 10:00 με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος θα παρουσιάσει την τρέχουσα οικονομική κατάσταση.

Μετά από αυτό, θα προχωρήσουν στη συζήτηση για το εμπόριο και στη συνέχεια θα εξετάσουν τα συμπεράσματα σχετικά με τη μετανάστευση, όπου ο πρωθυπουργός Muscat θα μας ενημερώσει για τη συνέχεια που δόθηκε στη δήλωση της Μάλτας.

Πριν ολοκληρώσουν τη Σύνοδο, οι 28 θα εξετάσουν σύντομα την ιδέα της Ψηφιακής Ευρώπης με τον πρωθυπουργό Ράτας, ενόψει του προγράμματος εργασίας της επερχόμενης Προεδρίας.

Η συνάντησή θα πρέπει να λήξει γύρω στο μεσημέρι.

Πηγή: Real.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.