Quantcast
Το εμπορικό έλλειμμα στο επίκεντρο των συζητήσεων Τραμπ- Μουν - enikonomia.gr
share

Το εμπορικό έλλειμμα στο επίκεντρο των συζητήσεων Τραμπ- Μουν

δημοσιεύτηκε:

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα ασκήσει πιέσεις στον πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Μουν Τζέι-ιν με στόχο να μειωθεί το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ εντός του διμερούς πλαισίου σχέσεων στη διάρκεια των διαβουλεύσεων που θα έχουν οι δύο ηγέτες σήμερα κι αύριο στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

Ο Μουν αναμένεται ότι θα αναλώσει μεγάλο μέρος των συζητήσεών του με τον Αμερικανό πρόεδρο στην αναζήτηση τρόπων, προκειμένου η Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα. Ο ίδιος απέφυγε χθες το απόγευμα ν’ αναφερθεί στις εμπορικές ανησυχίες του προέδρου Τραμπ, στη διάρκεια ομιλίας του στο Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ, δίνοντας έμφαση στην αύξηση του συνολικού όγκου των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών.

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο Reuters στον Απρίλιο, ο Τραμπ είχε χαρακτηρίσει την πενταετή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ (KORUS) “άθλια” κι “απαράδεκτη”, υποστηρίζοντας ότι είτε θα την επαναδιαπραγματευτεί είτε θα την ακυρώσει.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος Τραμπ στη διάρκεια των διαβουλεύσεών του με τον πρόεδρο Μουν θα εκφράσει την ανησυχία του σχετικά με εμπόδια που υπάρχουν για τις πωλήσεις αμερικανικών αυτοκινήτων στη νοτιοκορεατική αγορά αλλά και για τις “υπερβολικά μεγάλες ποσότητες χάλυβα, που καταλήγουν να είναι περίσσευμα κινεζικού χάλυβα που εισάγεται στην αμερικανική αγορά μέσω της Νότιας Κορέας”. Ωστόσο, ο ίδιος αξιωματούχος προέβλεψε ότι θα διεξαχθεί “μία φιλική και ειλικρινή συζήτηση σχετικά με τις διμερείς εμπορικές σχέσεις”.

Ο πρόεδρος Μουν στο Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ δήλωσε ότι με την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει, οι μη δίκαιες εμπορικές πρακτικές αλλά και οι παράγοντες που εμποδίζουν τον ανταγωνισμό θα εξαλειφθούν. Παράλληλα τόνισε ότι θα επανεξεταστούν οι περιορισμοί εισόδου εμπορευμάτων στην αγορά της Νότιας Κορέας αλλά κι ο προστατευτισμός των τιμών. Επεσήμανε ότι παρά τη μείωσης του παγκόσμιου εμπορίου κατά 12%, την τελευταία πενταετία, το διμερές εμπόριο της Νότιας Κορέας με τις ΗΠΑ παρουσιάζει αύξηση. “Το μερίδιο των ΗΠΑ στην εισαγωγική αγορά της Νότιας Κορέας έχει αυξηθεί, αλλά και η χώρα μου βλέπει μία αύξηση του μεριδίου της στην αμερικανική αγορά. Η αύξηση του διμερούς εμπορίου καθιστά καλύτερη την ζωή των λαών μας”, τόνισε ο Μουν.

Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος πραγματοποιεί στις ΗΠΑ την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στο εξωτερικό από την ανάληψη των καθηκόντων του στις 10 Μαΐου και όπως είπε, ελπίζει ότι η επίσκεψη αυτή θα του δώσει μία ευκαιρία επιβεβαίωσης της συμμαχίας με τις ΗΠΑ και βελτίωσης των οικονομικών σχέσεων για “το επόμενο επίπεδο”.

“Οι δύο χώρες έχουν νέες κυβερνήσεις. Επιτρέψτε μας να γίνουμε οι καλύτεροι συνεργάτες μέσω της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στις χώρες μας. Επιτρέψτε μας να βαδίσουμε μπροστά χέρι με χέρι σ’ έναν δρόμο κοινής ευημερίας”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μουν στην ομιλία του.

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ στο διμερές πλαίσιο των σχέσεων με τη Νότια Κορέα υπερδιπλασιάστηκε από την εφαρμογή της συμφωνίας KORUS το 2012, από τα 13,2 δισεκατομμύρια το 2011, στα 27,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2016. Η πρόβλεψη ήταν ότι η αναφερόμενη συμφωνία αναμενόταν να αυξήσει την οικονομική αξία των αμερικανικών εξαγωγών κατά 10 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, ενώ στην πραγματικότητα η οικονομική τους αξία για τις ΗΠΑ ήταν μειωμένη κατά 3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2016 σε σύγκριση με το 2011.

Η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει δασμούς και περιορισμούς στις εισαγωγές χάλυβα στην αμερικανική αγορά, ενώ από τον Απρίλιο, επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας, ενεργοποίησε ειδική νομική διάταξη (section 232 / Trade Expansion Act 1962) που επιτρέπει την επιβολή περιορισμών στις εισαγωγές στην αμερικανική αγορά.

Παράλληλα, το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ διεξάγει σχετική έρευνα για τον εντοπισμό μη δίκαιης εμπορικής πρακτικής από χώρες που εισάγουν χάλυβα, με τους ξένους εισαγωγείς ν’ ανησυχούν για το ενδεχόμενο αύξησης της παραγωγής των αμερικανικών εταιριών που παράγουν χάλυβα με στόχο τη μείωση των εισαγωγών.

Το υπουργείο Εμπορίου σημείωσε την Τρίτη ότι η μη εφαρμογή της συμφωνίας KORUS θα είναι ένα βιαστικό λάθος που θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των ανταγωνιστών των ΗΠΑ.

Την Τετάρτη, η νοτιοκορεατική Samsung Electronics ανακοίνωσε ότι έχει συμφωνήσει για την ίδρυση ενός εργοστασίου αξίας 380 εκατομμυρίων δολαρίων για την παραγωγή οικιακών συσκευών στη Νότια Καρολίνα. Το εργοστάσιο αναμένεται να δημιουργήσει 954 θέσεις εργασίας από το 2020. Ο υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος χαρακτήρισε την επένδυση “μεγάλο νέο για τη Νότια Καρολίνα και τις ΗΠΑ”.

‘Αλλο βασικό θέμα των συνομιλιών μεταξύ του Τραμπ και του Μουν είναι το αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα THAAD που έχει αναπτυχθεί σε νοτιοκορεατικό έδαφος και είναι επιχειρησιακό, ενώ η κάλυψη του οικονομικού κόστους για την εγκατάστασή του, παραμένει ένα σημαντικό ανοιχτό ζήτημα για τις διμερείς σχέσεις.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.