Quantcast
4,3 εκατομμύρια για ένα κινεζικό βάζο! - enikonomia.gr
share

4,3 εκατομμύρια για ένα κινεζικό βάζο!

δημοσιεύτηκε:

Στην τιμή των 4,3 εκατομμυρίων ευρώ πουλήθηκε ένα κινεζικό βάζο, η αξία του οποίου είχε εκτιμηθεί μεταξύ 500 και 800 ελβετικών φράγκων, δηλαδή περίπου 430-490 ευρώ. Τα πράγματα, όμως, φαίνεται πως πήγαν πάρα πολύ καλά για τον πωλητή που το έθεσε σε δημοπρασία του οίκου Genève-Enchères.

«Αυτή είναι η τιμή κατακύρωσης, στην οποία πρέπει να προστεθεί η προμήθεια, δηλαδή συνολικά 6,08 εκατομύρια ελβετικά φράγκα (5,4 εκατ. ευρώ) για τον αγοραστή, έναν λάτρη της ασιατικής τέχνης», δήλωσε ο υπεύθυνος του πλειστηριασμού, Ολιβιέ Φισό. Η τελική τιμή πώλησης είναι 10.000 φορές μεγαλύτερη από την εκτίμηση που αναγραφόταν στον κατάλογο.

Πρόκειται για ένα βάζο ύψους 60 εκατοστών, πάνω στο οποίο απεικονίζονται τρεις μπλε δράκοι σε κίτρινο φόντο. Χρονολογείται από τις αρχές του 20ού αιώνα, ωστόσο φέρει μια αμφίβολης γνησιότητας σφραγίδα της εποχής Σιανλόνγκ του 18ου αιώνα.

Το πώς ξέφυγε η τιμή του βάζουν τόσο ψηλά έχει να κάνει με μία λίγο-πολύ γνωστή ιστορία για τους υπεύθυνους των οίκων δημοπρασιών. Δύο ενδιαφερόμενοι επιδόθηκαν σε αγώνα για την απόκτησή του, πιστεύοντας πως χρονολογείται στον 18ο αιώνα. Ο ένας ενδιαφερόμενος (και τελικός αγοραστής) ήταν στην αίθουσα την ώρα της δημορπασίας, ενώ ο ανταγωνιστής του πλειοδοτούσε τηλεφωνικά.

Το βάζο ήταν τμήμα μιας συλλογής ασιατικής τέχνης στη Γενεύη, της οποίας τα 50 κομμάτια διασκορπίστηκαν σε δημοπρασίες.

Σύμφωνα με τον Φισό, πρόκειται για την υψηλότερη τιμή στην οποία κατακυρώθηκε αντικείμενο που δημοπρατείται στη Γενεύη, με εξαίρεση τα κοσμήματα και τα ρολόγια. Το προηγούμενο ρεκόρ αυτού του οίκου δημοπρασιών ήταν ένας ορειχάλκινος Βούδας που πωλήθηκε 550.000 ελβετικά φράγκα.


Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.