Quantcast
Ξεπέρασε το ένα τρισεκατομμύριο η αξία του συνταξιοδοτικού ταμείου της Νορβηγίας - enikonomia.gr
share

Ξεπέρασε το ένα τρισεκατομμύριο η αξία του συνταξιοδοτικού ταμείου της Νορβηγίας

δημοσιεύτηκε:

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάει το συνταξιοδοτικό ταμείο που έχει ιδρύσει η Νορβηγία και έχει γίνει γνωστό ως το «ταμείο των επόμενων γενεών». Η αξία του ταμείου ανέρχεται πλέον στο ένα τρισεκατομμύριο δολάρια, όπως ανακοίνωσαν διευθυντικά στελέχη του fund. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται, μεταξύ άλλων, στη μετατόπιση των νομισμάτων στην αγορά συναλλάγματος.

«Η αύξηση της αγοραίας αξίας του αμοιβαίου κεφαλαίου μας είναι εκπληκτική», σχολίασε ο επικεφαλής του ταμείου, Yngve Slyngstad, και προσέθεσε: «δεν νομίζω πως περίμενε κανείς να φτάσει κάποτε η αξία του ταμείου στο ένα τρισεκατομμύριο δολάρια, όταν έγινε σε αυτό η πρώτη μεταφορά εσόδων από το πετρέλαιο τον Μάιο του 1996».


Η Νορβηγία αποτελεί μία μεγάλη πετρελαιοπαραγωγική χώρα και μεταφέρει τα κέρδη της από την παραγωγή πετρελαίου στη χρηματοδότηση του συνταξιοδοτικού ταμείου, καθώς και στην υλοποίηση σειράς δημόσιων επενδύσεων. Σήμερα, το fund αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές μετοχών στον κόσμο, διατηρώντας μετοχές σε περισσότερες από 9.000 εταιρείες παγκοσμίως, δηλαδή το 1,3% όλων των εισηγμένων εταιρειών στις διεθνείς αγορές.

Μεταξύ των εταιρειών που διαθέτει μετοχές είναι κολοσσοί όπως η Apple, η Nestle, η Royal Dutch Shell, η Novartis , η Microsoft και η Alphabet, η μητρική εταιρεία της Google.



Το συνταξιοδοτικό fund της Νορβηγίας διαθέτει, επίσης, ένα πολύ σημαντικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται κτίρια στις πιο περιζήτητες αγορές κατοικιών στον κόσμο, όπως στην Times Square στη Νέα Υόρκη, στη Regent Street στο Λονδίνο και στη Champs Elysees στο Παρίσι.

Πηγή πληροφοριών: CNN

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.