Quantcast
Ο Τζον Κέλι είναι ο νέος «σερίφης» του Λευκού Οίκου - enikonomia.gr
share

Ο Τζον Κέλι είναι ο νέος «σερίφης» του Λευκού Οίκου

δημοσιεύτηκε:

“Υπάρχει ένας νέος σερίφης στην πόλη”, δήλωσε ο Μπάρι Μπένετ, σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ στην προεκλογική εκστρατεία, αναφερόμενος στα νέα καθήκοντα του απόστρατου στρατηγού Τζον Κέλι και περιγράφοντας τις δραματικές εξελίξεις που σημειώνονται στον Λευκό Οίκο από την περασμένη εβδομάδα.

Ένας Ρεπουμπλικάνος που βρίσκεται κοντά στον πρόεδρο Τραμπ δήλωσε ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο ο Τραμπ ανησυχούσε για το πώς θα χειριστεί τον Άντονι Σκαραμούτσι, ενώ καλούσε τους συμβούλους του ζητώντας τη γνώμη τους. Όλοι του απάντησαν ότι ο διευθυντής επικοινωνίας, με τη σκληρή γλώσσα, έπρεπε ν’ απομακρυνθεί.

Ο πρόεδρος Τραμπ αποφάσισε τελικά ν’ αποπέμψει τον Σκαραμούτσι, τον οποίο είχε μόλις πριν από δέκα ημέρες προσλάβει. Η απόλυση Σκαραμούτσι έγινε έπειτα από ένα αδικαιολόγητο ξέσπασμα του πρώην διευθυντή επικοινωνίας, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση για τις κινήσεις του Τραμπ κι αναφορικά με την τελευταία αιφνιδιαστική απόλυση αξιωματούχου από τον Λευκό Οίκο, κατά την εξάμηνη παραμονή του Τραμπ στην προεδρία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ενοχλήθηκε από τα απρεπή σχόλια του Σκαραμούτσι στο περιοδικό “The New Yorker” τα οποία δημοσιεύτηκαν την περασμένη Πέμπτη αλλά και από το γεγονός ότι ο ωμός στους τρόπους και στη συμπεριφορά Σκαραμούτσι εμφανιζόταν να μεγαλοποιεί τη φιλία του με τον Τραμπ. Ο Σκαραμούτσι στην αρχή της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2016 είχε ενεργό συμμετοχή στη συγκέντρωση χρημάτων για δύο ανταγωνιστές του Τραμπ, τον Σκοτ Γουόλκερ και τον Τζεμπ Μπους.

Ο Τραμπ αποφάσισε τελικά ότι ήρθε η ώρα να τον απαλλάξει από τα καθήκοντά του. Και ο νέος προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι υποστήριξε την άμεση αποχώρηση του Σκαραμούτσι. Έτσι, τον κάλεσε στο γραφείο του και τον απάλλαξε από τα καθήκοντά του, στο πλαίσιο των πρώτων ενεργειών που έκανε ως νέος προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, τόνισε η ίδια ρεπουμπλικανική πηγή.

“Μία μεγάλη ημέρα για τον Λευκό Οίκο”, έγραψε ο Τραμπ χθες το βράδυ στο Twitter.

Η αποπομπή του Σκαραμούτσι ακολούθησε μία ταραχώδη εβδομάδα για την προεδρία Τραμπ, στη διάρκεια της οποίας απέτυχε η προσπάθεια των Ρεπουμπλικάνων για την κατάργηση κι αντικατάσταση του προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας που προώθησε ο Μπαράκ Ομπάμα (Obamacare). Τρεις ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές διαφοροποιήθηκαν κι έτσι το νομοσχέδιο που πρότεινε το ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο για την κατάργηση του Obamacare, κατέρρευσε στη Γερουσία. Την ίδια εβδομάδα παραιτήθηκε ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ και απομακρύνθηκε από τη θέση του ο προσωπάρχης Ράινς Πρίμπους.

Τα σχόλια του Σκαραμούτσι κατά του Πρίμπους στο “The New Yorker” έγιναν με πεζοδρομιακή γλώσσα, παρουσιάζοντας προς τα έξω το εμπόλεμο κλίμα των προσωπικών συγκρούσεων στον Λευκό Οίκο, αλλά και τη δύσκολη κι απρόβλεπτη προσωπικότητα του Σκαραμούτσι, που απειλούσε με απομακρύνσεις στελεχών από υπηρεσίες του Λευκού Οίκου. Στο στόχαστρο της φραστικής επίθεσης του Σκαραμούτσι βρέθηκε κι ο υπεύθυνος στρατηγικής του προέδρου Τραμπ, Στιβ Μπάνον, στον οποίο ο πρώην διευθυντής επικοινωνίας καταλόγισε υπέρμετρη προβολή μέσω της προσωπικής εκμετάλλευσης των εξουσιών του προέδρου.

“Ο πρόεδρος σίγουρα αισθάνθηκε ότι τα σχόλια του Σκαραμούτσι ήταν απαράδεκτα για ένα πρόσωπο σε αυτή τη θέση”, δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς.

Ωστόσο, μία ουσιαστική αλλαγή έγινε στη λειτουργία του Λευκού Οίκου επί της προεδρίας Τραμπ, καθώς όλο το προσωπικό θα δίνει αναφορά στον Κέλι. Μεταξύ αυτών, η κόρη του Τραμπ, Ιβάνκα, αλλά και ο σύζυγος της, Τζάρεντ Κούσνερ, σύμφωνα με την Σάντερς.

Ρεπουμπλικάνος αξιωματούχος που παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι στον Κέλι δόθηκαν ενισχυμένες αρμοδιότητες προκειμένου να επιβάλλει την τάξη στον Λευκό Οίκο. “Τα πράγματα θα εξελιχθούν ομαλά”, τόνισε συμπληρώνοντας ότι ακόμη και η κόρη του προέδρου με τον σύζυγό της, που έχουν υψηλόβαθμες θέσεις στον Λευκό Οίκο, δεν βρίσκονται “υπεράνω του νόμου”.

Στη διάρκεια δείπνου το Σάββατο στο ξενοδοχείο του Τραμπ κοντά στον Λευκό Οίκο, στο οποίο μετείχε και ο Κέλι, ο πρόεδρος ενημέρωσε τους υπουργούς Οικονομικών και Εμπορίου, Στίβεν Μνούτσιν και Γουίλμπουρ Ρος, ν’ αναμένουν αλλαγές στο προσωπικό του Λευκού Οίκου.

Η σκληρή επίθεση του Σκαραμούτσι κατά των Πρίμπους και Μπάνον τάραξε τις ισορροπίες στη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου προδιαγράφοντας δυσάρεστες εξελίξεις.

Ο Τραμπ εμφανίστηκε τη Δευτέρα με τον Κέλι στο Οβάλ Γραφείο, αλλά και σε κυβερνητική συνεδρίαση, στη διάρκεια της οποίας προέβλεψε ότι ο νέος προσωπάρχης του Λευκού Οίκου θα κάνει “εντυπωσιακή δουλειά”. Παράλληλα, εξήρε τη θητεία του Κέλι στο υπουργείο των Εσωτερικών, δίνοντας έμφαση στη συνοριακή ασφάλεια των ΗΠΑ.

Οι Ρεπουμπλικάνοι φοβούνται ότι η κατάσταση πολιτικού χάους στον Λευκό Οίκο θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη συνέχιση των προσπαθειών για την κατάργηση κι αντικατάσταση του Obamacare, αλλά και στην κατάρτιση των προτάσεων και του νομοσχεδίου για τη φορολογική μεταρρύθμιση.

Οι πολιτικές εξελίξεις στον Λευκό Οίκο επηρέασαν και την πορεία της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου, που κατέγραψε χαμηλό 1,5 χρόνων έναντι του ευρώ.

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη για τον Αμερικανό πρόεδρο στην Ουάσινγκτον λόγω των συνεχιζόμενων ερευνών από το Κογκρέσο και το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, σχετικά με το ενδεχόμενο ρωσικής εμπλοκής στην προεκλογική εκστρατεία του 2016, αλλά και πιθανής συνωμοσίας της προεκλογικής του εκστρατείας με τη Μόσχα.

Στην εξωτερική πολιτική, ο πρόεδρος Τραμπ βρίσκεται αντιμέτωπος με τη δύσκολη κατάσταση που έχει προκληθεί από την κλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο, μετά την πρόσφατη δοκιμή πυραύλου (ICBM) από τη Βόρεια Κορέα, και εξαιτίας του προβλήματος αυτού, εμφανίζεται επικριτικός έναντι της Κίνας.

Παράλληλα, η Ρωσία ενεργοποιεί στη Μόσχα τη διαδικασία απέλασης Αμερικανών διπλωματών, μετά την ψήφιση από το Κογκρέσο του νομοσχεδίου των νέων αμερικανικών κυρώσεων, με το κλίμα στις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας να είναι ψυχροπολεμικό.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.