Quantcast
Βεστάγκερ - ΕΕ: Θα παρακολουθήσουμε ενεργά τα διορθωτικά μέτρα της Google - enikonomia.gr
share

Βεστάγκερ – ΕΕ: Θα παρακολουθήσουμε ενεργά τα διορθωτικά μέτρα της Google

δημοσιεύτηκε:

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε στην εντατική παρακολούθηση μιας σειράς διορθωτικών μέτρων, τα οποία προτάθηκαν από τη Google αναφορικά με τις υπηρεσίες διαδικτυακών αγορών, σύμφωνα με δηλώσεις της Επιτρόπου για τον Ανταγωνισμό Μαργκρίτ Βεστάγκερ.

Η Google θα πρέπει να υποβάλει έκθεση για να ενημερώσει την Επιτροπή σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζει την απόφαση. Η πρώτη έκθεση θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του επόμενου έτους, ενώ η εταιρεία θα συνεχίσει να εκπονεί αναφορές για περίοδο πέντε ετών.

Η Επίτροπος δεν επιβεβαίωσε, εάν είναι ικανοποιημένη από τις λύσεις που πρότεινε ο διαδικτυακός κολοσσός.

«Επαφίεται στη Google να αποδείξει ότι θα εφαρμόσει τα μέτρα αυτά και θα τα παρακολουθήσουμε ενεργά» ανέφερε σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους.

Επισημαίνεται ότι τον περασμένο Ιούνιο η Κομισιόν άσκησε δριμεία επίθεση στη Google για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της, ζητώντας από τον διαδικτυακό κολοσσό να σταματήσει να αδικεί τις ανταγωνιστικές ιστοσελίδες σύγκρισης τιμών. Υπό το πρίσμα αυτό, η εταιρεία πρέπει να καταβάλλει πρόστιμο ύψους 2,42 δις ευρώ μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου.

Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το σύστημα δεν παρέχει εκ νέου δικαιώματα στις Αγορές Google, η Επιτροπή προσέλαβε τις συμβουλευτικές εταιρείες KPMG και Mavens, δεδομένης της εμπειρίας τους όσον αφορά τα δεδομένα και τα αποτελέσματα αναζήτησης στο διαδίκτυο.

Τόνισε, ακόμη, ότι «είναι σημαντικό να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη πώς οι συμμετέχοντες στην αγορά εξετάζουν αυτό το θέμα».

Ωστόσο, μερικοί από τους καταγγέλλοντες δεν είναι ικανοποιημένοι με την προτεινόμενη λύση και προετοιμάζονται να μποϋκοτάρουν τη νέα ενέργεια της Google για τα αποτελέσματα αναζήτησης.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν περισσότερες από 200 ιστοσελίδες σύγκρισης τιμών, μόνο δώδεκα εξέφρασαν την προθυμία τους να υποβάλουν προσφορές για τα slots που προσφέρει η Google.

«Οι Αγορές Google θα ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις και θα λειτουργούν σαν να αποτελούν μια ξεχωριστή επιχείρηση, συμμετέχοντας στη δημοπρασία με τον ίδιο τρόπο, όπως όλοι οι άλλοι» επεσήμανε εκπρόσωπος Τύπου της Google.

Τέλος, παραμένουν ανοικτές δύο ακόμα υποθέσεις της Επιτροπής, εναντίον της Google, που αφορούν στο λειτουργικό σύστημα Android για τα smartphones και το AdSense, δηλαδή την υπηρεσία για την τοποθέτηση διαφημίσεων στις σελίδες αποτελεσμάτων αναζήτησης Google ή σε τρίτες σελίδες.

Πηγή Πληξροφοριών: Euractiv – ΑΠΕ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.