Quantcast
DW: Σκιά τρομοκρατίας στην επίθεση του Αμβούργου - enikonomia.gr
share

DW: Σκιά τρομοκρατίας στην επίθεση του Αμβούργου

δημοσιεύτηκε:

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία της Καρλσρούης αναλαμβάνει πλέον τις έρευνες για την πρόσφατη επίθεση με μαχαίρι στο Αμβούργο. Σαφής ένδειξη ότι οι αρχές διαβλέπουν πιθανά κίνητρα τρομοκρατίας.

Η ανακοίνωση προκάλεσε αίσθηση το απόγευμα της Δευτέρας: λόγω της “ιδιαίτερης βαρύτητας της υπόθεσης” η γερμανική ομοσπονδιακή εισαγγελία αναλαμβάνει πλέον τις έρευνες για την επίθεση με μαχαίρι, με έναν νεκρό, σε σούπερ μάρκετ του Αμβούργου την περασμένη Παρασκευή. Η εισαγγελία θεωρεί πιθανό ότι ο δράστης διαθέτει “ριζοσπαστικό-ισλαμιστικό” υπόβαθρο, αν και μάλλον ενήργησε μεμονωμένα. Σύμφωνα πάντως με την ανακοίνωση που εξέδωσε η εισαγγελία της Καρλσρούης, πριν τελέσει το αδίκημα είχε οριστικοποιήσει την απόφασή του “να προχωρήσει στην επίθεση και να πεθάνει ως μάρτυρας”. Επισημαίνεται πάντως ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις για πιθανή ανάμιξη του αποκαλούμενου “Ισλαμικού Κράτους” ή συναφών οργανώσεων.

Το απόγευμα της Παρασκευής ο 26χρονος πήγε σε σούπερ μάρκετ στη συνοικία Μπάρμπεκ του Αμβούργου, έβγαλε ένα μεγάλο μαχαίρι κουζίνας από τη συσκευασία του και επιτέθηκε με αυτό, αδιακρίτως, στους πελάτες. Σκότωσε έναν 50χρονο που έκανε τα ψώνια του και τραυμάτισε άλλους επτά. Ο δράστης είναι Παλαιστίνιος, αλλά έχει γεννηθεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ήρθε στη Γερμανία ως πρόσφυγας το 2015. Ήταν γνωστός στις αρχές, οι οποίες τον θεωρούσαν ψυχικά ασταθή, αλλά όχι άμεσα επικίνδυνο. Μιλώντας σήμερα στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου ο υπουργός Εσωτερικών της Κάτω Σαξονίας, Μπόρις Πιστόριους, υποστηρίζει ότι ο 26χρονος “θα μπορούσε να απελαθεί εδώ και πολύ καιρό” από τη Γερμανία με βάση τις πληροφορίες που είχαν συγκεντρώσει γι αυτόν οι αρμόδιες αρχές στο Αμβούργο.

Σημαντικές αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου


Σε μία παράλληλη εξέλιξη το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας επέτρεψε την απέλαση ενός 18χρονου από τη Βρέμη, για τον οποίο οι τοπικές αρχές εκτιμούσαν ότι, με βάση πληροφορίες που είχαν συγκεντρώσει, επρόκειτο να “διαπράξει επίθεση ή να συμμετάσχει σε επίθεση”. Σύμφωνα πάντα με τις αρχές ο νεαρός θεωρείται φιλικά προσκείμενος στο αποκαλούμενο “Ισλαμικό Κράτος”, ενώ έχει εκδηλώσει τάσεις αυτοκτονίας. Συνελήφθη στις 18 Μαρτίου στο σπίτι της οικογένειάς του στη Βρέμη και η απέλασή του είχε προβλεφθεί για την 1η Αυγούστου. Ο 18χρονος κινήθηκε δικαστικά για να φτάσει μέχρι το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της Γερμανίας, το οποίο απέρριψε την προσφυγή του. Το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν την έκρινε καν αποδεκτή, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την απόφαση της διοικητικής δικαιοσύνης.

Είχε προηγηθεί άλλη απόφαση-σταθμός την περασμένη εβδομάδα, στην οποία κρίνεται νόμιμη και σύμφωνη προς το Σύνταγμα η απέλαση ενός 36χρονου Αλγερινού με βάση το άρθρο 58α του γερμανικού νόμου περί άδειας διαμονής. Με τη συγκεκριμένη απόφαση το Συνταγματικό Δικαστήριο επιβεβαιώνει, για πρώτη φορά, ότι ένας αλλοδαπός μπορεί να απελαθεί “προκειμένου να αποτραπεί σοβαρός κίνδυνος για την ασφάλεια της Ομοσπονδιακής Γερμανίας ή κίνδυνος για διάπραξη τρομοκρατικής επίθεσης”. Ουσιαστικά ο αλλοδαπός απελαύνεται για “έγκλημα διακινδύνευσης”, έστω και αν δεν έχει προχωρήσει ακόμη σε άλλη αξιόποινη πράξη. Στο Βερολίνο ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των κυβερνώντων χριστιανοδημοκρατών, Στέφαν Χάρμπαρτ, καλεί τις τοπικές κυβερνήσεις των ομόσπονδων κρατιδίων στη Γερμανία να αξιοποιήσουν τις νομικές ρυθμίσεις που προβλέπουν πλέον την απλούστερη και ταχύτερη απέλαση αλλοδαπών, για τους οποίους υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες για επικείμενη τρομοκρατική δράση.

Πηγή: Deutsche Welle



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.