Quantcast
DW: Τάσεις προστατευτισμού και στη Γερμανία; - enikonomia.gr
share

DW: Τάσεις προστατευτισμού και στη Γερμανία;

δημοσιεύτηκε:

Μελλοντικά η γερμανική κυβέρνηση προτίθεται να ελέγχει ενδελεχώς την εξαγορά γερμανικών επιχειρήσεων που έχουν στρατηγικό χαρακτήρα για την οικονομία και αγορά της χώρας.

Πλέον η κυβέρνηση θα μπορεί να απαγορεύει την εξαγορά εγχώριων επιχειρήσεων από ξένους ανταγωνιστές, εάν η αγοραπωλησία αυτή συνεπάγεται την απώλεια σημαντικής τεχνογνωσίας.

Αυτό θα ισχύει εάν το αντικείμενο εξαγοράς σχετίζεται ή συνδέεται με «κρίσιμες υποδομές» της χώρας, όπως είναι, για παράδειγμα, οι διαχειριστές νοσοκομείων ή παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας και νερού αλλά και εταιρίες λογισμικού που κατασκευάζουν προγράμματα για τέτοιες επιχειρήσεις ή για αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς, τηλεπικοινωνίες κτλ. Το ίδιο θα ισχύει και για αμυντικές βιομηχανίες «που κατασκευάζουν ή αναπτύσσουν τεχνολογίες-κλειδιά στο πεδίο της άμυνας και ασφάλειας».

Περιορισμοί και στην Κίνα


Το Βερολίνο αντέδρασε με τον τρόπο αυτό στην εξαγορά, το περασμένο καλοκαίρι, της γερμανικής εταιρείας ρομποτικής Kuka από την κινεζική εταιρεία οικιακών ηλεκτρικών συσκευών Midea. Η γερμανική κυβέρνηση είχε επιχειρήσει να την αποτρέψει ωστόσο δεν διέθετε τα αναγκαία μέσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχοι κανόνες ισχύουν και για Γερμανούς επενδυτές στην Κίνα: γερμανικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να εξαγοράζουν κατά το δοκούν επιχειρήσεις στην Κίνα, όπως εξηγεί ο Κρίστιαν Ρούσε, από το Ινστιτούτο της Παγκόσμιας Οικονομίας. Σήμερα δραστηριοποιούνται στην Κίνα περί τις 5.000 γερμανικές επιχειρήσεις. Εντούτοις σε συγκεκριμένους κλάδους αποκλείεται η συμμετοχή ξένων εταιριών, ενώ σε άλλους επιτρέπεται μόνον όταν διασφαλίζεται και κινεζική συμμετοχή.

Δυσκολίες όσον αφορά τα προσκόμματα που βάζει τώρα η γερμανική κυβέρνηση, εντοπίζουν οι οικονομολόγοι στον ακριβή ορισμό των «κρίσιμων υποδομών». Το δικαίωμα βέτο της κυβέρνησης σε μείζονος και στρατηγικής σημασίας κλάδους είναι μεν θεμιτό και κατανοητό, ωστόσο θα πρέπει να υπάρχουν ξεκάθαρα όρια και ένας σαφής ορισμός των κλάδων αυτών, επισημαίνει ο Κρίστιαν Ρούσε από το Ινστιτούτο της Παγκόσμιας Οικονομίας.

«Αναξιόπιστη» η Γερμανία


Προβληματική είναι και η διορία των τεσσάρων μηνών που δίνει ο νομοθέτης στην κυβέρνηση για να εξετάσει τα σχέδια αγοραπωλησίας, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι το μεγάλο αυτό χρονικό διάστημα δυσχεραίνει το στρατηγικό σχεδιασμό των επιχειρήσεων.

Εκπρόσωποι της γερμανικής οικονομίας εκφράζουν φόβους ότι το νέο αυτό νομικό πλαίσιο ενδεχομένως να βάλει προσκόμματα σε δυνητικούς επενδυτές. «Ζητούμε να αυτοπροσδιορίζεται η Γερμανία ξεκάθαρα ως μια χώρα ανοικτή σε ξένες επενδύσεις», τονίζει ο Ομοσπονδιακός Σύνδεσμος της Γερμανικής Βιομηχανίας.

Η Γερμανία γίνεται με τον τρόπο αυτό αναξιόπιστη, επισημαίνει το οικονομικό συμβούλιο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος. Μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο δόθηκαν μάχες υπέρ του ελευθέρου εμπορίου και τώρα δημιουργούνται εμπόδια, όπως λένε. «Υπάρχει ο κίνδυνος τάσεων προστατευτισμού», επισημαίνει και ο οικονομολόγος του Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου Φελμπερμάγερ. Γι΄ αυτό το λόγο θα πρέπει να υπάρξει απόλυτη σαφήνεια, όπως λέει.

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.