Quantcast
Η Ιταλία ζητά αλλαγή στάσης στο προσφυγικό - enikonomia.gr
share

Η Ιταλία ζητά αλλαγή στάσης στο προσφυγικό

δημοσιεύτηκε:

Η ιταλική κυβέρνηση έχει ετοιμάσει πακέτο προτάσεων που σχεδιάζει να παρουσιάσει προς την ΕΕ με στόχο να ανακουφιστεί από τη μεγάλη πίεση που της ασκείται λόγω του προσφυγικού.

Η Ιταλία ζητά μια ξεκάθαρη αλλαγή στάσης σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, αρχίζοντας από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα του Μιλάνου Κοριέρε Ντέλλα Σέρα.

Οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στη χώρα τους τελευταίους έξι μήνες ξεπέρασαν τις 84.000 και μέχρι το τέλος του χρόνου, ο αριθμός αναμένεται να διπλασιαστεί. Για τον λόγο αυτό -σύμφωνα με τον Τύπο- η Ρώμη επεξεργάσθηκε συγκεκριμένα αιτήματα, τα οποία και θα προβάλλει στους ευρωπαίους εταίρους.

Πρώτα απ΄ όλα, να μην πλησιάζουν στις λιβυκές ακτές οι ΜΚΟ, όπως συμβαίνει μέχρι τώρα, ώστε να μην ενθαρρύνονται ουσιαστικά τα ταξίδια των διακινητών. Υπενθυμίζεται ότι δικαστικοί της Σικελίας έχουν εκφράσει επανειλημμένα σοβαρές αμφιβολίες για τον ρόλο μέρους των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην κεντρική Μεσόγειο.

Έκκληση Τζεντιλόνι και απροθυμία Γαλλίας και Ισπανίας

Παράλληλα, η κυβέρνηση Τζεντιλόνι θέλει να γίνουν σαφείς οι πηγές χρηματοδότησης όλων των μη κυβερνητικών οργανώσεων και να δημοσιοποιηθεί η πλήρης λίστα των μελών τους. Και τα πλοία τους, να μην σβήνουν ποτέ το ηλεκτρονικό σύστημα που επιτρέπει τον ακριβή εντοπισμό τους.

Η Ρώμη αναμένεται να προβάλει και ένα άλλο αίτημα στη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της Ένωσης μεθαύριο στο Ταλλίν της Εσθονίας:Να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο ο συντονιστικός ρόλος και οι δικαιοδοσίες της ιταλικής ακτοφυλακής , που ελέγχει όλες τις επιχειρήσεις διάσωσης, νότια της Σικελίας. Καθώς επίσης να αποφεύγεται η μεταφορά των διασωθέντων, από μονάδες των ΜΚΟ σε πλωτά μέσα της ιταλικής ακτοφυλακής. «Βοηθήστε ώστε η κατάσταση να μην γίνει αφόρητη», επαναλαμβάνει ο Ιταλός πρωθυπουργός, Πάολο Τζεντιλόνι.

Και ο υπουργός εσωτερικών, Μάρκο Μινίτι, συμπληρώνει: «Η οικονομική βοήθεια προς την Λιβύη, πρέπει οπωσδήποτε να αυξηθεί, με στόχο τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών». Κύριο ζητούμενο βέβαια παραμένει η ουσιαστική αλληλεγγύη από μέρους των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών.

Εντούτοις η Γαλλία και η Ισπανία, προς το παρόν, δεν δείχνουν πρόθυμες να ανοίξουν τα λιμάνια τους και να υποδεχθούν πλοία που μεταφέρουν σχεδόν καθημερινά ανά χιλιάδες τους «απελπισμένους της θάλασσας».

Πηγή: Deutsche Welle



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.