Quantcast
Ο οίκος S&P υποβάθμισε το αξιόχρεο της Κίνας - enikonomia.gr
share

Ο οίκος S&P υποβάθμισε το αξιόχρεο της Κίνας

δημοσιεύτηκε:

Στην υποβάθμιση του κρατικού αξιόχρεου της Κίνας κατά μία βαθμίδα προχώρησε ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P. Συγκεκριμένα, το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της χώρας υποβαθμίστηκε από την κατηγορία Α+ στην κατηγορία ΑΑ-, ενώ το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο τη χώρας υποβαθμίστηκε στην κατηγορία Α-1 από την κατηγορία Α-1+. Οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης εξηγούν πως έλαβαν την απόφαση για υποβάθμιση λόγω των αυξημένων κινδύνων που απορρέουν από την ταχύτατη αύξηση των πιστώσεων στη χώρα.

«Η υποβάθμιση αντανακλά την εκτίμησή μας ότι μία μακρά περίοδος ισχυρής αύξησης των πιστώσεων έχει ενισχύσει τους οικονομικούς και χρηματοπιστωτικούς κινδύνους της Κίνας», αναφέρεται σε ανακοίνωσή του S&P, στην οποία παράλληλα προστίθεται πως η προοπτική του αξιόχρεου είναι σταθερή.

Οι αναλυτές του οίκου σημειώνουν, επίσης, πως «οι πρόσφατες προσπάθειες της κυβέρνησης να μειώσει τον επιχειρηματικό δανεισμό μπορεί να σταθεροποιήσει τους χρηματοπιστωτικούς κινδύνους μεσοπρόθεσμα. Ωστόσο, προβλέπουμε ότι η αύξηση των πιστώσεων στα επόμενα δύο έως τρία χρόνια θα παραμείνει σε επίπεδα που θα αυξήσουν σταδιακά τους χρηματοπιστωτικούς κινδύνους».

Τον Μάιο, η πιστοληπτική ικανότητα της Κίνας είχε υποβαθμιστεί και από τον οίκο Moody’s. Η Κίνα αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια μεγάλο πρόβλημα στην προσπάθεια περιορισμού των χρηματοπιστωτικών κινδύνων που προκύπτουν, μετά από χρόνια στήριξης της οικονομίας με πιστώσεις για να επιτευχθούν οι επίσημοι στόχοι ανάπτυξης. Ολοένα και περισσότεροι επενδυτές και αναλυτές υπογραμμίζουν πως η βιωσιμότητα της ισχυρής πιστωτικής επέκτασης στην Κίνα τίθεται εν αμφιβόλω, αφού αυξάνονται διαρκώς οι ανησυχίες.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.