Quantcast
Με διακοπή της χρηματοδότησης απειλεί ο Τραμπ τις ασφαλιστικές εταιρείες - enikonomia.gr
share

Με διακοπή της χρηματοδότησης απειλεί ο Τραμπ τις ασφαλιστικές εταιρείες

δημοσιεύτηκε:

Κριτική άσκησε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στις ασφαλιστικές εταιρίες, ενώ απειλεί να διακόψει τις πληρωμές με τη μορφή επιχορηγήσεων στον τομέα της υγείας, στις οποίες και στηρίζεται η εφαρμογή του προγράμματος Obamacare.

Τις προηγούμενες ημέρες, ο ίδιος κάλεσε επανειλημμένα τους ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές να μην εγκαταλείψουν την προσπάθεια και να συνεχίσουν να εργάζονται για την κατάργηση κι αντικατάσταση του Obamacare.

“Εάν το Obamacare βλάπτει τους ανθρώπους και το κάνει, γιατί δεν θα πρέπει να βλάψει και τις ασφαλιστικές εταιρίες και γιατί το Κογκρέσο δεν θα πρέπει να πληρώσει ότι πληρώνουν όλοι;” έγραψε ο Τραμπ στο Twitter. Ο ίδιος, ενοχλημένος από το γεγονός ότι δεν τηρήθηκε η υπόσχεση που έχουν δώσει οι Ρεπουμπλικάνοι από το 2010 για την κατάργηση κι αντικατάσταση του Obamacare, που ήταν και βασική του προεκλογική δέσμευση, έχει απειλήσει ότι θα το αφήσει να καταρρεύσει οικονομικά. Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση εξακολουθεί να καταβάλλει τις μηνιαίες πληρωμές, ενώ ενδεχόμενη παρακράτησή τους θα προκαλούσε σημαντικό πρόβλημα στη χρηματοδότηση του προγράμματος, εμποδίζοντας την ομαλή λειτουργία του και την προσφορά των υγειονομικών υπηρεσιών.

Ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Ραντ Πολ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι μίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο Τραμπ κι εκείνος τού είπε ότι σκέφτεται να επιλύσει προβλήματα του συστήματος υγείας, μέσω της έκδοσης προεδρικών διαταγμάτων. Ο Πολ πρόσθεσε πως είπε στον Τραμπ ότι κατά την άποψή του, ο πρόεδρος έχει την αρμοδιότητα να δημιουργήσει ενώσεις που θα επιτρέψουν σε οργανισμούς που π.χ. εκπροσωπούν συνταξιούχους (AARP) ή το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ να προσφέρουν ομαδικά προγράμματα ασφαλιστικών καλύψεων υγείας.

Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα αυτό, ενώ στο Καπιτώλιο ο γερουσιαστής Όριν Χατς που προεδρεύει στην Επιτροπή Οικονομικών της Γερουσίας δήλωσε ότι οι γερουσιαστές είναι πολιτικά διαιρεμένοι σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται για την αναδιοργάνωση του νομοσχεδίου της υγείας. Ο Χατς γνωστοποίησε ότι ο ίδιος κι άλλοι ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές από την ηγεσία του κόμματος θα μεταφέρουν το μήνυμα στον Λευκό Οίκο. “Υπάρχει μεγάλη εχθρότητα και είμαστε ακραία διαιρεμένοι στα ζητήματα της υγείας”, δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης, υποστηρίζοντας ότι οι γερουσιαστές θα πρέπει να επιστρέψουν αργότερα στην αναμόρφωση του νομοσχεδίου για την υγεία, ενώ σήμερα πρέπει να εστιάσουν στη φορολογική μεταρρύθμιση.

Από την άλλη μεριά, μερικοί γερουσιαστές δεν μπορούν ν’ απορρίψουν συνολικά το νομοσχέδιο της υγείας. Ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μπιλ Κάσιντι από τη Λουιζιάνα συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας Τομ Πράις κι αρκετούς κυβερνήτες πολιτειών χθες στον Λευκό Οίκο. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην πρόταση του Κάσιντι κι άλλων γερουσιαστών, να σταλούν οι ομοσπονδιακές χρηματοδοτήσεις για την υγεία στις αμερικανικές πολιτείες με τη μορφή οικονομικών επιχορηγήσεων. Ο Κάσιντι είπε ότι η πρόταση δεν έχει τεθεί προς συζήτηση στην ολομέλεια της Γερουσίας.

Ηγετικοί κύκλοι των ρεπουμπλικάνων θεωρούν ότι αφού πραγματοποιήθηκε η ψηφοφορία για το νομοσχέδιο της υγείας και είχε το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, θα πρέπει τώρα οι γερουσιαστές να επικεντρωθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένει εδώ και καιρό ο επιχειρηματικός κόσμος.

Παράλληλα, ο Χατς δήλωσε στο Reuters ότι κατά την άποψή του το Κογκρέσο θα πρέπει να εγκρίνει νέα κονδύλια για τη διάθεση των επιχορηγήσεων μείωσης του οικονομικού κόστους των ασφαλιστικών πακέτων υγείας, προς τις ασφαλιστικές εταιρίες, τις οποίες απειλεί να τερματίσει ο πρόεδρος Τραμπ. Οι επιχορηγήσεις αυτές μειώνουν το πραγματικό κόστος των υπηρεσιών υγείας για τους φτωχούς Αμερικανούς, σύμφωνα με πρόβλεψη εφαρμογής του Obamacare.

Οι ασφαλιστικές εταιρίες έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση Τραμπ να δεσμευτεί για την καταβολή επιχορηγήσεων οικονομικού ύψους 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2018. Παράλληλα, τονίζουν ότι θα προχωρήσουν σε αύξηση των ασφαλίστρων ή θ’ αποχωρήσουν από την ιδιωτική ασφαλιστική αγορά στην περίπτωση που συνεχιστεί το κλίμα γενικότερης αστάθειας.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.