Quantcast
Χάμοντ: Οι εταιρείες να έχουν πλήρη πρόσβαση στην ενιαία αγορά για τουλάχιστον 2 χρόνια - enikonomia.gr
share

Χάμοντ: Οι εταιρείες να έχουν πλήρη πρόσβαση στην ενιαία αγορά για τουλάχιστον 2 χρόνια

δημοσιεύτηκε:

Η Βρετανία επιδιώκει να αποφύγει να βρεθεί μετέωρη μετά το Brexit που θα σημάνει χάος για τις επιχειρήσεις, αλλά η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίνει αποχώρηση από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Φίλιπ Χάμοντ στο BBC.

Ο Χάμοντ αρνήθηκε να επιβεβαιώσει, αλλά και να διαψεύσει πληροφορία που δημοσιεύθηκε στους Financial Times σύμφωνα με την οποία είπε σε στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου ότι επιθυμεί να διαπραγματευθεί μία απλή εκ των ενόντων μεταβατική συμφωνία με τις Βρυξέλλες με στόχο τη διατήρηση των σημερινών εμπορικών σχέσεων με την Ευρώπη για τουλάχιστον ακόμη δύο χρόνια μετά το Brexit.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους Financial Times, ο Κ.Χάμοντ δήλωσε ότι θέλει οι εταιρείες να έχουν πλήρη πρόσβαση στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση για δύο χρόνια μετά το Brexit, για να ακολουθήσει μία ακόμη μεταβατική εφαρμοστική φάση.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε στο BBC ότι είναι προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας να υπάρξει μία μεταβατική περίοδος που θα επιτρέψει την προσαρμογή των οικονομιών και πρόσθεσε ότι οι Βρετανοί υπουργοί πρέπει να αντιληφθούν τις προκλήσεις που οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν με το Brexit.

Εν κατακλείδι, η μετάβαση στην νέα σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις επόμενες προγραμματισμένες βουλευτικές εκλογές το 2022.

«Οι άνθρωποι μιλούν για έναν χρόνο, δύο χρόνια, ίσως τρία χρόνια. Θεωρώ ότι υπάρχει ευρεία συναίνεση ότι αυτή η διαδικασία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις επόμενες προγραμματισμένες εκλογές του Ιουνίου 2022», είπε επιμένοντας ότι θέλει να αποφύγει μία μετέωρη κατάσταση κατά την οποία αγαθά και πρόσωπα θα χάσουν την ικανότητα να περνούν τα σύνορα της Βρετανίας όταν θα αποχωρήσει από την ΕΕ τον Μάρτιο 2019.

Πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεχίσουν να έχουν την δυνατότητα να εργάζονται στην Βρετανία αμέσως μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ένωση και μεταβολές στους κανόνες που διέπουν τις σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ μπορούν να εφαρμοσθούν σταδιακά κατά τη διάρκεια μεταβατικής περιόδου, κατέληξε.


Πηγή: BBC/ΑΠΕ/FT

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.