Quantcast
«Μαστίγιο χωρίς καρότο» στην Καταλονία - enikonomia.gr
share

«Μαστίγιο χωρίς καρότο» στην Καταλονία

δημοσιεύτηκε:

Το κοινοβούλιο της Καταλονίας επιμένει στο δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου για απόσχιση από την Ισπανία, εγκρίνοντας μάλιστα σχετικό νομοσχέδιο.

Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου σχολιάζει: «Σύμφωνα με το ισπανικό Σύνταγμα, αυτή η απόφαση θεωρείται παράνομη. Αλλά το πρόβλημα δεν λύνεται διά της απαγόρευσης. Γιατί, στις επόμενες περιφερειακές εκλογές, οι οπαδοί της απόσχισης αναμένεται να γιορτάσουν μία επιβλητική νίκη.

Όμως η Μαδρίτη δεν έχει σκεφτεί τίποτα καλύτερο από το να αποκαλεί ʻεπίθεση στη δημοκρατίαʼ την αξίωση των Καταλανών να αποφασίσουν δημοκρατικά για το μέλλον τους. Μέχρι σήμερα ο (πρωθυπουργός) Ραχόι δεν φαίνεται να επιδιώκει την ενότητα της Ισπανίας, ούτε επιζητεί το συμβιβασμό, αλλά εναποθέτει τις ελπίδες του στη δικαιοσύνη, η οποία συνεχώς κατακεραυνώνει με πρόστιμα τους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας».

Σε μία διαφορετική προσέγγιση η Tageszeitung του Βερολίνου παρατηρεί ότι «ο καταλανικός αυτονομισμός θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή της ΕΕ. Μία επιτυχία των Καταλανών θα πυροδοτούσε αποσχιστικές εντάσεις, για παράδειγμα στη Χώρα των Βάσκων, τη Σκωτία, τη Βόρεια Ιρλανδία, το Νότιο Τιρόλο, τη Φλάνδρα και την Τρανσυλβανία. Μάλιστα το κυβερνών κόμμα της Καταλονίας ERC αξιώνει ανεξαρτησία και για γαλλικά εδάφη τα οποία θεωρεί καταλανικά, όπως επίσης και για την επαρχία της Βαλένθια, αλλά και τις Βαλεαρίδες Νήσους. Σε λίγο η μισή Ευρώπη θα μπορούσε να εμπλακεί σε αντιπαραθέσεις για επαναχάραξη των συνόρων».

Πηγή: DW


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.