Quantcast
FT: «Στα μαλακά» οι ευρωτράπεζες με το νέο λογιστικό πρότυπο - enikonomia.gr
share

FT: «Στα μαλακά» οι ευρωτράπεζες με το νέο λογιστικό πρότυπο

δημοσιεύτηκε:

Η επίσημη εκτίμηση για το πόσο μεγαλύτερες θα είναι οι προβλέψεις για τα «κόκκινα» δάνεια που θα κάνουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες μόλις τεθούν σε ισχύ οι νέοι λογιστικοί κανόνες την επόμενη χρονιά έχει μειωθεί, αλλά η EBA προειδοποίησε τις μικρότερες τράπεζες για την ετοιμότητα τους.

Η ΕΒΑ, o επόπτης των εποπτών σε όλη την Ε.Ε., ανέφερε ότι η πλειοψηφία των τραπεζών στο μπλοκ αναμένουν οι προβλέψεις τους θα αυξηθούν ως και 18% με την εισαγωγή των νέων κανονισμών, που ονομάζονται IFRS. Η αρχική εκτίμηση τον Νοέμβριο ήταν 30%.

Η EBA διατήρησε την πρόβλεψη της ότι το χτύπημα στις τράπεζες της Ε.Ε. θα μεταφραστεί σε ένα πλήγμα ως και 75 μονάδες βάσης στους κεφαλαιακούς δείκτες των τραπεζών και προειδοποίησε ότι οι μικρότερες τράπεζες βρίσκονται πίσω από τις μεγαλύτερες στις προετοιμασίες για την αλλαγή.

Η καθοδική αναθεώρηση που έκαναν οι τράπεζες μπορεί να οφείλεται σε μια σειρά από λόγους, ανέφερε η EBA, συμπεριλαμβανομένης και της «προόδου που έγινε από τις τράπεζες στην εφαρμογή της IFRS 9 μεταξύ των δύο ασκήσεων και την βελτίωση των οικονομικών συνθηκών», καθώς και στο ότι άλλαξε ελαφρώς η μεθοδολογία.

Στην πρώτη άσκηση το Νοέμβριο, η ΕΒΑ ζήτησε από τις τράπεζες να παρουσιάσουν ένα εύρος του ποσοστιαίου πλήγματος που θα δέχονταν, ενώ σε αυτή τη δεύτερη άσκηση τους ζήτησαν να χρησιμοποιήσουν ένα συγκεκριμένο αριθμό.

Η αξία των μη εξυπηρετούμενων δανείων που βαρύνουν τους ισολογισμούς των ευρωπαϊκών τραπεζών – που υπολογίζεται από την ΕΒΑ στα 1,06 τρισ. δολάρια – δεν έχει αλλάξει σημαντικά την ίδια περίοδο, πρόσθεσε η ρυθμιστική αρχή.

Η IFRS 9 αναγκάζει τις τράπεζες να κάνουν προβλέψεις στους ισολογισμούς τους για εκτιμώμενες μελλοντικές απώλειες, παρά για πραγματικές απώλειες που έχουν ήδη υποστεί.

Με την μετατόπιση από το μοντέλο της «προκληθείσας ζημίας» σε αυτό της «αναμενόμενης ζημίας», η ρυθμιστική αρχή ελπίζει να αποφύγει τα προβλήματα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της κρίσης, όταν οι τράπεζες δεν μπορούσαν να εγγράψουν λογιστικές αξίες μέχρι να προκύψουν, ακόμα και αν μπορούσαν να τις δουν να έρχονται. Αυτό εκτιμάται ότι θα βοηθήσει να παραμείνουν οι τράπεζες σωστά κεφαλαιοποιημένες για τα δάνεια που έχουν χορηγήσει.

Ένω οι τράπεζες ήταν αρχικά ανήσυχες για το πόσο θα πλήξουν οι αλλαγές τις προβλέψεις τους για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και πόσο θα επιβαρύνουν τους κεφαλαιακούς τους δείκτες, η προσοχή έχει από τότε μεταφερθεί στο πως η IFRS 9 μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη μεταβλητότητα στην αναφορά των δεδομένων.

Βουλευτές στην Ε.Ε. έχουν επίσης εκφράσει τις ανησυχίες τους για τους κανονισμούς. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζητάει αυτήν την στιγμή πως θα γίνει η μετακίνηση στους νέους κανονισμούς, αφότου η Επιτροπή της Βασιλείας, η οποία θέτει τα παγκόσμια στάνταρ, πρότεινε μεταβατικές ρυθμίσεις.

Η ΕΒΑ κατέληξε στην πρόβλεψη της, η οποία ανανεώνει την αρχική πρόβλεψη του Νοεμβρίου, μετά από δημοσκόπηση που διενήργησε σε 50 θεσμούς σε όλο τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο. Οι προβλέψεις της στην έκθεση της υποθέτουν ότι οι κανονισμοί έχουν τεθεί σε πλήρη ισχύ και δεν βασίζεται σε κριτήρια που μπορούν να εφαρμοστούν κατά τη διάρκεια μεταβατικών ρυθμίσεων.

Πηγή: Financial Times, Euro2day.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.