Quantcast
Ρεπουμπλικανικός «εμφύλιος» στις ΗΠΑ για το Obamacare - enikonomia.gr
share

Ρεπουμπλικανικός «εμφύλιος» στις ΗΠΑ για το Obamacare

δημοσιεύτηκε:

Οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία αισιοδοξούν ότι θα καταλήξουν μέχρι αύριο σε συμφωνία σχετικά με τις προτεινόμενες αλλαγές στο νομοσχέδιο για την κατάργηση κι αντικατάσταση του προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας (Obamacare).

Στην περίπτωση που υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη αύριο, τότε θα είναι δυνατή η ψήφιση του τροποποιημένου νομοσχεδίου μετά την εβδομάδα της αργίας της 4ης Ιουλίου.

Ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ αναγκάστηκε τελικά να εγκαταλείψει τα αρχικά σχέδια του για την ψήφιση του αναφερόμενου νομοσχεδίου πριν από την αργία της 4ης Ιουλίου, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τις 50 ψήφους που απαιτούνται.

Οι προσπάθειές τους για την κατάργηση κι αντικατάσταση του Obamacare βρίσκονται σε εξέλιξη την τελευταία επταετία, με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να έχει αναδείξει το ζήτημα αυτό σε ουσιαστική δέσμευση του προεκλογικού αγώνα του 2016. Από την άλλη μεριά, οι διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων ενισχύουν τις αμφιβολίες για το αν τελικά, παρά την πλειοψηφία που έχουν στο Κογκρέσο, διαθέτουν την κατάλληλη δυναμική για την ψήφιση της κατάργησης του Obamacare.

Οι Δημοκρατικοί έχουν εναντιωθεί στο νομοσχέδιο που προωθούν οι Ρεπουμπλικάνοι, με τους τελευταίους να ελέγχουν τη Γερουσία με μία πλειοψηφία 52 έναντι 48 εδρών. Αυτό σημαίνει ότι αριθμητικά ο Μακόνελ έχει το περιθώριο απώλειας μόλις δύο ψήφων από τους Ρεπουμπλικάνους. Μέχρι τώρα, τουλάχιστον 10 Γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (τόσο μετριοπαθείς, όσο και ακραίοι συντηρητικοί) έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στο προτεινόμενο νομοσχέδιο αντικατάστασης του Obamacare, εάν δεν συμφωνηθούν αλλαγές που θ’ αλλάξουν τις προβλέψεις του.

Ο Μακόνελ, γνωστός για τη στρατηγική προσέγγιση των εξελίξεων την οποία ακολουθεί, είχε χθες σειρά συναντήσεων με ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές στο γραφείο του. Ο γερουσιαστής Τζον Κόρνιν που είναι ο δεύτερος στην ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων δήλωσε ότι οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων θα μιλήσουν στον καθένα από τους γερουσιαστές που εκφράζει αντιρρήσεις για το νομοσχέδιο ή είναι αναποφάσιστος όσον αφορά τη θέση που θα τηρήσει.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε το δικό της νόμο για την κατάργηση κι αντικατάσταση του Obamacare τον περασμένο μήνα, αφού επιτεύχθηκε μία ισορροπία μεταξύ της κεντρώας και της πιο προοδευτικής πτέρυγας των Ρεπουμπλικάνων που είναι μέλη στο αναφερόμενο νομοθετικό σώμα. Τώρα ο Μακόνελ πρέπει να βρει μία παρόμοια “χρυσή τομή” μεταξύ των διαφορετικών πολιτικών τάσεων στη Γερουσία, αλλά και των προτάσεων για τις αλλαγές στο προτεινόμενο προς ψήφιση νομοσχέδιο.

Στη διάρκεια χθεσινού μεσημεριανού γεύματος οι Ρεπουμπλικάνοι παρουσίασαν τις προτάσεις τους για πιθανές αλλαγές. Ο γερουσιαστής Πολ Ραντ υποστήριξε ότι η νομοθετική πρόταση των Ρεπουμπλικάνων θα πρέπει ν’ απαλλαγεί από πολλά στοιχεία του Obamacare, τα οποία διατηρεί τώρα, προκειμένου να ψηφιστεί από τους συντηρητικούς.

Ο γερουσιαστής Μάικ Ράουντς προτείνει τη διατήρηση της παρακράτησης του 3,8% σε όσους έχουν υψηλά εισοδήματα που προβλέπει το Obamacare και καταργεί ο νόμος που προωθούν οι Ρεπουμπλικάνοι. Ο Ράουντς υποστηρίζει ότι η διατήρηση της παρακράτησης αυτής, μπορεί να διασφαλίσει ότι θα λάβουν φορολογικές απαλλαγές περισσότεροι Αμερικανοί που έχουν χαμηλά εισοδήματα και πληρώνουν για τα συμβόλαια της ασφάλισής τους. “Η αίσθηση μου είναι ότι το ζήτημα αυτό, όπως και ζητήματα που θέτουν άλλοι, μπορούν να ρυθμιστούν”, δήλωσε ο Ράουντς στους δημοσιογράφους.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι οι πολιτικές ζυμώσεις για το νομοσχέδιο των Ρεπουμπλικάνων εξελίσσονται καλά, ενώ προέβλεψε “μία μεγάλη, μεγάλη έκπληξη,” χωρίς ωστόσο, να γνωστοποιήσει περισσότερα.

Από την πλευρά της, η μετριοπαθής γερουσιαστής Σούζαν Κόλινς από το Μέιν δήλωσε ότι θα είναι “πολύ δύσκολο” να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι αύριο. Η Κόλινς αλλά κι άλλοι γερουσιαστές αποθαρρύνθηκαν από τις προβλέψεις του ανεξάρτητου Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO) σύμφωνα με τις οποίες 22 εκατομμύρια Αμερικανοί πρόκειται να χάσουν τις ασφαλιστικές τους καλύψεις από την εφαρμογή της νομοθετικής πρότασης των Ρεπουμπλικάνων.

Οι Δημοκρατικοί τηρούν αρνητική στάση δηλώνοντας ότι δεν θα συζητήσουν την κατάργηση του Obamacare, ενώ είναι ανοιχτοί να συζητήσουν βελτιώσεις της πρότασης των Ρεπουμπλικάνων.

Ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σάμερ πρότεινε στον Τραμπ να καλέσει το σύνολο των 100 γερουσιαστών στο κτίριο διαμονής επισήμων (Blair House) απέναντι από τον Λευκό Οίκο, ώστε να επιτευχθεί μία δικομματική συμφωνία για την αναθεώρηση του Obamacare. Ωστόσο, ο Τραμπ δήλωσε πως δεν θεωρεί σοβαρή την πρόταση του Σάμερ.

Ο νόμος των Ρεπουμπλικάνων προκάλεσε διαδηλώσεις στο Καπιτώλιο και η αστυνομία στην Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 40 άτομα. Μεταξύ των συλληφθέντων αναφέρονται και καρκινοπαθείς που προσπάθησαν να αποκλείσουν τα γραφεία των γερουσιαστών.

Το πρόγραμμα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας Obamacare ψηφίστηκε το 2010 χωρίς την υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων, ενώ επέκτεινε την ασφαλιστική κάλυψη σε 20 εκατομμύρια Αμερικανούς. Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι το χαρακτήριζαν ως μία ακριβή κυβερνητική παρέμβαση στα συστήματα υγείας των αμερικανικών πολιτειών.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.