Quantcast
Γερμανία: Πρόσφυγες κατά διακινητών για ένα ναυάγιο στη Λέσβο - enikonomia.gr
share

Γερμανία: Πρόσφυγες κατά διακινητών για ένα ναυάγιο στη Λέσβο

δημοσιεύτηκε:

Σε μια ενδιαφέρουσα υπόθεση που έχει φτάσει στη γερμανική δικαιοσύνη και αφορά ένα ναυάγιο με πρόσφυγες έξω από τη Λέσβο, όταν ακόμη το προσφυγικό βρισκόταν στην «καυτή φάση» του αναφέρεται η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου.

Το άρθρο έχει τίτλο «Η νύχτα του ναυαγίου» και περιγράφει πώς η ιστορία των επιζόντων του τραγικού ναυαγίου που συνέβη το βράδυ της 15ης Σεπτεμβρίου του 2015 στα ανοιχτά του Αιγαίου, μεταξύ Σμύρνης και Λέσβου, έχει φτάσει στη γερμανική δικαιοσύνη. Συγκεκριμένα την υπόθεση αυτή, που είναι από μόνη της νομικά πολύπλοκη δεδομένου ότι εμπλέκονται άτομα πολλών εθνικοτήτων αλλά και δικαιοδοσίες διαφορετικών χωρών, έχει επιληφθεί το πρωτοδικείο του Τράουνσταϊν στη Βαυαρία.

Όλα ξεκίνησαν στη Σμύρνη, όταν μια ομάδα προσφύγων, κυρίως από τη Συρία, ήρθε σε επαφή με δίκτυο διακινητών προκειμένου να φτάσουν αρχικά στη Λέσβο για να ζητήσουν άσυλο κι από εκεί στη συνέχεια να μεταβούν στην κεντρική Ευρώπη, κυρίως τη Γερμανία. Όπως σε πολλές άλλες περιπτώσεις όμως, η 70 ετών βάρκα που τους μετέφερε δεν άντεξε στα μέσα της διαδρομής, με αποτέλεσμα 13 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Κάποιοι από τους επιζώντες, μετά από πολλές περιπέτειες έφτασαν στη Γερμανία. Μαζί με αυτούς όμως στη Γερμανία έφτασαν, όπως φαίνετα,ι και κάποιος/ κάποιοι εκ των διακινητών.

Μετά από πολύμηνες έρευνες σε βάθος η ομοσπονδιακή αστυνομία εντόπισε έναν εξ αυτών στο γερμανικό Ρουσελσχάιμ, ο οποίος, παρά τους ισχυρισμούς του, ήταν πιθανώς ο οδηγός της επίμαχης βάρκας και φέρεται μάλιστα να διαδραματίζει κομβικό ρόλο σε μεγάλο δίκτυο διακίνησης προσφύγων στην Τουρκία. Ένα δεύτερο πρόσωπο, κάτοικος Βερολίνου που φέρεται να είναι συνεργός, βρίσκεται επίσης αντιμέτωπος με σοβαρές κατηγορίες για συνέργεια σε παράτυπες ενέργειες που σχετίζονται με τη διευκόλυνση τς παράνομης μεταφοράς προσφύγων στην Ευρώπη.

Η υπόθεση αναμένεται να εκδικασθεί στο Τράουνσταϊν τον Αύγουστο. Έχουν ήδη ορισθεί επτά δικάσιμες ημέρες και αναμένεται να εξεταστούν 40 μάρτυρες.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.