Quantcast
Ο Τραμπ απειλεί ακόμη και την παραγωγή ελιάς στην Ισπανία - enikonomia.gr
share

Ο Τραμπ απειλεί ακόμη και την παραγωγή ελιάς στην Ισπανία

δημοσιεύτηκε:

Ούτε η παραγωγή ελιάς στην Ισπανία δεν θα μείνει ανεπηρέαστη από τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ. Η πολιτική του εμπορικού προστατευτισμού στα αμερικανικά προϊόντα, που αποτελεί πυρήνα της οικονομικής πολιτικής του Αμερικανού Προέδρου και «σημαία» της προεκλογικής του εκστρατείας, επηρεάζει ήδη του παραγωγούς μαύρης επιτραπέζιας ελιάς στην Ισπανία.

Συγκεκριμένα, οι Ισπανοί παραγωγοί κλήθηκαν από την αμερικανική κυβέρνηση να προσκομίσουν έγγραφα τα οποία θα μπορούσαν να τους απαλλάξουν από την κατηγορία για αθέμιτο ανταγωνισμό, με την οποία βαρύνονται αφότου δύο εταιρείας στην Καλιφόρνια κατέθεσαν σχετική αγωγή εναντίον τους. Έτσι, οι εν λόγω παραγωγοί έχουν στη διάθεσή τους προθεσμία μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου προκειμένου να καταθέσουν όλα τα απαραίτητα αποδεικτικά έγγραφα. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της Ισπανικής Ένωσης Εξαγωγέων και Βιομηχανιών Επιτραπέζιας Ελιάς, Αντόνιο ντε Μόρα, μεταξύ των δικαιολογητικών υπάρχει και ένα ερωτηματολόγιο
150 σελίδων «που απαιτεί μία εξόχως περίπλοκη και κοπιώδη επεξεργασία».

«Στόχος των Ισπανών παραγωγών είναι να αποδείξουν πως οι αμερικανικές κατηγορίες δεν ευσταθούν και πως οι όποιες επιδοτήσεις λαμβάνουν έχουν εγκριθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Ο τομέας δεν λαμβάνει καμία ειδική επιδότηση, ούτε ακόμη και για τα λιοστάσια, και λαμβάνει απλώς τις ίδιες επιδοτήσεις με οποιονδήποτε άλλο αγροτοπαραγωγικό τομέα. Με την υπόθεση αυτή, τίθεται υπό αμφισβήτηση από τους Αμερικανούς και όλο το ευρωπαϊκό σύστημα επιδοτήσεων», εξηγεί ο κ. ντε Μόρα, ο οποίος παράλληλα ανέφερε πως τα αποδεικτικά έγγραφα για τις επιδοτήσεις συμπληρώνονται με τη συνεργασία της ισπανικής κυβέρνησης και της ΕΕ. 

«Οι καλές τιμές των Ισπανών παραγωγών είναι αποτέλεσμα της αποτελεσματικότητάς τους. Θα τους αποδείξουμε πως οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες της Καλιφόρνιας δεν οφείλονται στις εισαγωγές», διαμηνύει ο ντε Μόρο. 

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ, El Pais

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.