Quantcast
Ολισθαίνει στο χάος η Βενεζουέλα- Σε κατ' οίκον περιορισμό ο ηγέτης της αντιπολίτευσης - enikonomia.gr
share

Ολισθαίνει στο χάος η Βενεζουέλα- Σε κατ’ οίκον περιορισμό ο ηγέτης της αντιπολίτευσης

δημοσιεύτηκε:

Σε κατ’οίκον περιορισμό τέθηκε εκ νέου στη Βενεζουέλα ο Λεοπόλδο Λόπες, ένας εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με τη σύζυγό του Λίλιαν Τιντόρι που είναι επίσης εξέχον στέλεχος της αντιπολίτευσης, ο Λόπες αποφυλακίστηκε το Σάββατο το βράδυ από την στρατιωτική φυλακή στην οποία τον είχαν μεταφέρει την Τρίτη. «Τον μετέφεραν στο σπίτι», έγραψε στο twitter η Τιντόρι.

Ο Λόπες, η πιο εμβληματική μορφή της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα είχε αποφυλακιστεί στις 8 Ιουλίου μετά από τρία χρόνια και πέντε μήνες ,για λόγους υγείας και είχε τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό στο σπίτι του στο Καράκας. Ωστόσο, είχε μεταφερθεί ξανά σε στρατιωτική φυλακή από την οποία αφέθηκε ελεύθερος χθες το βράδυ για να τεθεί εκ νέου σε κατ’οίκον περιορισμό.



Η Συντακτική Συνέλευση καθαίρεσε την γενική εισαγγελέα


Η νέα Συντακτική Συνέλευση της Βενεζουέλας, που διαθέτει απεριόριστες εξουσίες, καθαίρεσε την γενική εισαγγελέα Λουίσα Ορτέγα, που έχει μετατραπεί σε έναν από τους κύριους διαφωνούντες απέναντι στο πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

Η κα. Ορτέγα θα αντικατασταθεί προσωρινά από τον «συνήγορο του λαού» (συνήγορο του πολίτη) Τάρεκ Ουίλιαμ Σάαμπ, ανακοίνωσε η Συντακτική Συνέλευση που αποφάσισε επίσης ότι η θητεία της θα έχει ανώτατη διάρκεια δύο ετών.

Η γενική εισαγγελέας είχε δηλώσει προηγουμένως στους δημοσιογράφους ότι μονάδες Μπολιβαριανής Εθνοφυλακής έχουν λάβει θέση γύρω από τα γραφεία της Γενικής Εισαγγελίας στο κέντρο του Καράκας και ότι την εμπόδισαν να εισέλθει στο κτίριο.

«Πρόκειται για δικτατορία!», είπε στους δημοσιογράφους . «Οχι μόνο συλλαμβάνουν αυθαίρετα ανθρώπους, αλλά τους δικάζουν τα στρατιωτικά δικαστήρια και τώρα εμποδίζουν τον γενικό εισαγγελέα να μπει στο γραφείο του».

Η Λουίσα Ορτέγα υποσχέθηκε να συνεχίσει «να αγωνίζεται για την ελευθερία και τη δημοκρατία στη Βενεζουέλα».

Η Λουίσα Ορτέγα διορίσθηκε γενική εισαγγελέας το 2007 από τον Ούγκο Τσάβες και είναι η σημαντικότερη εκπρόσωπος θεσμού στη χώρα που εναντιώνεται στον διάδοχό του Νικολάς Μαδούρο.

Κατήγγειλε διάρρηξη της συνταγματικής τάξης στην ψηφοφορία για την εκλογή της Συντακτικής Συνέλευσης, η οποία διαθέτει υπερεξουσίες. Η γενική εισαγγελία ζήτησε χθες την ακύρωση της εναρκτήριας συνεδρίασης της Συντακτικής.

Η υπηρεσία της Λουίσα Ορτέγα διευκρίνισε ότι το αίτημα αυτό βασίσθηκε «στην διάπραξη αδικημάτων κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας» της 30ής Ιουλίου. Η γενική εισαγγελία άνοιξε την Τετάρτη έρευνα έπειτα από τις αποκαλύψεις της βρετανικής εταιρείας SmartMatic που είχε αναλάβει την οργάνωση και τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας για χειραγώγηση του αριθμού των ψηφισάντων. Σύμφωνα με την εταιρεία, η διαφορά ανάμεσα στην πραγματική συμμετοχή και τη συμμετοχή που ανακοινώθηκε είναι «τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι».

Την επομένη της ψηφοφορίας ο Μαδούρο απείλησε «να αφαιρέσει τη θέση» της γενικής εισαγγελέως, η οποία κατήγγειλε «δικτατορική πρόθεση».



Η γενική εισαγγελέας αρνείται να αναγνωρίσει την καθαίρεσή της


Η γενική εισαγγελέας της Βενεζουέλας Λουίσα Ορτέγα αρνείται να αναγνωρίσει την καθαίρεσή της από τη Συντακτική Συνέλευση.

«Δεν αναγνωρίζω τις αποφάσεις αυτές…διότι αντίκεινται στο Σύνταγμα και τον νόμο», δήλωσε ο Λουίσα Ορτέγα, καταγγέλλοντας «πραξικόπημα κατά του Συντάγματος» από την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο.



«Αιχμαλωσία» των θεσμών καταγγέλλει η αντιπολίτευση


Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας κατήγγειλε την «αιχμαλωσία» των θεσμών έπειτα από την καθαίρεση της γενικής εισαγγελέως Λουίσα Ορτέγα από την νέα Συντακτική Συνέλευση.

«Αυτό που συμβαίνει στην Βενεζουέλα είναι μια ολοκληρωτική αιχμαλωσία όλων των θεσμών από ένα στρατόπεδο, από ένα μοναδικό πολιτικό κόμμα», δήλωσε ο Χούλιο Μπόρχες, πρόεδρος του κοινοβουλίου, όπου η αντιπολίτευση έχει την πλειοψηφία.

Η γενική εισαγγελία ζήτησε την Παρασκευή την ακύρωση της εναρκτήριας συνεδρίασης της Συντακτικής και η Ορτέγα ήταν η σημαντικότερη εκπρόσωπος θεσμού στη χώρα που εναντιωνόταν στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.