Quantcast
Στο έλεος της ξηρασίας 81 εκατ. άνθρωποι- Άμεση ανάγκη διατροφικής βοήθειας - enikonomia.gr
share

Στο έλεος της ξηρασίας 81 εκατ. άνθρωποι- Άμεση ανάγκη διατροφικής βοήθειας

δημοσιεύτηκε:

Οι παρατεταμένες συγκρούσεις και η ξηρασία έχουν ωθήσει 81 εκατομμύρια ανθρώπους, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ, να εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια το 2017, ανακοίνωσε μια υπηρεσία των ΗΠΑ, αναθεωρώντας προς τα επάνω τις εκτιμήσεις της.

Άνθρωποι σε 45 χώρες δεν είναι σε θέση να τραφούν από μόνοι τους, επεσήμανε το Δίκτυο Συστημάτων Έγκαιρης Πρόβλεψης Λιμού (FEWS NET), το οποίο ενημερώνει την αμερικανική κυβέρνηση για την έλλειψη τροφίμων σε διάφορες χώρες.

Η FEWS NET επεσήμανε ότι εξακολουθεί να ελλοχεύει ο κίνδυνος λιμού στη Σομαλία, την Υεμένη, τη Νιγηρία και το Νότιο Σουδάν, παρότι η διεθνής κοινότητα έχει δεσμευθεί να καταβάλει περίπου 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια για να αντιμετωπίσει την κρίση.

«Είναι άμεση ανάγκη να γίνουν επιπλέον συνεισφορές στις εκκλήσεις για βοήθεια, κυρίως σε αυτές τις τέσσερις χώρες προκειμένου να αποφευχθούν οι μαζικές απώλειες ζωών», τονίζει σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία.

Ο ΟΗΕ έχει ανακοινώσει ότι μέχρι στιγμής έχει λάβει μόνο το ένα τέταρτο των 23,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που χρειάζεται φέτος για προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλο τον κόσμο.

«Ωστόσο ο κίνδυνος λιμού δεν θα υποχωρήσει εντελώς, αν δεν γίνουν ουσιαστικές προσπάθειες για την επίλυση των τρεχουσών συγκρούσεων και τη βελτίωση στην πρόσβαση» των εργαζόμενων στις ανθρωπιστικές οργανώσεις, προσθέτει η FEWS NET.

Η υπηρεσία επεσήμανε ότι αναθεώρησε προς τα πάνω τον αριθμό των ανθρώπων που θα χρειαστούν έκτακτη διατροφική βοήθεια το 2017. Από 70 εκατομμύρια που είχε προβλέψει τον Ιανουάριο, τώρα η υπηρεσία ανεβάζει τον αριθμό σε 81 εκατομμύρια εξαιτίας μιας σειράς παραγόντων, μεταξύ αυτών και οι χαμηλότερες από τον μέσο όρο βροχοπτώσεις στο Κέρας της Αφρικής.

Άλλα αίτια είναι η πρόσβαση σε νέα στοιχεία, οι συνεχιζόμενες συρράξεις και το ξέσπασμα επιδημίας χολέρας στη Σομαλία, την Υεμένη και το Νότιο Σουδάν.

Ξεχωριστά ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου Ελχάτζ Ας Σι δήλωσε ότι η κατάσταση σε αυτές τις τρεις χώρες «κλιμακώνεται γρήγορα προς το χειρότερο και (κινδυνεύει να βγει) εκτός ελέγχου».

Σύμφωνα με τον ίδιο: «Χωρίς αντιμετώπιση του υποσιτισμού, περισσότεροι άνθρωποι θα αρρωστήσουν. Και ένα παιδί που επιβιώνει από τη χολέρα θα είναι ακόμη πιο υποσιτισμένο».


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.