Quantcast
SZ: Οι Καταλανοί και ο άκαρδος βασιλιάς - enikonomia.gr
share

SZ: Οι Καταλανοί και ο άκαρδος βασιλιάς

δημοσιεύτηκε:

Οι αποσχιστικές τάσεις είναι ο ετεροθαλής αδελφός του εθνικισμού και του απομονωτισμού, γράφει σε σχόλιό της η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, ωστόσο δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει τον πόθο των Καταλανών για ανεξαρτησία.

«Στην Ισπανία ο βασιλιάς Φίλιππος έχασε ένα τμήμα του λαού του και με τη νομικίστικη ομιλία που εκφώνησε ενίσχυσε τον φόβο μπροστά σε μια διχοτόμηση της χώρας του. …Ποια είναι λοιπόν η ορθή απάντηση στο αίτημα των Καταλανών; Ο Φίλιππος δεν την έδωσε αγορεύοντας για την κατάσταση σε συνταγματικό επίπεδο.

Ο καλοκάγαθος βασιλιάς του παραμυθιού θα έδειχνε στους υπηκόους του στοργή και σοφία, θα τους μιλούσε για τις τεράστιες κεντρόφυγες δυνάμεις στον κόσμο, για τις επαναστατικές διεθνείς ανακατατάξεις που όντως δημιουργούν μεγάλες απαιτήσεις. Και θα έδειχνε συμπάθεια για τη μια ή την άλλη επιθυμία των αποστατών.»

«Στη συνέχεια θα μπορούσε να τους φέρει σε αντιπαράθεση και με τη σκληρή πραγματικότητα, ότι δηλαδή δεν μπορεί να ζήσει κανείς καλά σε μικρογραφία, όσο δεν ευδοκιμεί το μεγαλύτερο σύνολο, ότι δεν μπορεί να κρύβεται κανείς σε έναν κόσμο όπου το πρόσωπο του καθενός αναγνωρίζεται από ένα κομπιούτερ. Ένα τέτοιο ύφος μπορεί να βοηθούσε στην αλληλοκατανόηση. Μπορεί ο Φίλιππος να μην το έχει αντιληφθεί, αλλά βαθιά μέσα τους οι Καταλανοί, οι Βρετανοί και όλοι οι σχισματικοί νοσταλγούν ακόμα έναν καλοκάγαθο βασιλιά του παραμυθιού.»


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.