Quantcast
Υποχώρηση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία τον Αύγουστο - enikonomia.gr
share

Υποχώρηση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία τον Αύγουστο

δημοσιεύτηκε:

Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία εξασθένησε ελαφρά τον Αύγουστο, με τον δείκτη επιχειρηματικού κλίματος του Ινστιτούτου Ifo να υποχωρεί στις 115,9 μονάδες από το επίπεδο – ρεκόρ των 116 μονάδων τον Ιούλιο, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg. Αν και τα αναλυτικά στοιχεία για το ΑΕΠ, που ανακοινώθηκαν σήμερα το πρωί, έδειξαν ότι οι καταναλωτές και το δημόσιο οδηγούν σε ταχύτερη ανάπτυξη τη γερμανική οικονομία, οι ανησυχίες παραμένουν ότι η ενίσχυση του ευρώ θα επηρεάσει αρνητικά τις εξαγωγές.

Τα στοιχεία για το ΑΕΠ έδειξαν τη μεγάλη συμβολή των νοικοκυριών στην ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας με ρυθμό 0,6% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους (σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο). Ο ρυθμός αυτός αύξησης είναι αντίστοιχος με αυτόν που είχε εκτιμηθεί στις 15 Αυγούστου και υποδηλώνει ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης είναι σε τροχιά για να καταγράψει την ισχυρότερη ανάπτυξη από το 2011. Η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε 0,8% έναντι αύξησης 0,4% στο πρώτο τρίμηνο, η κατανάλωση του γερμανικού δημοσίου αυξήθηκε κατά 0,6% έναντι 0,2%, οι επενδύσεις μηχανολογικού εξοπλισμού αυξήθηκαν 1% έναντι 2,7% και οι εξαγωγές κατά 0,7% έναντι 1,6%.

Η ισχύς της γερμανικής οικονομίας, που στηρίζεται από τα χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ της ανεργίας στη χώρα, συμβάλλει στην ανάκαμψη της Ευρωζώνης, η οποία έχει παρακινήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να αρχίζει να εξετάζει αν μπορεί να ξεκινήσει τη μείωση της νομισματικής στήριξής της. Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα συναντηθούν στη Φρανκφούρτη στις 7 Σεπτεμβρίου για να συζητήσουν την πορεία του προγράμματος αγορών ομολόγων, αν και οι επενδυτές είναι σε επιφυλακή για τις όποιες ενδείξεις θα δώσει ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, με την ομιλία που θα κάνει αργότερα σήμερα στο Τζάκσον Χολ στις ΗΠΑ.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.