Quantcast
Ισπανία: Πολιτικές διεργασίες ενόψει του καταλανικού δημοψηφίσματος - enikonomia.gr
share

Ισπανία: Πολιτικές διεργασίες ενόψει του καταλανικού δημοψηφίσματος

δημοσιεύτηκε:

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι υποδήλωσε χθες πως «δεν αποκλείεται» να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 16 Αυγούστου σε περίπτωση που, μετά την επανάληψη των εργασιών του Καταλανικού Κοινοβουλίου εκείνην την ημέρα, κυρωθεί η διαδικασία για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου, για την απόσχιση της αυτόνομης περιοχής αυτής από την Ισπανία.

«Επί της αρχής δεν το αποκλείω», τόνισε ο Ραχόι, αναφορικά με τη σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου, που κανονικά προβλέπεται για τις 25 Αυγούστου. «Είναι πιθανόν να υπάρξει ένα συμβούλιο νωρίτερα», τόνισε από την Γαλικία όπου περνά τις διακοπές του ο ισπανός πρωθυπουργός.

Όπως τόνισε, στο περιθώριο ενός περιπάτου του στις όχθες του γραφικού ποταμού Ούμια, στο Πόντε Αρνέλας της Ποντεβέδρα, ο Ραχόι δήλωσε πως «εν πλήρη ηρεμία και μετριοπάθεια, τονίζω πως δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα δημοψήφισμα την 1η Οκτωβρίου. Ο νόμος κι η δημοκρατία δεν μπορούν να διαχωρισθούν και δεν θα διαχωρισθούν».

Για τον ίδιο, αυτήν την εβδομάδα «υπήρξε μία καλή είδηση από την πλευρά του Ανωτάτου Δικαστηρίου που έκρινε πως δεν μπορεί να κυρωθεί ένας νόμος για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος εντός 24 ωρών, πράγμα που είναι παράνομο». Όπως πρόσθεσε, «η Ισπανία είναι μία προωθημένη δημοκρατία όπου ισχύουν οι νόμοι και το κράτος και δεν είναι δυνατόν ένας κυβερνών να ισχυρισθεί πως δεν πρόκειται να υπακούσει στους νόμους».

Πηγή: El Pais, El Publico, El Mundo


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.