Quantcast
Κατρακυλά η δημοτικότητα του Τραμπ - enikonomia.gr
share

Κατρακυλά η δημοτικότητα του Τραμπ

δημοσιεύτηκε:

Έξι μήνες μετά την επίσημη ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του, το ποσοστό δημοτικότητας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο του, σύμφωνα με δημοσκόπηση του CNN. Παράλληλα, τα 3/4 των Αμερικανών δηλώνουν ότι δεν μπορούν να εμπιστευτούν τα περισσότερα από αυτά που ακούνε από τον Λευκό Οίκο.

Ποσοστό 38% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι εγκρίνουν τους χειρισμούς του Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας δημοσκόπησης (SSRS) του CNN, ενώ ποσοστό 56% των συμμετεχόντων δεν εγκρίνουν τους χειρισμούς του Αμερικανού προέδρου. Μόλις ένας Αμερικανός πρόεδρος είχε ποσοστό αποδοχής κάτω του 50% σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα από την ανάληψη των καθηκόντων του, σύμφωνα με τα δεδομένα των σύγχρονων δημοσκοπήσεων στις ΗΠΑ. Ήταν ο Μπιλ Κλίντον με ποσοστό αποδοχής 44%, την ίδια χρονική περίοδο του 1993.

Περίπου οι μισοί από αυτούς που συμμετείχαν στη νέα δημοσκόπηση (47%) εκφράζουν την σοβαρή αντίθεσή τους με τους χειρισμούς του Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, ενώ το 24% δηλώνει ότι σχολιάζει θετικά τον τρόπο δράσης του Αμερικανού προέδρου.

Μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων το ποσοστό αποδοχής του Τραμπ μειώθηκε από το 73% τον Φεβρουάριο, στο 59% σήμερα. Μεταξύ των λευκών που δεν έχουν πανεπιστημιακό πτυχίο κι αποτέλεσαν την ισχυρή εκλογική βάση του Τραμπ, το ποσοστό αποδοχής των χειρισμών του βρίσκεται στο 35% και είναι μειωμένο κατά 12 μονάδες, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο.

Σε υψηλά ποσοστά παραμένει και η μη αποδοχή του Τραμπ από τους Δημοκρατικούς που καταγράφεται στο 80%.

Παράλληλα, μειώνεται το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι ο Τραμπ μπορεί να δρομολογήσει την πραγματική αλλαγή που έχουν ανάγκη οι ΗΠΑ. Έτσι, ποσοστό 43% των συμμετεχόντων στην δημοσκόπηση δηλώνει ότι “ ο Τραμπ μπορεί να κάνει τις αλλαγές που χρειάζονται οι ΗΠΑ,” έναντι ποσοστού 48% τον Απρίλιο. Το ποσοστό όσων υποστήριζαν ότι “μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά την κυβέρνηση” καταγράφεται σήμερα στο 39% έναντι ποσοστού 44% τον Απρίλιο.

Η δημοσκόπηση εντοπίζει επίσης, μεγάλο ποσοστό αμφιβολίας για τις πληροφορίες που δίνει στην δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος. Μόλις το 1/4 των Αμερικανών, ποσοστό 24% δηλώνουν ότι εμπιστεύονται όλες τις πληροφορίες ή τις περισσότερες από αυτές που δημοσιοποιούνται επίσημα από τον Λευκό Οίκο. Από την άλλη μεριά, ποσοστό 30% δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται “απολύτως τίποτα” από όσα ακούει και προέρχονται από το προεδρικό γραφείο.

Μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων, ποσοστό 50% δηλώνει ότι μπορεί να εμπιστευτεί τις περισσότερες από τις πληροφορίες που δημοσιοποιεί ο Λευκός Οίκος.

Η επιχειρηματική εμπειρία του Τραμπ και η ικανότητά του να φέρει την αλλαγή στις ΗΠΑ, ήταν δύο από τα βασικά προεκλογικά επιχειρήματα του Αμερικανού προέδρου, ενώ οι “ρωγμές” που προκλήθηκαν στην βάση των υποστηρικτών του, δημιουργούν μία νέα πολιτική εικόνα σήμερα.

Μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων και των ανεξάρτητων που τείνουν προς το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, το ποσοστό αυτών που πιστεύουν ότι ο Τραμπ μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά την αμερικανική κυβέρνηση έχει μειωθεί κατά 10% από την δημοσκόπηση του Απριλίου (CNN/ORC). Μεταξύ των λευκών χωρίς πανεπιστημιακή εκπαίδευση το 50% βλέπει τον Τραμπ σαν αποτελεσματικό μάνατζερ. Η ίδια κατηγορία ψηφοφόρων πιστεύει ότι ο Τραμπ μπορεί να φέρει την αλλαγή σε ποσοστό 58% σήμερα, έναντι ποσοστού 64% τον Απρίλιο.

Το 53% των Αμερικανών πιστεύουν ότι τα πράγματα εξελίσσονται καλά για τις ΗΠΑ, ενώ το ποσοστό αυτό, παραμένει σταθερό σε σύγκριση με το ποσοστό του Απριλίου.

Στο επίπεδο της εθνικής ασφάλειας, ποσοστό 48% αποδέχεται τις κινήσεις του Τραμπ, έναντι ποσοστού 47% που τις επικρίνει, ενώ οι Αμερικανοί παραμένουν διαιρεμένοι για τις οικονομικές επιλογές του Αμερικανού προέδρου και τους χειρισμούς του στην οικονομία, καθώς 47% τους απορρίπτει έναν 45% που τους εγκρίνει.

Σε άλλους τομείς άσκησης του κυβερνητικού έργου, η πλειοψηφία εκφράζεται αρνητικά για την πολιτική που ακολουθεί ο Τραμπ στην υγεία (62%) στα εξωτερικά θέματα (61%) στην μετανάστευση (55%) στην βοήθεια προς την μεσαία τάξη (54%). Το 48% δεν εγκρίνει τους χειρισμούς του στην φορολογία, με το ποσοστό αποδοχής στον τομέα αυτό να περιορίζεται στο 34%. Ωστόσο, η κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου έχει καθυστερήσει χρονικά και οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο προσπαθούν να δρομολογήσουν τις κατάλληλες εξελίξεις, ώστε ο νέος φορολογικός κώδικας να παρουσιαστεί μέσα στον Σεπτέμβριο.

Αναπολώντας την περίοδο των 200 ημερών από την επίσημη ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του Τραμπ, ποσοστό 36% των ερωτηθέντων θεωρεί την περίοδο αυτή, ως επιτυχή έναντι ποσοστού 59% που την κρίνει ως αποτυχία. Ωστόσο, οι προηγούμενοι πρόεδροι Τζορτζ Μπους Τζούνιορ και Μπαράκ Ομπάμα θεωρούνταν ως επιτυχημένοι σε αυτήν την περίοδο της προεδρίας τους με τα ποσοστά να είναι στο 56% για τον Μπους, αλλά και στο 51% για τον Ομπάμα.

Γενικότερα, ποσοστό 62% των συμμετεχόντων στην δημοσκόπηση δηλώνουν ότι οι δηλώσεις και οι ενέργειες του Τραμπ από τότε που ανέλαβε την προεδρία, τους έκαναν να μην αισθάνονται εμπιστοσύνη για την ικανότητα του, να είναι πρόεδρος. Το 50% των λευκών χωρίς πανεπιστημιακή εκπαίδευση, μοιράζονται την άποψη αυτή.

Το 59% των Αμερικανών δηλώνει ότι ο Τραμπ δεν έδωσε την απαιτούμενη προσοχή στα σημαντικότερα προβλήματα με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωπες οι ΗΠΑ. Περίπου το ίδιο ποσοστό (58%) υποστηρίζει ότι το στυλ διοίκησης που έχει, αλλά και τα τεκταινόμενα στην Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου, επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα της αμερικανικής κυβέρνησης.

Το 62% των συμμετεχόντων έναντι ποσοστού 56% τον Απρίλιο, τονίζουν ότι ο Τραμπ δεν κατόρθωσε να οργανώσει μία αποτελεσματική ομάδα υψηλόβαθμων συμβούλων για να εργαστούν αποτελεσματικά στον Λευκό Οίκο.

Από την άλλη μεριά, ποσοστό 30% των Αμερικανών δηλώνουν ότι θαυμάζουν τον Αμερικανό πρόεδρο, ενώ σε ποσοστό 34% δηλώνουν ότι αισθάνονται υπερήφανοι που τον έχουν πρόεδρο. Ωστόσο, το 55% των συμμετεχόντων στην δημοσκόπηση δηλώνουν ότι “χαμήλωσε” το ανάστημα του προεδρικού αξιώματος στις ΗΠΑ, ενώ οι έξι στους δέκα δεν θεωρούν ότι ο Τραμπ είναι ειλικρινής ή ότι εμπνέει εμπιστοσύνη.

Για την εκτεταμένη χρήση του Twitter από τον Τραμπ, οι επτά στους δέκα συμφωνούν με την εκτίμηση του ίδιου, ότι το αναφερόμενο ηλεκτρονικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης του επιτρέπει να επικοινωνεί άμεσα με τους υποστηρικτές του, χωρίς να διαμεσολαβεί το “φίλτρο” των αμερικανικών ΜΜΕ. Από την άλλη μεριά, το 52% των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι το Twitter δεν είναι ένα αποτελεσματικό μέσο για την δημοσιοποίηση των απόψεων του Αμερικανού προέδρου, σε σημαντικά θέματα, ενώ το 72% τονίζει ότι με την εκτεταμένη χρήση του Twitter, ο Τραμπ δεν στέλνει το σωστό μήνυμα στους υπόλοιπους ηγέτες του κόσμου. Οι επτά στους δέκα υποστηρίζουν ότι συνήθως ο Τραμπ αντιδρά μέσω Twitter σε ειδήσεις που έχουν μεταδοθεί από την τηλεόραση, με το 71% να δηλώνει ότι ο τύπος αυτός επικοινωνίας δεν είναι ασφαλής για έναν πρόεδρος. Έξι στους δέκα υποστηρίζουν ότι οι αναρτήσεις του προέδρου στο Twitter, είναι δυνατό να παρανοηθούν εύκολα, ενώ το 63% εκτιμά ότι οι αναρτήσεις καταλήγουν τελικά να τους παραπλανούν. Ποσοστό μόλις 10% των Αμερικανών έχουν αντιδράσει ή διαδώσει ανάρτηση του Τραμπ στο Twitter ή σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πηγή: CNN, ΑΠΕ-ΜΠΕ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.