Quantcast
"Καρφιά" Μακρόν κατά της Γερμανίας: Επωφελείται από τις «αδικίες» στην ευρωζώνη - enikonomia.gr
share

“Καρφιά” Μακρόν κατά της Γερμανίας: Επωφελείται από τις «αδικίες» στην ευρωζώνη

δημοσιεύτηκε:

«Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απαιτεί από τη Γερμανία περισσότερη αλληλεγγύη, καθώς -όπως εκτιμά- η Γερμανία επωφελείται από τις αδικίες της ευρωζώνης» γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Zeit επικαλούμενη δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου στις εφημερίδες του γερμανικού ομίλου Funke και στη γαλλική εφημερίδα Ouest- France.

Όπως τονίζει η γερμανική εφημερίδα, ο Πρόεδρος της Γαλλίας βλέπει στην Ευρώπη μία μεγάλη οικονομική και εμπορική ανισορροπία. «Οι χώρες που ήταν ήδη χρεωμένες αυξάνουν ολοένα και περισσότερο τα χρέη τους. Αυτές που ήταν ήδη ανταγωνιστικές έγιναν ακόμη περισσότερο», δήλωσε ο Μακρόν. Αξίωσε από τη Γερμανία περισσότερη οικονομική αλληλεγγύη με τους εταίρους της ΕΕ. Η ευρωζώνη, όπως είπε, πρέπει να αποκτήσει περισσότερο ενιαίο χαρακτήρα.

Ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε ότι η Γερμανία επωφελείται από τις μεταρρυθμιστικές επιτυχίες, οφείλει όμως την ανταγωνιστικότητά της εν μέρει και στις αδικίες της ευρωζώνης. «Το θέμα δεν είναι να “κοινοτικοποιήσουμε” τα προηγούμενα χρέη», δηλώνει και προσθέτει ότι αυτό που χρειάζεται περισσότερο είναι ισχυρότεροι μηχανισμοί αλληλεγγύης για το μέλλον.

Κάλεσε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να φροντίσει για την αναβίωση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων στην Ευρώπη. «Η Γερμανία πρέπει να κινηθεί, όπως και η Γαλλία πρέπει επίσης να κινηθεί», δήλωσε ο Μακρόν. Όπως λέει, δεν «δασκαλεύει». «Όμως πρέπει να εξακριβώσουμε ποιο σενάριο είναι κατάλληλο είναι κατάλληλο συνολικά από οικονομικής άποψης».

Ο Μακρόν τάχθηκε στη συνέντευξή του σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, υπέρ της ανανέωσης του οράματος της Ευρώπης και της αλλαγής των ευρωπαϊκών συνθηκών. Πρόκειται για μια Ευρώπη που στο σημερινό περιβάλλον παγκοσμιοποίησης θα προσφέρει προστασία κι ένα νέο κοινωνικό και αναπτυξιακό μοντέλο. «Κάποτε οι ευρωπαϊκές συνθήκες θα πρέπει να αλλάξουν, καθώς αυτή η Ευρώπη είναι ανολοκλήρωτη», δήλωσε και επισήμανε: «Το ερώτημα δεν είναι εάν αυτές οι αλλαγές είναι αναγκαίες, αλλά το πότε και το πώς».

Στο γερμανο- γαλλικό υπουργικό συμβούλιο, που συνεδρίασε σήμερα στο Παρίσι, οι υπουργοί Οικονομικών των δύο κρατών παρουσίασαν έναν οδικό χάρτη για την εναρμόνιση της φορολογίας των επιχειρήσεων, όπως αναφέρει η Handelsblatt, επικαλούμενη διαπραγματευτικούς κύκλους. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου πρόκειται να υπάρξει ένα πρώτο κοινό σχέδιο για το πώς θα μπορέσουν να εξισωθούν οι αρχές μέτρησης των εταιρικών φόρων. Η συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί το 2018, στην καλύτερη περίπτωση από κοινού και με άλλα κράτη- μέλη της ΕΕ, στην ανάγκη όμως και μόνο με τις Γαλλία και Γερμανία.

Η συνάντηση των Παρισίων είναι η πρώτη τέτοια συνάντηση υπό την Προεδρία Μακρόν. Ένα άλλο θέμα είναι η κοινή ευρωπαϊκή άμυνα. «Σήμερα οριοθετούμε το πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής αμυντικής ένωσης και προτείνουμε τα πρώτα προγράμματα», δήλωσε η υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάγεν στην εφημερίδα Rheinische Post. «Από την άνοιξη έχουμε ένα κοινό ευρωπαϊκό “αρχηγείο”. Τώρα πρέπει να καθοριστούν οι όροι της συνεργασίας και η χρηματοδότησή της».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.