Quantcast
ΗΠΑ: Έτοιμοι να αναδιοργανώσουν το φορολογικό σύστημα οι Ρεπουμπλικανοί - enikonomia.gr
share

ΗΠΑ: Έτοιμοι να αναδιοργανώσουν το φορολογικό σύστημα οι Ρεπουμπλικανοί

δημοσιεύτηκε:

Υπάρχουν μία σειρά από λόγοι για τους οποίους, η προσπάθεια αναδιοργάνωσης του αμερικανικού φορολογικού κώδικα από τους Ρεπουμπλικάνους το φθινόπωρο θα είναι πολύπλοκη, σχολιάζει το CNN.

Οι αλλαγές στην φορολογία είναι από τη φύση τους πολύπλοκες, ενώ η τελευταία φορά που κατατέθηκε σχετικός νόμος ήταν το 1986. Έχουν ήδη περάσει 31 χρόνια και οι παράμετροι υλοποίησης της φορολογικής μεταρρύθμισης εξακολουθούν να είναι το ίδιο δύσκολοι.

Μέχρι τώρα, δεν έχει κατατεθεί κάποιο νομοσχέδιο που να εξειδικεύει τον τρόπο με τον οποίο, τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι, όσο κι ο Λευκός Οίκος θα πραγματοποιήσουν την μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος. Ο Λευκός Οίκος δημοσιοποίησε τις βασικές κατευθύνσεις σε κείμενο μιας σελίδας, μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Τραμπ, στις αρχές του χρόνου, ενώ από τα τέλη Ιουλίου συνεργάζεται με τους ηγέτες του Κογκρέσου προκειμένου να δημοσιοποιήσει ένα ευρύτερο πλαίσιο αρχών.

Ο Λευκός Οίκος δηλώνει ότι θα εργαστεί παρασκηνιακά στην διάρκεια των διακοπών του Αυγούστου για το Κογκρέσο, προκειμένου να επιτύχει τον συντονισμό της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας, πριν το νομοσχέδιο κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή τον Σεπτέμβριο. Ο κεντρικός πολιτικός στόχος είναι το νομοσχέδιο της φορολογικής μεταρρύθμισης να σταλεί για υπογραφή στο γραφείο του προέδρου Τραμπ, στα μέσα Νοεμβρίου. Μία τέτοια εξέλιξη, προϋποθέτει ότι θα έχει ψηφιστεί από το Κογκρέσο.

Από την πλευρά του, ο Μιτς Μακόνελ ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι ο πολιτικός στόχος είναι η ψήφιση του νομοσχεδίου για την φορολογική μεταρρύθμιση “κάποια στιγμή μέσα στην χρονιά.”

Πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν ότι πρόκειται για έναν φιλόδοξο χρονικά στόχο με δεδομένη την πολυπλοκότητα του νομοσχεδίου, αλλά και η σθεναρή αντιπαλότητα μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών, που προκάλεσε ουσιαστικές χρονικές καθυστερήσεις στο νομοθετικό έργο, από τις επικυρώσεις διορισμών μέχρι την πολιτική κατάρρευση της προσπάθειας για την κατάργηση κι αντικατάσταση του προγράμματος Obamacare.

Μεταξύ των κυριότερων ζητημάτων που καλούνται ν’ αντιμετωπίσουν οι Ρεπουμπλικάνοι είναι η ψήφιση του προϋπολογισμού, ο καθορισμός της οροφής δανεισμού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, το νομοσχέδιο για την υγεία, αλλά κι ο καθορισμός της εισοδηματικής πολιτικής της νέας αμερικανικής κυβέρνησης στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης.

Ο Μακόνελ δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει την διαδικασία ψήφισης του φορολογικού νομοσχεδίου με απλή πλειοψηφία 51 ψήφων (reconciliation) έναντι των παραδοσιακών κανόνων λειτουργίας της Γερουσίας που απαιτούν 60 θετικές ψήφους. Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν πλειοψηφία 52 εδρών στην Γερουσία, έναντι 48 των Δημοκρατικών.

Το Κογκρέσο έχει χρονικό περιθώριο μέχρι το τέλος Αυγούστου, μετά την επιστροφή των μελών του από τις καλοκαιρινές διακοπές, προκειμένου να λάβει αποφάσεις για την αύξηση του ορίου δανεισμού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ώστε ν’ αποφευχθεί το ενδεχόμενο χρεοκοπίας. Το ζήτημα αυτό, αναμένεται ν’ απαιτήσει ουσιαστικό χρόνο συζητήσεων, καθιστώντας ακόμη δυσκολότερη την δρομολόγηση εξελίξεων στο στενό χρονικό πλαίσιο που έχει τεθεί για την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε το νομοσχέδιο για την υγεία, ενώ η πολιτική κατάρρευση της προσπάθειας για την κατάργηση κι αντικατάσταση του προγράμματος Obamacare στην Γερουσία, δημοσιοποίησε την ουσιαστική πολιτική διάσταση απόψεων μεταξύ της συντηρητικής και της προοδευτικής πτέρυγας του κόμματος, σχετικά με την κάλυψη του οικονομικού κόστους των συμβολαίων ιδιωτικής ασφάλειας για τις υπηρεσίες υγείας.

Ο καθορισμός της εισοδηματικής πολιτικής της κυβέρνησης Τραμπ είναι καθοριστικής σημασίας αναφορικά με τις φοροαπαλλαγές στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Νωρίτερα μέσα στο 2017, ο Μακόνελ δήλωσε ότι η φορολογική μεταρρύθμιση θα πρέπει να είναι εισοδηματικά ουδέτερη. Ωστόσο, η κάθε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη, καθώς ο Λευκός Οίκος δεν έχει γνωστοποιήσει το σχέδιο του για τον ισοσκελισμό της απώλειας των ομοσπονδιακών εσόδων, η οποία θα προκύψει από την σχεδιαζόμενη μείωση της φορολογίας.

Πηγή: CNN, ΑΠΕ-ΜΠΕ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.