http://www.enikonomia.gr/international/162233,pligma-gia-to-kyros-tis-germanikis-aftokinitoviomichanias-stin-ki.html http://media.enikonomia.gr/data/photos/resized/125_162233_60125120b5-86dbc7b759dcb1a0.jpg Οι πρόσφατες κατηγορίες για σύσταση καρτέλ με αρνητικούς πρωταγωνιστές τις κορυφαίες γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες αποτέλεσαν σημείο αναφοράς και στα κρατικά... 8/5/2017 8:56:08 AM

Πλήγμα για το κύρος της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κίνα

Πλήγμα για το κύρος της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κίνα

Οι πρόσφατες κατηγορίες για σύσταση καρτέλ με αρνητικούς πρωταγωνιστές τις κορυφαίες γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες αποτέλεσαν σημείο αναφοράς και στα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας. Κατά κανόνα πρόκειται για ρεπορτάζ που επικαλούνται σχετικές αναφορές και πληροφορίες των γερμανικών ΜΜΕ. Τα σχόλια σχετικά με την σκανδαλώδη υπόθεση είναι πάντως δυσεύρετα στην Κίνα. Αυτό οφείλεται πιθανόν και στο γεγονός ότι τέτοιου είδους ειδήσεις δεν συμβαδίζουν καθόλου με την καθιερωμένη εικόνα που έχουν οι Κινέζοι πολίτες για τη Γερμανία, τους Γερμανούς και βεβαίως τα γερμανικά αυτοκίνητα.

Ένα από τα λιγοστά σχόλια που δημοσιεύθηκε στην κρατική εφημερίδα της νεολαίας έφερε τον τίτλο «Η Γερμανία είναι βαριά τραυματισμένη» και τονίζει ότι στους πληγέντες συγκαταλέγονται κατά πρώτο λόγο οι ίδιοι οι κατασκευαστές και μετά ακολουθούν οι καταναλωτές. Ο Κινέζος σχολιογράφος τονίζει πάντως ότι «αυτή που έχει τραυματιστεί πολύ βαριά είναι η γερμανική οικονομία» και θεωρεί ότι «το σκάνδαλο περί καρτέλ είναι ακόμη πιο συνταρακτικό από το dieselgate επειδή δείχνει ότι οι κατασκευαστές αυτοκινήτων εξαπατούσαν την αγορά και τους καταναλωτές επί 20 ολόκληρα χρόνια». Συμπερασματικά, το «καρτέλ-gate» προκαλεί την μεγαλύτερη κρίση εμπιστοσύνης στους κόλπους της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας και πλήττει σοβαρά τη φήμη του «Made in Germany», εκτιμά η εφημερίδα της Κίνας, η αγορά της οποίας αποτελεί βασικό πυλώνα κέρδους για τους Γερμανούς κατασκευαστές.

«Τα καρτέλ στη Γερμανία δεν σπανίζουν»

Σχόλιο στην εξειδικευμένη κινεζική ιστοσελίδα autohome.com επιχειρεί μια αναδρομή στην ιστορία των γερμανικών καρτέλ. «Τα καρτέλ στη Γερμανία δεν σπανίζουν. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι Γερμανοί φέρουν μέσα τους ένα "μονοπωλιακό γονίδιο"», γράφει ο σχολιαστής, επισημαίνοντας ότι το 1911 είχαν καταγραφεί στη Γερμανία 550 έως 600 καρτέλ. Κατά τον ίδιο μάλιστα, ο Χέρμαν Γκέρινγκ, εκ των κορυφαίων ναζί και επικεφαλής της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας στο Γ' Ράιχ, είχε καταστήσει τη σύσταση καρτέλ επίσημη οικονομική πολιτική του κράτους. Ο σχολιαστής τολμά έναν παραλληλισμό της αυτοκινητοβιομηχανίας με την… κρεαταγορά. Όπως λέει, εκεί οι κρεοπώλες ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλο κάνοντας καλύτερες προσφορές με αποτέλεσμα να πέφτουν οι τιμές. Ως εκ τούτου θα πρέπει είτε να σχηματίσουν ένα καρτέλ για να μην καταστραφούν. Άλλο ενδεχόμενη είναι οι μεγάλοι να «καταπιούν» τους μικρούς. Είτε έτσι είτε αλλιώς, θα προέκυπτε μονοπώλιο, εκτιμά ο Κινέζος σχολιαστής, ο οποίος δείχνει κατανόηση για το καρτέλ της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Όπως εξηγεί, η σύσταση καρτέλ είναι ευκολότερη από όσο νομίζει κανείς, επισημαίνει ότι το επιχειρηματικό συμφέρον ωθεί τις επιχειρήσεις σε αυτό το βήμα και θεωρεί ότι οι «συνεννοήσεις» είναι ευκολότερες δεδομένου ότι στη γερμανική αγορά αυτοκινήτου έχουν απομείνει κατά βάση τρεις «σημαντικοί παίκτες». Εκτίμηση του Κινέζου ειδικού είναι ότι η πιθανή επιβολή προστίμων ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ «δεν θα οδηγήσει στην καταστροφή» τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, ωστόσο «προβλέπεται ότι η σειρά των σκανδάλων θα επισκιάσει την εκατοντάχρονη ιστορία των γερμανικών αυτοκινήτων».

Διίστανται οι απόψεις των πολιτών

Στα σχόλια των Κινέζων χρηστών του διαδικτύου οι απόψεις διίστανται. Ορισμένοι φαίνονται ασυγκίνητοι από τα σκάνδαλα, τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση το επόμενό τους αυτοκίνητο θα είναι και πάλι «Made in Germany». Άλλοι ρίχνουν τις ευθύνες στους πολιτικούς, οι οποίοι -όπως λένε- θέτουν υπερβολικά χαμηλά όρια εκπομπών εξωθώντας ουσιαστικά τις εταιρείες σε παρατυπίες. Ωστόσο δεν λείπουν και τα καυστικά σχόλια στη δημόσια συζήτηση. «Οι Γερμανοί είναι γνωστοί για την τελειομανία τους αλλά και τις παγαποντιές τους», λέει ένας χρήστης. «Είναι καιρός να πούμε αντίο στον μύθο του γερμανικού αυτοκινήτου», σχολιάζει ένας άλλος Τέλος δεν λείπουν και σχόλια που φανερώνουν έναν βαθμό απελπισίας: «Αν η τιμιότητα δεν μετράει πια ούτε στη Γερμανία, τίνος τα προϊόντα μπορούμε ακόμη να εμπιστευόμαστε».


Πηγή: Deutsche Welle

Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ