Quantcast
Τι λέει ο Γκάμπριελ για την απαγόρευση των εμφανίσεων Ερντογάν στη Γερμανία - enikonomia.gr
share

Τι λέει ο Γκάμπριελ για την απαγόρευση των εμφανίσεων Ερντογάν στη Γερμανία

δημοσιεύτηκε:

Η γερμανική κυβέρνηση επιχείρησε να περιορίσει μια περαιτέρω διάβρωση των σχέσεων της με την Τουρκία, έπειτα από την απόφαση του Βερολίνου να απαγορεύσει την διοργάνωση δημόσιων εκδηλώσεων του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Ομάδας των 20 (G20), που θα διεξαχθεί στο Αμβούργο στις 7-8 Ιουλίου.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ υπεραμύνθηκε της απόφασης του Βερολίνου με δεδομένο τις σοβαρές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών σε μια σειρά θεμάτων, όπως την κράτηση σε τουρκικές φυλακές του Τουρκογερμανού δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτζέλ, ανταποκριτή της εφημερίδας Die Welt. Παράλληλα όμως επισήμανε ότι η Γερμανία παραμένει αφοσιωμένη στην βελτίωση των σχέσεων της με την Τουρκία.

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας τόνισε ότι πιστεύει ότι η Γερμανία θα έπρεπε να απαντήσει με περισσότερη «συναισθηματική αλληλεγγύη» στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία.

«Πιστεύω ότι κάναμε ένα λάθος», είπε χαρακτηριστικά.

«Υπάρχουν μεγάλες διαφορές που δεν εύκολο να τις ξεπεράσουμε, αλλά θέλω να το δηλώσω ρητά ότι προσβλέπουμε στην επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν στην Σύνοδο Κορυφής της G20», τόνισε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Γκάμπριελ.

Την Πέμπτη η Τουρκία καταφέρθηκε εναντίον γερμανών πολιτικών για τις αντιθέσεις τους στα σχέδια του Τούρκου προέδρου να πραγματοποιήσει δημόσιες εμφανίσεις στη Γερμανία πέραν της Συνόδου, υποστηρίζοντας ότι η αντίθεσή τους αυτή φανερώνει ότι υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά έναντι της Άγκυρας.

«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι ορισμένοι πολιτικοί στη Γερμανία κάνουν απαράδεκτα σχόλια με εσωτερικούς πολιτικούς υπολογισμούς», ανέφερε σε χθεσινή του δήλωση ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χουσεΐν Μουφτούογλου.

Ο Γκάμπριελ δήλωσε ότι η Γερμανία δεν επιθυμεί να δει να ξεσπούν συγκρούσεις στο εσωτερικό της χώρας ανάμεσα στους τρία εκατομμύρια Τούρκους πολίτες που ζουν στη Γερμανία.

Νωρίτερα σήμερα ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν διαθέτει καμία πληροφορία ότι ο Ερντογάν δεν θα παραστεί στην Σύνοδο της επόμενης εβδομάδας.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν είναι ένας σημαντικός προσκεκλημένος για εμάς και καλωσορίζουμε τη συμμετοχή του στη σύνοδο της G20» τόνισε ο Ζάιμπερτ.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.