Quantcast
Οι Νορβηγοί μπορούν να πληρώνουν ακόμη υψηλότερους φόρους- αν το θέλουν! - enikonomia.gr
share

Οι Νορβηγοί μπορούν να πληρώνουν ακόμη υψηλότερους φόρους- αν το θέλουν!

δημοσιεύτηκε:

Η αλήθεια είναι πως δύσκολα θα βρει κανείς κάποιον που να θέλει να πληρώσει περισσότερους φόρους από αυτούς που του αναλογούν και που ήδη πληρώνει. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση της πλούσιας σε φυσικούς πόρους Νορβηγίας ευελπιστεί πως οι πολίτες της θα αισθανθούν την ανάγκη να καταβάλουν υψηλότερους φόρους από αυτούς που αναγράφονται στα εκκαθαριστικά τους.

Έτσι, εισήγαγε ένα νέο φορολογικό καθεστώς, στο οποίο όποιος Νορβηγός φορολογούμενος θέλει να εισφέρει κάτι περισσότερο από τον φόρο που του αναλογεί στα δημόσια ταμεία, έχει το ελεύθερο να το κάνει.

Βέβαια, το νέο σύστημα που τέθηκε σε ισχύ τον Ιούνιο δεν έχει αποφέρει μέχρι στιγμής σημαντικά έσοδα. Προφανώς, οι Νορβηγοί θεωρούν πως πληρώνουν ήδη αρκετούς φόρους και δεν κρίνουν πως πρέπει να πληρώσουν ακόμη περισσότερους-πόσο μάλλον οικειοθελώς!

Για την ακρίβεια, μόλις 1.325 δολάρια έχουν συγκεντρωθεί από αυτή την κίνηση. Ο Νορβηγός Υπουργός Οικονομικών, Σιβ Γένσεν, δήλωσε μιλώντας στο Bloomberg πως «αυτό το φορολογικό καθεστώς δημιουργήθηκε για να επιτρέψει σε όσους επιθυμούν να πληρώσουν περισσότερους φόρους να το κάνουν με έναν πολύ πιο απλό τρόπο. Αυτό ισχύει για όσους κρίνουν πως η φορολογική κλίμακα στην οποία βρίσκονται είναι πολύ χαμηλή. Έτσι, έχουν την ευκαιρία να πληρώσουν περισσότερα».

Αξίζει να σημειωθεί πως η Νορβηγία έχει ήδη μερικούς από τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές ανά τον κόσμο. Ενδεικτικά, διαθέτει τον υψηλότερο φόρο εισοδήματος, ο οποίος ανέρχεται στο 46,7% την ώρα που ο ΦΠΑ διαμορφώνεται στο 25%.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.