Quantcast
Το προσφυγικό εξακολουθεί να διχάζει την Ιταλία - enikonomia.gr
share

Το προσφυγικό εξακολουθεί να διχάζει την Ιταλία

δημοσιεύτηκε:

Η ιταλική κυβέρνηση εφαρμόζει μια πιο σκληρή στάση στο προσφυγικό, με τον υπουργό Εξωτερικών της να επιρρίπτει ευθύνες στην ΕΕ μέσω της Bild. Παράλληλα ορισμένες ΜΚΟ σταματούν προσωρινά τη δράση τους ενώ και το Βατικανό ανησυχεί.

Σφοδρή κριτική εξαπέλυσε κατά της ΕΕ ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο, κάνοντας λόγο για αποτυχία και τονίζοντας ότι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων μεταξύ των κρατών-μελών δεν λειτουργεί. Μιλώντας στην εφημερίδα Bild ο Ιταλός υπουργός στηλίτευσε την έλλειψη κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στο προσφυγικό, υπογραμμίζοντας ότι η Ιταλία δεν μπορεί να επωμιστεί μόνη της τα βάρη των προσφυγικό ροών από τη βόρεια Αφρική.

ΜΚΟ αποχωρούν από την Ιταλία

Στο μεταξύ, μετά από τους «Γιατρούς χωρίς σύνορα», και η οργάνωση «Σώστε τα παιδιά», αποφάσισε να διακόψει τις διασώσεις προσφύγων και μεταναστών, νότια της Σικελίας. Δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις ασφάλειας για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη δουλειά μας», αναφέρει η οργάνωση.

Από τις οκτώ μεγάλες ΜΚΟ που δραστηριοποιήθηκαν σε μόνιμη βάση στην κεντρική Μεσόγειο, τρεις αποφασίζουν τώρα να σταματήσουν προσωρινά τη δραστηριότητά τους. Οι αιτίες είναι πολλές: πρώτα απ όλα ο νέος κώδικας δεοντολογίας που επεξεργάσθηκε η ιταλική κυβέρνηση και επιβάλλει, μεταξύ των άλλων, την παρουσία ένοπλων αστυνομικών στα πλοία των ΜΚΟ. Ωστόσο -όπως έχουν καταγγείλει και οι Γιατροί χωρίς σύνορα-μια επιπλέον αιτία είναι και η επιθετική στάση της λιβυκής ακτοφυλακής. Σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο η κυβέρνηση της Ρώμης θα ζητήσει να αντικατασταθούν τα σκάφη των ΜΚΟ που αποχώρησαν με πλοία των αποστολών «Σοφία» και «Τρίτωνα».

Κερδίζει έδαφος η σκληρή γραμμί του Μ. Μινίτι


Με τον τρόπο αυτό, τουλάχιστον σε αυτή την φάση κερδίζει η σκληρή γραμμή του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών, Μάρκο Μινίτι. Η στάση αυτή έχει ως κύριο στόχο τον έλεγχο και την μείωση των μεταναστευτικών ρευμάτων από τη Λιβύη προς την Κάτω Ιταλία. Τα μέτρα δε που χρησιμοποιούνται για την επίτευξη του στόχου αυτού είναι οι συμφωνίες με δημάρχους αλλά και εκπροσώπους τοπικών φυλών της Λιβύης, οι επαφές για συνεργασία με άλλα όμορα, αφρικανικά κράτη, αλλά και ο έλεγχος των θαλάσσιων ροών.

Πολλές ΜΚΟ βέβαια καταγγέλλουν ότι υπάρχει τραγική αδιαφορία για τους πρόσφυγες και μετανάστες που κρατούνται στην Λιβύη κάτω από απάνθρωπες συνθήκες.

Τις ανησυχίες αυτές φαίνεται να συμμερίζεται και το Βατικανό. Παράλληλα, όμως, οι καθολικοί επίσκοποι της Ιταλίας επιμένουν ότι πρέπει να θεωρηθεί απόλυτη προτεραιότητα η καταπολέμηση των διακινητών ανθρώπινων ψυχών. Μια στάση, που σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο, είναι αποτέλεσμα και σειράς επαφών του επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης, Πάολο Τζεντιλόνι, με τον ίδιο τον πάπα Φραγκίσκο.


Πηγή: Deutsche Welle

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.