Quantcast
Χάκερ ενώνουν τις δυνάμεις τους για να διεξαχθεί το καταλανικό δημοψήφισμα - enikonomia.gr
share

Χάκερ ενώνουν τις δυνάμεις τους για να διεξαχθεί το καταλανικό δημοψήφισμα

δημοσιεύτηκε:



Την ώρα που η ισπανική κυβέρνηση εξαντλεί κάθε νομικό και πολιτικό μέσο που έχει στη διάθεσή της για να αποτρέψει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, χάκερ από όλο τον κόσμο ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να καταφέρουν οι Καταλανοί να προσέλθουν στις κάλπες και να εκφράσουν τις αποσχιστικές τους θέσεις.



Μετά την έκδοση δικαστικής απόφασης για να «κατέβει» η επίσημη ιστοσελίδα του δημοψηφίσματος και να κατασχεθεί οποιοδήποτε προεκλογικό υλικό, η καταλανική κυβέρνηση επιχείρησε να ενεργοποιήσει δύο νέες ιστοσελίδες (ref1oct.cat και ref1oct.eu) στη Βρετανία και το Λουξεμβούργο. Και αυτές, όμως, «κατέβηκαν» κατόπιν δικαστικής εντολής.

Αμέσως, η ομάδα ψηφιακών ακτιβιστών της Καταλονίας «Partit Pirata de Catalunya» κάλεσε τους απανταχού χάκερ να συνεργασθούν ώστε να κρατήσουν ανοικτούς όσους δυνατόν περισσότερους ιστότοπους, που θα προσφέρουν πληροφόρηση και οδηγίες στους ψηφοφόρους για τον τρόπο και τους τόπους διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.



Ο πρώτος που έσπευσε να ανταποκριθεί στο κάλεσμα ήταν ο ιδρυτής της ιστοσελίδας WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, ενώ ακολούθησαν πολλές οργανώσεις που διεθνώς υποστηρίζουν τα ψηφιακά δικαιώματα, κάνοντας δικό τους σκοπό το καταλανικό δημοψήφισμα. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ένα … σύμπαν από ιστοσελίδες για το δημοψήφισμα ταυτόσημες με αυτή της Τζενεραλιτάτ, αλλά σε ηλεκτρονικές διευθύνσεις που μόνο υπαινικτικά (κι ως επί το πλείστον χιουμοριστικά) θα καταλάβαινε κανείς ότι σχετίζονται με αυτήν.



Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.