Quantcast
«Πράσινο φως» για τον ισπανικό προϋπολογισμό - enikonomia.gr
share

«Πράσινο φως» για τον ισπανικό προϋπολογισμό

δημοσιεύτηκε:

Η Ισπανική Γερουσία, όπου το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, αναμένεται να εγκρίνει και τυπικά σήμερα το πρόγραμμα για τη δημοσιονομική σταθερότητα και τους στόχους του προϋπολογισμού της τριετίας 2018-2020 (γνωστό κι ως ‘οροφή των δαπανών’), έπειτα από τη χθεσινοβραδυνή ψήφισή του «διά πυρός και σιδήρου» στη Βουλή με οριακή πλειοψηφία 175 βουλευτών, έναντι 173, που επιτεύχθηκε χάρις στην αποχή του βουλευτή της παράταξης Νέες Κανάριες.

Υπέρ των δημοσιονομικών στόχων της οροφής ψήφισαν εξόν από το ΡΡ, οι Ciudadanos, το βασκικό PNV, η Συμμαχία των Καναρίων, το Foro Asturias και το UPN, ενώ το καταψήφισαν όλα τα υπόλοιπα κόμματα (περιλαμβανομένων και των σοσιαλιστών του PSOE, παρόλο που τον περασμένο Δεκέμβριο είχαν στηρίξει τους στόχους της δημοσιονομικής σταθερότητας για τον προϋπολογισμό του 2017).

Η όροφή των δαπανών’ για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, που θα καθορίσουν και τις προβλέψεις για τον προϋπολογισμό του 2018, προβλέπει δαπάνες αυξημένες κατά 1,3% στα 119,834 δισεκ. ευρώ, μείωση φόρων σε χαμηλώτερα εισοδήματα—όπως επιτάσσει το σύμφωνο που έχει υπογράψει ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι με τον ηγέτη των Ciudadanos Άλμπερτ Ριβέρα. Επίσης, σε συμφωνία με τη Συμμαχία των Καναρίων προβλέπεται πως οι Αυτόνομες περιοχές δύνανται να χρησιμοποιήσουν το πλεόνασμά τους για συμβατές με τον προϋπολογισμό οικονομικές επενδύσεις στις τοπικές κοινωνίες.

Κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομίας Κριστόβαλ Μοντόρο χαρακτήρισε τους στόχους και την οροφή των δαπανών ως «το καλλίτερο οικονομικό σενάριο που είχε ποτέ ενώπιον της η οικονομία κι η κοινωνία της Ισπανίας» και υποστήριξε πως οι στόχοι «είναι αντικειμενικά καλλίτεροι» από εκείνους του παρελθόντος, καθώς φέρνουν καινοτομίες που πρόκειται να βελτιώσουν το επίπεδο ζωής των πιο χαμηλών εισοδημάτων. Η απόρριψή τους θα σήμαινε άρνηση της οικονομικής ανάκαμψης και θα ισοδυναμούσε με παραμονή «στα περιθώρια της πορείας που θεωρείται ως έξοδος από το τούνελ», πρόσθεσε.

Μολαταύτα, ο ίδιος ο Μοντόρο υπήρξε στόχος των πυρών του σοσιαλιστή κοινοβουλευτικού εκπροσώπου για την οικονομία Πέδρο Σάουρα, ο οποίος τόνισε πως ο υπουργός όφειλε να παραιτηθεί, διότι με την πολιτική του, ειδικά τον νόμο περί χρηματοοικονομικής αμνηστίας του 2012, διευκολύνει τη διαφθορά. «Το πρόβλημα της ‘οροφής των δαπανών’ είσθε εσείς ο ίδιος κύριε», απηύθηνε ο Σάουρα στον Μοντόρο, σε μία αποστροφή του λόγου του.

Τόσο οι Σοσιαλιστές, όσο και οι Unidos Podemos επέκριναν την ουσία της ‘οροφής των δαπανών’, ενώ χαρακτήρισαν ως ‘μπάλωμα’ τη μείωση των φόρων για τα εισοδήματα κάτω των 14.000 ευρώ—που κι ο ίδιος ο Μοντόρο έχει χαρακτηρίσει ως το «καρότο» για να επιτευχθεί η συμφωνία με τους Ciudadanos.

Μιλώντας για λογαριασμό των Unidos Podemos, o επικεφαλής της Ενωμένης Αριστεράς Αλβέρτο Γκαρθόν τόνισε πως «η πρόταση που μας έφεραν είναι μία απάτη. Δεν βελτιώνει την οικονομική δύναμη των λαϊκών τάξεων, αλλά κάνει εντελώς το αντίθετο».

Ο Πέδρο Κεβέδο της Νέων Καναρίων, που επίσης είχε απόσχει στην ψηφοφορία του 2016 για τον προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους, δήλωσε πως θα πρέπει τα υπόλοιπα κόμματα να επωφεληθούν του γεγονότος ότι το ΡΡ δεν διαθέτει την πλειοψηφία για να επιτύχουν βελτιώσεις.

Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι εξερχόμενος του ‘ημικυκλίου’ εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την επικύρωση των δημοσιονομικών στόχων, τονίζοντας πως αυτό «στέλνει ένα πολύ θετικό μήνυμα». Όπως σχολιάζει κι η εφημερίδα El Pais, πρωτίστως για τον ίδιο, καθώς επιτρέπει στην κυβέρνησή του να εξασφαλίσει την ευκταία σταθερότητα για τους επόμενους μήνες, με προοπτικές να ‘βγάλει’ αλώβητος ακόμη και τη μισή του κυβερνητική θητεία, παρά την αβέβαιη κοινοβουλευτική του στήριξη, αναφέρει το ΑΠΕ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.