Quantcast
Έτινγκερ: Η Βρετανία θα πληρώνει για χρόνια την ΕΕ - enikonomia.gr
share

Έτινγκερ: Η Βρετανία θα πληρώνει για χρόνια την ΕΕ

δημοσιεύτηκε:

H Βρετανία θα χρειαστεί να συνεχίσει τις πληρωμές προς την Ε.Ε., τουλάχιστον έως το 2020, δηλαδή ακόμη και μετά την αποχώρησή της από την Ένωση το 2019, επεσήμανε ο Γκίντερ Έτινγκερ, Επίτροπος Προϋπολογισμού της Ε.Ε., μιλώντας στη γερμανική Bild.

O Ευρωπαίος αξιωματούχος υποστήριξε ότι το Λονδίνο έχει την υποχρέωση να τηρήσει τις μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις που είχε αναλάβει πριν το δημοψήφισμα του 2016, οι οποίες αφορούν τη χρηματοδοτική στήριξη διάφορων ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

«Ως αποτέλεσμα τούτου, θα χρειαστεί να αποστέλλει χρήματα στις Βρυξέλλες τουλάχιστον έως το 2020» επισήμανε στην εφημερίδα

Ο Έτινγκερ αναμένει ότι η Γερμανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με έξτρα κόστη που θα φτάσουν σε μονοψήφιο ποσό κάποιων δισεκατομμυρίων ευρώ, συνεπεία του Brexit.
Η αποχώρηση της Βρετανίας από το ευρωπαϊκό μπλοκ θα αφήσει πίσω της «τρύπα» 10 – 12 δισ. ευρώ (9-10,8 δισ. στερλίνες) στον ετήσιο προϋπολογισμό της ΕΕ, σύμφωνα πάντα με τον Επίτροπο.

Το κενό, όπως είπε, μπορεί να καλυφθεί από περικοπές στον προϋπολογισμό και αύξηση των συνεισφορών των χωρών – μελών, ωστόσο, η ΕΕ μπορεί να εξοικονομήσει χρήματα από την κατάργηση των εκπτώσεων που είχε διαπραγματευτεί τα προηγούμενα χρόνια με διάφορα κράτη – μέλη.

«Αυτό θα φέρει σημαντική διοικητική απλούστευση και θα θέσει τέλος στα παζάρια που συνοδεύουν τις διαπραγματεύσεις προϋπολογισμών» συμπλήρωσε, καταλήγοντας.
Όπως σημειώνει το Reuters, η Κομισιόν τον Ιούνιο είχε σκιαγραφήσει πέντε σενάρια για την αντιμετώπιση του έξτρα κόστους από την αποχώρηση της Βρετανίας, σημειώνοντας ότι η ΕΕ θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί πηγές όπως οι εταιρικοί φόροι, ξη επιβολή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, καθώς και εισφορές επί της ηλεκτρικής ενέργειας, των καυσίμων και των εκπομπών ρύπων.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.