Quantcast
Στο «μικροσκόπιο» των αμερικανικών αρχών η British American Tobacco - enikonomia.gr
share

Στο «μικροσκόπιο» των αμερικανικών αρχών η British American Tobacco

δημοσιεύτηκε:

Η Βρετανία ξεκίνησε επίσημη έρευνα αναφορικά με τις υποψίες περί διαφθοράς στη British American Tobacco (BAT) και τις θυγατρικές της, σχεδόν δύο χρόνια από τότε που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας εικασίες για δωροδοκία στην Αφρική.

Η μεγαλύτερη στον κόσμο πολυεθνική καπνοβιομηχανία ανέφερε σε ανακοίνωση ότι σχεδιάζει να συνεργαστεί με τις Αρχές στο πλαίσιο της έρευνας χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

«Το SFO επιβεβαιώνει ότι διερευνά τις υποψίες περί διαφθοράς στην άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας από την BAT, τις θυγατρικές της και συνδεδεμένα πρόσωπα», ανέφερε σε σημερινή ανακοίνωση το βρετανικό σώμα δίωξης οικονομικού εγκλήματος (Serious Fraud Office, SFO).

Η εταιρία, τα εμπορικά σήματα της οποίας περιλαμβάνουν μάρκες όπως η Dunhill και η Lucky Strike, δήλωσε πέρυσι τον Φεβρουάριο ότι είχε διορίσει μια νομική εταιρία για να διερευνήσει τις καταγγελίες για παρατυπίες στην Αφρική και είναι σε επαφή με το SFO.

Η BAT δήλωσε τότε ότι είχε γνώση κάποιων εκ των καταγγελιών και ότι τις είχε διερευνήσει, αλλά διόρισε εξωτερικούς συνεργάτες δεδομένου του αριθμού και της φύσης των εικασιών καθώς και της μηδενικής ανοχής της σε υποθέσεις διαφθοράς οπουδήποτε στον κόσμο.

Η κίνηση το 2016 έγινε αφού πρόγραμμα του BBC τον Νοέμβριο του 2015 είχε περιγράψει περιπτώσεις εργαζομένων της BAT που δωροδοκούσαν αξιωματούχους σε χώρες της ανατολικής Αφρικής, όπως η Ρουάντα και το Μπουρούντι, σε μια προσπάθεια να υπονομεύσουν την αντικαπνιστική νομοθεσία. Το BBC επικαλέστηκε έγγραφα που παρείχε πρώην υπάλληλος.

Εκπρόσωποι της BAT και του SFO αρνήθηκαν να διευκρινίσουν ποιες χώρες αφορά η έρευνα.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.